Om du ikke får nok av Jura-vin, er dette ditt neste prosjekt

Om du ikke får nok av Jura-vin, er dette ditt neste prosjekt

Nystartete Carlines viser imponerende takter i sin aller første årgang.

Det er sjelden man får mulighet til å kjøpe en produsents aller første årgang på polet. Derfor er vinene til Carlines en aldri så liten sensasjon. Også fordi de kommer fra en av Frankrikes aller hotteste vinregioner for tiden, nemlig Jura.

Samt ikke minst fordi du får smake tre forskjellige uttrykk av én og samme drue, nemlig chardonnay.

 

Carlines Trémoulette Côtes du Jura 2016 er en svært rik og bred, men også elegant vin, mens Carlines Le Calvaire Côtes du Jura 2016 er nærmest reduktiv, men med svært intens og lovende mineralkarakter og stor konsentrasjon. De kan derfor ses på som motsatser, som er et resultat av jordsmonn og eksponering. Le Calvaire er sørøstvendt og med skrinnere jord, Trémoulette er vestvendt, svært solutsatt og beskyttet for vind, men med gråmergeljordsmonn som bidrar med kraft. Carlines En Lya Côtes du Jura 2016 er også vestvendt men kommer fra et mergeljordsmonn med mer kalk og høyere beliggenhet hvilket sikrer bedre syrefriskhet all soleksponeringen til tross.

En trepack velegnet for detaljstudier enten du er Jura- eller bare generell vinnerd.

Bak vingården Carlines som ligger delvis innenfor grensene av Juras mest berømte underområde, Château-Chalon, står Patrick Ligeron som har lagt en internasjonal vinkarriere bak seg, men som nå har vendt tilbake til sine røtter. At dette er de første han slipper, skyldes at vingården ble etablert så sent som i 2015.

Patick Ligeron og hans svenske kone Sophie.

Og Côtes-du-Jura er nærmest for ”entry-level” for hvitvin fra dette området å regne. For Juras store vin er Vin Jaune laget av druen savagnin og som må modnes i seks år, under et lag av flor, før den er klar for markedet. I mellomtiden vil det komme andre viner fra Carlines, som blandinger av chardonnay og savagnin, kanskje også i oksidativ stil, samt rødvin av poulsard og pinot noir.

Alle viner spontangjæres i brukte burgunderfat og modnes samme sted i 12-15 måneder, før 2-3 måneder i tank. De tappes uten klaring eller filtrering.

 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Carlines Trémoulette Côtes du Jura 2016

Produsent:
Dom. des Carlines
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Jura
Pris:
299,90 kr
Varenummer:
10291101
93 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Carlines Le Calvaire Côtes du Jura 2016

Produsent:
Dom. des Carlines
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Jura
Pris:
299,90 kr
Varenummer:
10291201
92 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Carlines En Lya Côtes du Jura 2016

Produsent:
Dom. des Carlines
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Jura
Pris:
299,90 kr
Varenummer:
10291001
92 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen