Omvendt vinproduksjon

Mens de fleste vinprodusenter fokuserer på kostnader og gjør alt de kan for å produsere rimeligst mulige viner, er det andre igjen som går den stikk motsatte vei. Som for eksempel Bodegas Lan i Rioja. Deres nye prestisjevin, Culmen de Lan, har i Spania en
26 Februar 2001 - 15:38

Og den kan meget vel komme i salg i Norge også. Importøren Norex ser ikke bort i fra at vårt hjemlige marked er klar for denne spennende vinen som siden lanseringen sent sist høst har mottatt suverene kritikker verden over og ikke minst i sitt hjemland. De ser i hvertfall for seg mai 2001 som mulig lanseringstidspunkt.

Høyt ansett
I Spanias viktigste avis, El Pais, fikk Culmen de Lan nest høyeste poengscore noen gang, 9.8. Det er kun Vega Sicilia som har oppnådd høyere. Likeledes vil vi i Wine Spectator om ikke lenge finne en uvanlig positiv vurdering av vinen til Rioja å være. Som kjent har ikke amerikanske vinjournalister generelt særlig sans for spanske viner.

Det er 1994-årgangen av Culmen de Lan som nå er i omløp, og dette er også den aller første produsert. Opplaget på 84 000 flasker pr år kan synes høyt, men gjenspeiler mer bodegaens muligheter for større volum på sine viner. Bodegas Lan tapper årlig ca 3 millioner flasker fordelt på sine fem viner. Disse er: Bodegas Lan Crianza, Bodegas Lan Reserva, Bodegas Lan Gran Reserva, Viña Lanciano Reserva samt nå altså Culmen de Lan.

Flere årganger til modning

Så langt er Culmen de Lan produsert i årgangene 1994-2000, med unntak av 1997-årgangen, hvilken ble ansett som lite egnet. Volum år for år er stabilt. Hovedmarkedet for denne vinen er enn så lenge Spania, der 70 prosent selges i restauranter og vinforretninger. Som enhver annen eksklusiv vin må markedet påvirkes ved hjelp av vinjournalisters kritikker, og det tar jo selvfølgelig noe tid. Likevel sier produsenten, representert ved eksportsjefen Pedro Trapero, seg strålende fornøyd med eksporten så langt. Både Pedro og direktøren, Javier Echarri Porta, var nylig på snarvisitt for å vise frem nyheten. Bodegas Lan eier forøvrig en stor del av Rias Baixas-produsenten Santiago Ruiz - noe de er svært stolt over å ha i sin portefølje. Les mer om den her.

Toppenes topp

Culmen betyr "det aller høyeste punkt" og navnet ble valgt tidlig i prosessen. De ønsket å gjennomføre konseptet, eller prosjektet som de selv kaller det, til 100 prosent. Intet skulle overlates til tilfeldighetene, og under alle ledd i prosessen ble konseptet rutinemessig nøye vurdert. Selve designen av flasken var et viktig punkt, og er holdt svært nøkternt på de fleste elementer. Når det gjelder selve flasken derimot, har de imidlertid satset sterkt. Ved betraktning av flasken vil de fleste umiddelbart tro at det størrelsesmessig dreier seg om en magnum. En normal tom vinflaske veier 600 gram, mens denne veier det dobbelte, altså 1,2 kilo. Så blir man da også lurt, på lik linje med champagne, ved at flaskens innhold ofte tar slutt før du aner det.

Culmen de Lan har følgende drueblanding: 75 prosent Tempranillo, 15 prosent Mazuelo og 10 prosent Graciano. Den gjennomgår en kort malolaktisk gjæring i ny eik før den lagres 12 måneder i fransk eik (medium toastet) samt 6 måneder i russisk eik (heavy toastet). Alkoholnivået havner på 13,5 prosent. Druene blir nøysomt håndplukket fra de eldste vinstokkene i vinmarkene, og vinstokkenes alder er 60 til 65 år. Avkastningen er så lav som 3 500 kg/ha, hvilket tilsvarer 25-28 hl vin/ha.

Bonusordning

Bodegas Lan eier ikke vinmarker nok til å dekke behovet for druer til all produksjon. Derfor prioriterer de bruken av egne druer til Viña Lanciano og Culmen de Lan. Til Bodegas Lan Gran Reserva er 90 prosent av druene kjøpt, og 100 prosent for crianzaen. Som vi kjenner til har prisnivået på druer gått i været de senere år, med kostbare viner som følge av dette. I tillegg har avkastningen pr hektar økt, noe som er med på å senke kvaliteten på viner fra Rioja generelt. Bodegas Lan forsøker nå en annen strategi ovenfor sine leverandører, og påvirker bøndene til å redusere avkastningen ved å betale etter en bonusordning basert på kvalitetsmålinger av alle avlinger. Dette medvirker til bedre prisstabilitet og druekvalitet år for år.

Bodegas Lan eksperimenterer, på lik linje med mange andre produsenter i Rioja, også med fatbruken. De benytter for sine to laveste cuvéer en kombinasjon av eik, der stavene (langsiden) på fatet er av amerikansk eik, og endesidene av fransk eik. Dette fordi stavsiden slipper inn 25 prosent mer oksygen, og da den franske eiken er mer porøs, vil balansen i eiken bli mer behagelig. Gran Reservaen er lagret i ren amerikansk eik.

Lagerkapasiteten er seks ganger høyere enn salgsvolum, og dette er med på å kunne lagre og selge vinene på forskjellige stadier av modningsprosessen. Utvilsomt et positivt moment for viner som trenger opptil 15 år med lagring før konsum. Fatkjelleren rommer hele 56 000 fat, og hvert fat er merket med strekkode som inneholder all historikk for akkurat dette fatet. I tillegg er hygienen et overordnet tema - noe flere og flere produsenter i Rioja nå jobber seriøst med.

Apéritif har prøvesmakt Bodegas Lans viner
I forbindelse med besøket fikk Apéritif muligheten til å smake på samtlige viner tilgjengelig. Du får her en gjennomgang av de fire viner som er tilgjengelig på det norske markedet, og i tillegg Culmen de Lan - selvfølgelig.
Crianza 1998, som kommer i testsalg på polet fra 3. mars 2001, er produsert av 85 prosent Tempranillo og 15 prosent Garnacha og Mazuelo. Duften preges av vanilje, med syrlighet og fast struktur som forteller oss at vinen ennå er litt ung. En kombinasjon mellom klassisk og moderne Rioja med litt tørt drag i nesen. Smaksmessig er vinen lett til middels fyldig, selvfølgelig ennå ung og mangler derfor balanse og struktur. En litt grønnbitter ettersmak gir assosiasjoner til noe umodne druer. 2 måneder fatlagring i blandingsfatene, samt 14 måneder i amerikansk eik. Kr. 115,50 (varenr 31644). Litt skuffende.
Reserva 1996 har en flott og noe mer utviklet vaniljeduft, med masse frukt og syrlighet, både i duft og smak. Middels fylde med innslag av lakris i smaken. Samme drueblanding som crianza, men 14-16 måneder i blandingsfat. Kr. 146,00 (varenr 31880). Bra vin for pengene.

Gran Reserva 1991 består av 80 prosent Tempranillo, 15 prosent Garnacha og 5 prosent Mazuelo. To år i amerikansk eik gir oss en vin med masse vanilje i både duft og smak, med medium fylde, frukt og syre, søtladen overtone med litt grønn ung finish i smaken. Altså ennå ung, men mangler likevel litt fylde for å hevde seg i toppen. Kr. 180,00 (varenr 31881). Bedre med ny årgang?
Viña Lanciano Reserva 1995 er laget av 85 prosent Tempranillo og 15 prosent Mazuelo. Lagret 6 måneder i russiske fat, 6 måneder i amerikanske fat og 6 måneder i franske fat. Masse deilig fatpreg i duften, med stor flott sødme. Smaken gir oss en tett vin med flott struktur, stor fylde og godt innslag av lakris. Meget lang ettersmak. Her har 1995-årgangen kommet helt til sin rett. Dette er bare et topp produkt, og anbefales på det sterkeste. Kr. 230,20 (varenr 32869).
Culmen de Lan 1994 består som nevnt av 75 prosent Tempranillo, 15 prosent Mazuelo og 10 prosent Graciano. Fargen er uvanlig tett og dyp rød, mye rikere enn de andre vinene. I duften finner vi masse syre og rå tobakk fra fatene. Likevel uhyre kompleks og vitner om et uvanlig lagringspotensiale. Smaken gir umiddelbart masse tanniner, syre og stoff. Likevel er strukturen upåklagelig, med masse jordsmonn, mineraler og gamle vinstokkers preg. Selv om vinen var luftet på stor karaffel i et par timer, var vinen fortsatt krevende. Bør lagres i minst 10 år før tilnærming. En vin for entusiaster - og de er det mange av!

Ikke lenger gunstig
Prisen her hjemme anslås å lande på omlag den samme som i Spania, og om vi er heldige - litt lavere. Tidligere kunne vi nordmenn nyte godt av gunstige kalkuleringer på de mer eksklusive viner, men dette er noe som nå endres. Vinmonopolet har nemlig fra i år av lagt om sin fortjenestekalkyle, og fjernet provisjonstaket på 75 kroner pr. flaske. Dette slår hardt ut på viner i denne prisklassen, der vi nå ser et prishopp på flere hundre kroner. Så da venter vi i spenning og håper jo selvsagt at vi vil finne denne vinen til under tusenlappen...

Foto: Roger Kolbu

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 3

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Det er utrolig hvor mye smak det er i sjampinjong - spesielt når den får spille hovedrollen som her
Dagens rett

Det er utrolig hvor mye smak det er i sjampinjong - spesielt når den får spille hovedrollen som her

Pasta og sopp er en utprøvd og utvilsomt vellykket kombinasjon på kjøkkenet. Med fløte eller creme fraiche i tillegg er du i mål.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her