Godbiter i pollisten
Ooh la la for noen viner

Ooh la la for noen viner

Den australske vinprodusenten Lethbridge byr på et knippe herlige viner.
24 Juli 2019 - 14:45
  Foto: Roger Kolbu

Chardonnayen i 2018-årgang fra Lethbridge heter da også Ooh la la og er en virkelig godbit i både sin druekategori og opprinnelse. Den store fruktigheten og livligheten er likevel balansert slik at den oppleves som seriøs takket være måten den er laget på, hele klaser med mest mulig naturlig dyrkete druer presses før spontangjæring og modning i primært brukt fransk eik. Men også at avlingen er lav, 25-34 hl per hektar, samt at vekstforholdene er gunstige for denne druen.

De kommer fra vinmarker plantet i 1989 i Henty i det vestre Victoria, et område som av vinlegenden James Halliday kalles «et av de mest spennende kjølig-klima-områdene i Australia». Ifølge yr.nos statistikk er makstemperaturen sjelden over 25 grader. Noe som gjør det til Australias kjøligste.

Henty fikk status som GI - geographical indication - i 2000, etter Edward Henty, den første til å plante vinstokker her i 1834. Men det var først i 1964 at området ble gjenoppdaget, da for druer til musserende vin.

Les om australsk satsing på musserende vin her

Jordsmonnet er grus over rød leire, ikke det typiske chardonnayjordsmonnet med andre ord. Heller ikke for riesling og pinot noir som er andre sorter som dyrkes her.

Maree Collis og Ray Nadeson. Foto: Bridget Mac

En uvanlig kombinasjon, men så er det en spesiell gjeng som står bak denne og de andre Lethbridge-vinene. De gikk nemlig veldig grundig til verks da de bestemte seg for å satse på vindruedyrking og ikke minst vinframstilling, visstnok etter en flaske rød burgunder for mye, skal vi tro deres nettsider. Det var i 1996.

Den vitenskapelige tilnærmingen hadde Maree Collis og Ray Nadeson med seg fra sine doktorgrader i henholdsvis kjemi og medisin. Selvsagt sørget de for å ha papirene i orden også innen ønologi og jordbruk. De fikk med seg sin felles venn Adrian Thomas, også han medisinsk forsker, og startet et omfattende kartleggingsarbeid av Victorias mangslungne jordsmonn, forholdet mellom soltimer og temperaturer og andre klimatiske faktorer.

Lethbridges vinkjeller og vinmarker i Moorabool Valley.

Valget for sin hovedbase falt på Geelong utenfor Melbourne. Området ligger på den vestre siden av Port Phillip Bay som skiller Geelong fra Mornington Peninsula, en annen attraktiv miniputt-vinregion som fikk en restart fra 1970-tallet. Både Geelong og Mornington har en vinhistorie som startet allerede på 1870-tallet, men som av ulike grunner ble liggende brakk. Det var en av grunnene til at trioen falt for området, og på eiendommen de til slutt kjøpte fant de sågar et gammelt vinfat fra denne tiden. Dette fatet er nå bygd om et spisebord i smakerommet på Lethbrigde.

Ray Nadeson på et av fatene som inneholder Oh La La chardonnay.

Fra 2003 var Maree og Ray fulltidsengasjerte i prosjektet, men nå bygger de opp et team av egne vinmakere for å ta seg av den voksende porteføljen som nyter godt av både druer fra egne vinmarker og fra vinmarker de forpakter.

  Foto: Roger Kolbu

Dr Nadeson Riesling 2018 kommer fra samme vinmark som chardonnayen, men er ikke som andre australske rieslinger. Den er nemlig søt som en tysk kabinett. Samtidig som at den har en strålende frisk syre som balanserer den store fruktigheten. Og en mer kjøttaktig fylde enn hva du ville finne i Tyskland. Alt dette gjør den som skapt for asiatisk mat, gjerne koreanske eller japanske fermenterte retter.

 

Stor fruktighet gjenfinnes også i de røde vinene fra Lethbridge. Kanskje har du allerede smakt Leithbridge Pinot Noir 2018 som kom som partivare i basis i januar? Nå er den kommet i ny og superlekker årgang.

2018-årgangen har gitt perfekt balanse for vinene i denne kystnære delen av Victoria, hvor Lethbridge holder til. Ifølge Ray er 2018 en av deres tre aller beste årganger ved siden av 2005 og 2015.

Pinot noiren får sine druer i sin helhet fra fire ulike vinmarker i Geelong-området, to som er svært kystnære og to som ligger nærmere vinkjelleren i Moorabool Valley noen kilometer fra Port Phillip-bukta. Samtlige er plantet mellom 1998 og 2001, men har forskjellige eiere. Og med svært forskjellige egenskaper. Rays favoritt er den som skiller seg mest ut, Hillside Haven, som ligger høyere i landskapet og har et vulkansk jordsmonn over granitt, som ifølge Ray er sjelden for Geelong, men som bidrar med parfyme mer enn struktur.  

Innhøstning av pinot noir i 2019 hos Lethbridge i Moorabool Valley. Foto: Bridget Mac

Mer typisk for Moorabool er rød leire over kalkstein (det ligger to store kalksteinbrudd i området). Ifølge Ray minner vinmarken Springbank ham om Burgund, på måten terroiret gir både kraft og finesse.

På den enda mer kystnære Bellarine-halvøya ligger Hat Rock Vineyard hvor Lethbrigde har åpnet sin vinkjeller nummer to. Her er jordsmonnet mørk leire og avleiringer med innslag av kalkstein. Det gir ifølge Ray en mørkere kirsebærkarakter, men også god syrlighet. Også fra Bellarine kommer Suma Park-druene som henter karakter fra kalkstein med tydelig sjøprofil. Dette er den varmeste pinot noir-parsellen de får druer fra, men fortsatt er det sjelden at sommertemperaturene overstiger 26 grader ifølge yr.nos statistikk. Det sørger hav på begge sider for.

I vinkjelleren eksperimenteres det etter vitenskapelige prinsipper. Foto: Bridget Mac
Maree Collis og Ray Nadeson diskuterer nye blandinger. Foto: Bridget Mac
 

Lethbridge Que Syrah Syrah 2017 derimot kommer fra Malakoff Vineyards i Pyrenees i det vestre Victoria, to og en halv times kjøring fra Melbourne. Her er det høyden over havet (300 m.o.h.) som forlenger druenes vekstsesong. Resultatet er en fyldig og konsentrert syrah med god friskhet og fint krydderpreg som bruk av en gammel syrah-klone og rød jernholdig leire sørger for. Riktig så elegant og bærer sine 14.5 prosent veldig godt.

Den er som chardonnayen laget av druer som er dyrket etter bærekraftige prinsipper, hvilket vil si minimal inngripen, kun økologisk godkjente plantevernmidler om nødvendig, ifølge Graham Sutherland hos Lethbridge. For alle vinmarker de dyrker selv følger de visse biodynamiske prinsipper.  

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Proppfullt av høstlig inspirasjon
+
Klubb
Oktoberutgaven av Apéritif magasin 2022

Proppfullt av høstlig inspirasjon

Mexico, Stockholm, Sicilia fra A til Å, armagnac, kaffe og kraft. Det du trenger av høstlig inspirasjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ut å reise i høstferien: Fra denne kjelleren kommer en svært vellagret vin til en veldig god pris
+
Tester
36 nyheter i taxfreehyllene høsten 2022

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slike biffer vekker begeistring
Dagens rett
Biff med sprøtt dekke på vinkokte poteter

Slike biffer vekker begeistring

Skikkelig tykke biffer er virkelig snadder, saftige og velsmakende, spesielt med et sprøtt dekke som i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Pimp opp seifileten og gi den en solid dose italiensk smakstrøkk
Dagens rett
Gratinert seifilet med bladbete, kapers og ansjos

Pimp opp seifileten og gi den en solid dose italiensk smakstrøkk

Sei er en råvare som fortjener en plass også på festmenyen og helgekjøkkenet. Med drahjelp fra Italia blir det fart på smaksløkene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Proppfullt av høstlig inspirasjon
+
Klubb
Oktoberutgaven av Apéritif magasin 2022

Proppfullt av høstlig inspirasjon

Mexico, Stockholm, Sicilia fra A til Å, armagnac, kaffe og kraft. Det du trenger av høstlig inspirasjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ut å reise i høstferien: Fra denne kjelleren kommer en svært vellagret vin til en veldig god pris
+
Tester
36 nyheter i taxfreehyllene høsten 2022

Forsiden akkurat nå - 3

Afterwork på Bettola, boblende italienske viner og nydelig anti pasti
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 13. oktober i Oslo

Afterwork på Bettola, boblende italienske viner og nydelig anti pasti

Corvezzo lager i stand ekte italiensk aperitivo på Oslos hyggeligste italienske cocktailbar. Bli servert musserende fra Veneto og deilig spekemat og snacks fra Trattoria Popolare.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nytt eksklusivt tilbud til våre abonnenter med Piemonte i sentrum
Klubb

Nytt eksklusivt tilbud til våre abonnenter med Piemonte i sentrum

Som abonnent på Apéritifs Mat & Vinklubb får du nå rabatter på italienske delikatesser, alt du trenger av utstyr til vinhobbyen din, og vinreiser til Piemonte.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Perfekt på mandag: pastarett med få ingredienser og mye smak
Dagens rett
Tagliatelle med hvit geitost og soltørkede tomater

Perfekt på mandag: pastarett med få ingredienser og mye smak

Glad i pasta? Da er dette en rett for deg. Med soltørkede tomater, basilikum og hvit geitost etter hva du liker, blir mandagsmiddagen både spennende og smaksrikt. Og helt uten kjøtt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slike biffer vekker begeistring
Dagens rett
Biff med sprøtt dekke på vinkokte poteter

Slike biffer vekker begeistring

Skikkelig tykke biffer er virkelig snadder, saftige og velsmakende, spesielt med et sprøtt dekke som i denne oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her