Påskemeny 2001

Fra å være en religiøs høytid er påsken i dag noe vi først og fremst forbinder med ferie, snø og hvite vidder og kanskje hagestell, båtpuss og oppussing. Uansett hvor du velger å tilbringe påsken gir vi deg hver eneste dag forslag til deilige måltider og
Redaksjonen
30 Mars 2001 - 15:49

Påsken hører til det vi kaller de bevegelige festdagene, og er årets samtidig viktigste høytid i den katolske kirken. Antagelig var dette opprinnelig en vårfest, både for nomader og for de åkerbrukende folk i Lilleasia. En sammensmelting av disse to kulturenes fester skapte den israelske påskefesten, med måltid bestående av usyret brød og nyslaktede lam. Det hebraiske ordet for denne festen - Passah - er opphavet til vår påske. Påsken hører til det vi kaller de bevegelige festdagene, og er årets samtidig viktigste høytid i den katolske kirken. Antagelig var dette opprinnelig en vårfest, både for nomader og for de åkerbrukende folk i Lilleasia. En sammensmelting av disse to kulturenes fester skapte den israelske påskefesten, med måltid bestående av usyret brød og nyslaktede lam. Det hebraiske ordet for denne festen - Passah - er opphavet til vår påske.

Nedenfor finner du en rekke varierte oppskrifter på middager og desserter du kan hygge deg og dine nærmeste med i påsken. Har du en hyttetur i tankene, kan mange av rettene forberedes hjemme før du reiser. Vi har også tatt i betraktning de flaskeløse vinene, og gir deg forslag på kartongvin som er lettere å ta med seg på tur. Dessuten finner du også oppskrifter på kaker beregnet på påsken og mange oppskrifter der lammet spiller hovedrollen. Både de tradisjonelle oppskriftene og noen hentet fra den store verden. God påske.

Gå rett til: FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Palmes%C3%B8ndag">Palmesøndag, FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Mandag">mandag, FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Tirsdag">tirsdag, FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Askeonsdag">askeonsdag, FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Skj%C3%A6rtorsdag">skjærtorsdag, FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Langfredag">langfredag, FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="P%C3%A5skeaften">påskeaften, FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="1.%20p%C3%A5skedag">1.påskedag, FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="2.%20p%C3%A5skedag">2. påskedag

Palmesøndag     (FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Topp">gå til toppen)

Palmesøndag feires både i de katolske- og i de protestantiske land som innledningen på påsken. Denne dagen blir i mange deler av Europa markert med opptog for å levendegjøre og minnes Jesu inntog i Jerusalem. Tiden mellom palmesøndag og påskeaften kaller vi den stille uke.

Helstekt svinekam
1½ kg svinekam
3 ts fransk sennep
1 stort fedd hvitløk
salt, pepper, smør
blandede krydderurter.

Forvarm stekeovnen til 175 grader.
Bland knust hvitløk med sennep, og smør oversiden av kammen med blandingen. Dryss med salt og pepper og rikelig med tørkede eller finklippede friske krydderurter. Legg tynne skiver av smør på kjøttet som legges på rist over langpanne. Beregn steketiden til ca 1½-2 timer. Spe den konsentrerte sjyen ifra langpannen med litt vann og evnt. en buljongterning. Jevnes med mel og server som saus til kammen. Tilbehør: kokte poteter solbærgele og grønn salat.

Drikkeforslag:
Duque de Viseu 1997, Dao (Sogrape) kr 87,80 (varenr 11926, basisutvalget). Vinen har dyp rød farge, en ren ung fruktighet med fint preg av krydder. Frisk og moderne stil.

Epler i Karamellsaus
4 store syrlige epler
½ l vann
1 ss sitronsaft
1 dl sukker

Karamellsaus:
100 gr sukker
2½ dl melk
2 eggeplommer
1 ss sukker
1 dl kremfløte

Skrell eplene, del dem i to og fjern kjernehusene. Kok opp vann med sitronsaft og 1 dl sukker. La koke i sukkerlaken til de knapt er møre. Smelt og brun sukkeret i en kasserolle. Avkjøl litt, og spe med kokende melk.

Pisk eggeplommene med 1 ss sukker. Avkjøl karamellmassen noe, og rør litt av gangen inn i eggedosisen. Varm det opp til det tykner. Visp kremfløten stiv, og bland den i karamellsausen. Anrett eplene på et fat, og hell sausen over. Dekorer med hakkede mandler.

Mandag     (FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Topp">gå til toppen)

Båndspagetti med gorgonzolasaus
4 porsjoner
2 ss smør eller margarin
175 g Gorgonzola ost
1½ dl kremfløte
2 ss tørr hvitvin
1 ss frisk hakket salvie
salt, pepper
350 g tagliatelle

Smelt smøret i en tykkbunnet kjele. Smuldre osten i det smeltede smøret. Rør over svak varme til osten er smeltet. Tilsett fløte og vin, og visp kraftig. Rør i hakket salvie, og krydre med salt og pepper. La sausen småkoke under stadig omrøring til den er passe tykk.. Ta den av varmen. Kok pastaen i lettsaltet vann til den så vidt er mør, ca 8-10 min. La den renne godt av seg. Varm opp ostesausen under kraftig omrøring. Fordel pastaen i fire porsjonsboller, fordel sausen over, og server med brød og gjerne en god olje.

Drikkeforslag:
Cuvèe du Midi 1998, Oc (Cave Solertin) 300 cl kr. 271,20. Vinen har en innbydende strågul farge, moden fruktighet med preg av mineraler og pære.

Fruktsalat med mandelkrem
4-6 personer
1 liten honningmelon
1 ananas, evnt. boks usøtet hermetiske ananas
2 kiwi
2 syrlige epler
2 bananer
6 tørkede fiken
saften av 1 appelsin

Krem:
50 g mandler
3 eggeplommer
1 dl sukker
2 ss sitronsaft
1 dl søt hvitvin
2 dl fløte

Skrell melonen og skjær den i små biter. Del frisk ananas i fire på langs, og fjern midtstokken. Løsne fruktkjøttet fra skallet, og skjær det i små biter. Skrell kiwi, epler og banan og del opp i passende biter. Tørket fiken skjæres i tynne skiver. Hell over presset appelsinsaft, og bland lett. Tildekkes og settes kaldt.

Skåld mandlene og del halvparten i flak. Resten hakkes meget fint. Visp eggeplommer og sukker sammen i en bolle som settes over vannbad. Visp sitronsaft og vin i eggekremen vekselvis. Ta bollen av varmen når kremen er tyknet. Vend i hakkede mandler og lettvispet fløte i kremen, og hell den over i en serveringsmugge. Dryss på mandelflak, og server den lunkne kremen til salaten.

Tirsdag     (FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Topp">gå til toppen)

Ris med reker Jambalaya
4 porsjoner
1-2 løk
1-2 fedd hvitløk
2 stilker stangselleri
2-3 ss olivenolje
3½ dl langkornet ris
4½-5 dl hønsebuljong
2 laurbærblad
1 ts salt
1 ss chilipulver
½ ts timian
½ ts basilikum
½ ts oregano
evnt. litt tabasko

Fyll:
1 rød paprika
1 gul Paprika
4-5 tomater
1-2 ss olivenolje
300 g kokt skinke
300 g rensede reker
evnt. pynt
2-3 vårløk

Rens og hakk løk, hvitløk og selleri. Varm oljen i en gryte og fres grønnsakene under omrøring, tilsett risen og la frese med et øyeblikk. Hell over buljong, og tilsett laurbærblad og salt, og la alt koke under lokk ca 18 min. Smak risen til med urter. Rens og hakk paprika og tomater, skjær skinken i terninger. Fres paprika og tomater i en gryte til paprikaen er myk, tilsett skinken og reker rett førservering. Bland skinke/reke blandingen i risen og smak retten til, den skal ikke være for sterk. Dryss evnt. over litt hakket vårløk før servering. Server med brød og en god olje.

Drikkeforslag:
Tokay Pinot Gris Reserve 1999, Alsace (Louis Freyburger) kr 102,30 (varenr 3706, basisutvalget). Vinen har lys gylden farge, svakt krydret fruktighet og en rund ettersmak.

Sitronfromasj
4 porsjoner
5 plater gelatin
revet skal av½ sitron
saft av 1 sitron
2 dl frukt juice
1 dl sukker
3 egg
3 dl kremfløte

Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann. Skill eggene. Visp eggeplommer og sukker til eggedosis. Klem vannet ut av gelatinen, og smelt dem i vannbad. Rør fruktjuicen og den oppløste gelatinen i eggedosisen. Pisk kremfløten og bland den i. Stivpisk eggehviter i en ren bolle, og vend de forsiktig i røren. Hold en form på ca 1½ l over vanndamp. Dryss i litt sukker. Hell i fromasjrøren, og la den stivne i kjøleskap i ca 3 timer. Hvelv fromasjen over på et fat og pynt med revet sjokolade.

Punsjfromasj
Følg oppskriften på sitronfromasj, men bytt ut sitron skall og saft med 2 dl punsj. Tilsett 3/4 dl hakket kokesjokolade, og pynt med fingerkjeks dyppet i smeltet sjokolade.

Eksotisk fromasj
Følg oppskriften til sitronfromasj, men bytt ut sitron skall og saft med 2 dl konsentrert juice av tropiske frukter. Pynt med frisk eller hermetisk frukt og et dryss av hakket sjokolade.

Appelsinfromasj
Følg oppskriften til sitronfromasj, men bytt ut sitron skall og saft med 2 dl appelsinjuice, eller med revet skall av 1 appelsin og saften av 3 appelsiner. Pynt med appelsin skåret i skiver.

Askeonsdag     (FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Topp">gå til toppen)

Askeonsdag har feilaktig blitt brukt om onsdagen før skjærtorsdag, men er egentlig onsdagen i fastetiden (fastelavnen). Kvelden før skjærtorsdag ble fra gammelt av regnet som en av årets farlige dager, og man ble oppfordret til å holde seg innendørs. Hvis man allikevel måtte bevege seg utendørs, kunne man beskytte seg mot onde krefter ved hjelp av kors og stål.

Stekt breiflabb med peppersaus
4 porsjoner
800 g breiflabbfilet
smør eller olje til steking
salt og nykvernet pepper.
Saus
1 løk
2 røde paprikaer
1 sjalottløk
2 ss olivenolje
2 ss Cognac
1 dl hvitvin
3 dl fiskekraft
4 dl fløte
3 ts blandet pepper, svart/grønn/rød
3 ss persille
salt

Skjær fisken i passe porsjonsstykker som saltes og pepres lett. Stek fisken gylden i olje eller smør.

Saus:
Kutt løk og paprika i terninger. Varm oljen i en kasserolle, og stek hakket sammen med pepper blandingen til løken er blank. Ta kjelen fra komfyren, hell på Cognac og tenn på. Når flammene fra brennevinet roer seg, heller du over hvitvin. Kokes inn til en fjerdepart. Tilsett fløte og fiskekraft/buljong og kok videre til sausen begynner å tykne. Jevn evnt. med litt maisenna. Smak til med salt og pyntes med finhakket persille rett før servering. Server med kokte poteter, dampet vårløk og broccoli.

Drikkeforslag:
Valpolicella Classico Villa Borghetti 1998, Veneto (Pasqua) kr 89,50 (varenr 3583, basisutvalget). En vin med dyp rød farge, kirsebærpreget fruktighet med elementer av tørket frukt og krydder.

Semulepudding med bærkompott
8 dl melk
2 dl kremfløte
90 g semulegryn
ca 30 mandler
2 ss sukker
1 egg

Kompott
2 dl vann
120 g sukker
480 g bær (gjerne fra fryseren)
saft av 1 sitron
evnt. litt maisenna til jevning

Skåld mandler, og mal de fint. Kok opp melk og fløte, og dryss i semulegryn under stadig omrøring. Tilsett malte mandler og sukker. La grøten koke under lokk ved svak varme i ca 10 min. Rør forsiktig av og til så den ikke fester seg i bunnen. Avkjøles i ca 15 min. Rør deretter inn egget, og hell massen over i en serveringsbolle eller porsjonsformer. Dekk til med lokk, og la avkjøle.

Bærkompott:
Bland sukker og vann i en kjele, og kok opp. Jevn evnt. med maisenna utrørt med vann. Kok opp og avkjøl. Bland forsiktig bærene i sukkerlaken, og smak til med sitronsaft.

Drikkeforslag:
Dessertvin eller søt hvitvin uten for mye syre gjerne alkoholsterk.

Skjærtorsdag     (FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Topp">gå til toppen)

Skjærtorsdag avbrøt man fasten, og man tok et bad etter at man i hele fastetiden hadde gått i "sekk og aske". Badet skulle symbolisere sjelens renselse. På denne dagen skulle man spise mye grønt, helst ni forskjellige slag, dersom det fantes. Det ville beskytte mot sykdom som onde makter kunne kaste på en. Eggene som ble lagt denne dagen hadde spesielle egenskaper, og de ble derfor samlet inn å brukt som påskeegg.

Påskekylling
4 porsjoner
1 kylling
salt og pepper

Fyll:
1 hakket gul løk
1 hakket hvitløks fedd
½ sitron i biter
2-3 persillekvister

Pensling:
2 ss smør
½ g safran

Tilbehør:
olivenolje til steking
1 liten aubergine i biter
8-10 sjalottløk
1 zucchini i staver
200 g champignon i biter
1 boks hermetisert tomat (hel uten lake)
1½ dl hønsebuljong av terning
1½ dl hvitvin
2 ss honning
salt og pepper

Rens og tørk kyllingen godt. Fyll kyllingen med løk, sitron og persille, og bind opp bena. Pensle kyllingen med smør og safranblandingen, og la steke i forvarmet ovn ved 200 grader i ca 45-60 min.

Auberginen deles i skiver og saltes lett. Fres løk, sjalottløk, og champignon til løken er gylden. Ha i zucchini og lett avtørket aubergine og la det mykne over svak varme. Tilsett hermetisert tomat hønsebuljong og hvitvin, og la det få småkoke under lokk ca 10 min. Smak til med Honning, salt og pepper. Server med nykokt ris

Drikkeforslag:
Domaine Sainte-Claire La Palotte 1999, Bourgogne (J. M. Brocard) kr 117,00 (varenr 30262, basisutvalg). Lys gylden farge, med en lett og enkel duft med noe fruktighet. Saftig, god friskhet, med mineralpreget ettersmak.

Tiramisù
4-6 personer

3 eggeplommer
180 g mascarponeost
3 dl kremfløte
3 ss Kahlua
5 dl sterk kaffe, avkjølt
36 små fingerkjeks (søte fingre)
kakaopulver til dryssing

Pisk eggeplommene med sukkeret til sukkeret er oppløst, og blandingen er lett. Tilsett mascarpone og bland godt. Pisk fløten stiv, og fold kremen inn i mascarponemassen. Spre et tynt lag med mascarponekrem over bunnen på et en 2 liters oval form. Bland Khalua i kaffen. Dypp fingerkjeksene i kaffen og la detrekke lett. Pass på at de ikke blir for bløte. Legg et lag kjeks over kremen i formen. Du kan bli nødt til å brekke noen, for å fylle ut best mulig. Nytt lag med mascarponekrem, og deretter kjeks i motsatt retning av det første laget. Fortsett med å legge lag, men husk at øverste laget skal være mascarponekrem. Glatt til kremen på toppen, og sett kaldt noen timer, slik at smaken får satt seg. Før servering drysses toppen lett med kakaopulver.

Langfredag     (FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Topp">gå til toppen)

Langfredag feires til minne om Jesu korsfestelse og død, og er fremdeles den dagen i påskeuken hvor det er dårlig tone å more seg eller gå på besøk til folk. Alminnelig var det at man ikke spiste noe før utpå kvelden denne dagen, og ofte var dagen preget av meget hardt arbeid for å markere Jesu korstog. Noen steder lot man være å fore buskapen, slik at også de skulle ta del i lidelsene.

Laks og grønt i butterdeig

2 flak butterdeig
200 g strimlet laks
200 g kokte poteter
1 ss finhakket timian
1 liten purre
1 eggeplomme

Forvarm stekeovnen til 180 grader. Kjevle ut butterdeigsplatene til dobbel størrelse. Fordel strimlet laks, hakket potet og purre over deigen, og dryss på frisk timian. Pensle kantene av butterdeigen med pisket eggeplomme, og brett deigen over fyllet. Klem deigkantene godt sammen, og pensle toppen med resten av eggeplommen. Stikk noen hull i toppen på deigen, lag mønster med gaffel eller liknende. Settes på papirkledd bakeplate, og stekes i ovnen ca 15. min. La avkjøle noen minutter før oppskjæring. Server med godt brød.

Drikkeforslag:
Sancerre Comte Lafond 1999, Ladoucette, kr 186,80 (varenr 34524, bestillingsutvalg). Vinen har en lys gylden farge, med en rik og mineralsk duft. Stor fruktighet med gode syrer og lang ettersmak preget av mineraler.

Tilslørte bondepiker
4 porsjoner
3 dl eplemos
2 dl strøkavring
3 ss sukker
2½ dl kremfløte

Legg pisket krem, eplemos og kavring lagvis i dessertskåler. Avslutt med strøkavring, og pynt med skiver av rødt eple.

Påskeaften     (FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Topp">gå til toppen)

Påskeaften var dagen for farging av påskeeggene. Man brukte plantefarger som løkskall til gule egg, rødbeter til lilla egg, kaffe til brune egg osv.. I mange deler av Europa er dét å gi bort dekorerte egg symbolisert som ønske om vennskap.

Makedonsk lammelår
1 lammelår utbenet
1 ss olivenolje
1 ss fransk sennep
4 ansjosfileter
1 ss knuste pepperkorn
1 ss finhakket rosmarin og timian
8 hvitløkskløfter

Ben ut steken (eller be slakteren gjøre det) og skjær bort alt overflødig fett. Spekk låret med hvitløk, ved å bruke en kniv til på stikke små hull i låret. Hullene fylles med hvitløkfedd. Kjør olje, ansjos, sennep, pepper, rosmarin og timian med et dryss salt i en hurtigmikser til en puré. Smør denne pureen på lammelåret. Varm opp stekeovnen til 180 grader. Sett steken i ovnen og stek den i ca tre timer til 76-77 grader - eller til den er rosa. Bruk gjerne stekepose. Sjyen skal du bruke til sausen.

La steken hvile i 10 min. før den skjæres opp i tynne skiver. Kok ut langpannen (el. bruk kraften fra stekeposen) og bruk den som sjy el. bruk den som grunnlag til saus. Server med poteter soppstuing og dampede grønnsaker og mintgelé.

Drikkeforslag:
Rosso di Montalcino 1998, Toscana (Castello Banfi) kr 159,20 (varenr 13785, basisutvalg). Vinen har en dyp rød farge, flott fruktig duft med nydelig kirsebær- og fatpreg. Saftig smak, fin rikdom og balanse, behagelig og godt integrert fatpreg i finishen.

Irish Cream is pai
10 porsjoner
1 pk Digestive- kjeks
ca 120-150 g smeltet smør
ca 150 g kokos
ca 120 g smeltet sjokolade
1 boks Irish Cream iskrem
evnt. litt rum

Knus kjeksene og bland dem med det smeltede smøret. Kle en kakeform 28 cm med bake papir, og press deigen ut i bunnen. Sett den deretter til avkjøling i kjøleskapet.

Smelt sjokoladen over vannbad, og bland i en del av kokosen. Når sjokoladeblandingen er lunken, tilsett ca en fjerdepart av isen. Bland godt og ha det over bunnen som bør ha blitt fast og hard. Sett det i fryseren slik at det blir kaldt. Myk deretter opp resten av isen med en food processor eller annen egnet redskap. Ha isen over sjokoladelaget og la den stå i fryseren til den er blitt stiv. Varm opp resten av kokosen i ovnen eller i en kjele til den blir gylden, la den kjøle seg ned og la det ligge som en topp på toppen av kaken. Om man ønsker, kan man til slutt riste et par dråper rum over.

1. påskedag     (FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Topp">gå til toppen)

Fra Valdres kjenner man skikken med å bite i en sten påskemorgen. Jo hardere man bet desto mer garantert var en å sikre buskapen fri fra rovdyr. Denne dagen skulle man la vær å gi buskapen vann, ellers ville de bli urolige, og løpe vekk fra beite om sommeren.

Påskeskinke
6-8 porsjoner

1 påskeskinke ferdig kokt
griljering
1 vispet egg
2 ss honning
2 dl hakkede urter, timian, basilikum
2 ss strøkavring

Saus:
3 ss smør
3 ss hvetemel
3 dl melk
kraft fra forpakningen
2 ss grovkornet søt sennep

Fjern nettet og jevn evnt. til fettet på skinken. Legg den i en ildfast form, og pensle på blanding av honning og egg. Bland kryddergrønt med strøkavring, og dryss det jevnt over skinken. Griljeres i forvarmet ovn ved 175 grader i ca 15-20 min. Pass på så det grønne ikke blir brunt.

Saus:
Smelt smør i en kasserolle og rør inn hvetemel. Rør ut blandingen med melk. Tilsett kraften fra forpakningen og rør inn sennepen. Småkokes i ca 5 min.

Server skinken med saus, kokte poteter og eksempelvis dampede bønner og gulrot.

Drikkeforslag:
Domaine Sainte-Claire La Palotte 1999, Bourgogne (J. M. Brocard) kr 117,00 (varenr 30262, basisutvalg). Lys farge med antydning til grønt skjær. Relativt enkel duft med noe fruktighet. Saftig, god friskhet, mineralsk ettersmak. God og behagelig vin som også er god å drikke alene.

Suksessterte

5 eggehviter
250 g melis
250 g mandler

Krem:
2 dl kremfløte
1 vaniljestang (snittet i to på langs)
4 eggeplommer
200 g sukker
250 g margarin (mykrørt)

Visp eggehvitene stive. Mal mandlene fint og bland dem med melis. Bland dette forsiktig i eggehvitene. Fordel røren i smurt springform (28cm). Stek kakebunnen midt i ovnen ved 180 grader i 15-20 min. Avkjøl pårist.

Fyll:
Ha vaniljestangen i en kjele sammen med fløten og gi det et oppkok. Visp eggedosis av eggeplommer og sukker. Visp den varme fløten i. Hell tilbake i kjelen og rør på middels varme til kremen tykner. Avkjøl. Rør inn margarin. Ha kremen på kaken, og pynt evnt. med kandiserte fioler.

2. påskedag     (FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Topp">gå til toppen)

2. påskedag er fra gammelt av kalt Halvor gardestaur. Det ble sagt at om noen fastende kom til å se på en gjerdestaur denne dagen, ville klærne henge på ham/henne som på en gjerdestaur. I Rhin-området går barna denne dagen med høye stenger dekorert med bånd og egg. I toppen av stangen skal det henge en "brezel" (kringle). Navnet brezel er en kombinasjon av brød-sol og er gitt fordi kringlen med sine kryssede armer tilsvarer det gamle hedenske solkorset.

Foliebakt ørret med urter
4 porsjoner

4 ørret a 300 g
1½ sitron
salt 2 ss olje
1 bunt dill
1 bunt persille

Rens fisken, og vask den godt, både inn- og utvendig. Tørk fisken og dryss den med salt på inn- og utsiden. Pensle fisken med olje og vend dem i finhakkede krydderurter. Legg også krydderurter inne i fisken. Klipp til 4 store folie ark og pensle dem med olje. Legg en fisk på hvert ark, og drypp dem med sitronsaft. Brett folien rundt fisken til en tett pakke. Stek fisken i forvarmet ovn ved 250 grader ca 30 min. Server fisken pyntet med sitronskiver og kokt ris farget med gurkemeie og dampede gulrøtter.

Drikkeforslag:
Domaine de la Solitude Pessac-Léognan 1997, Bordeaux (Com. Religieuse de la Sainte-Famille) kr 175,00 (varenr 30736, basisutvalg). Vinen har gulgrønn farge, med duft av sitrus, solbærblad, stikkelsbær og noe eik. Fin fruktig smak med god syre. Flott balanse og godt integrert fatpreg.

Påskedrøm
4 porsjoner
1 boks hermetisert fersken
2 bananer
hakkede valnøtter
2 dl kremfløte
½ liter vaniljeis
4 pasjonsfrukter

Skjær ferskener i skiver, og legg de i bunnen på dessertskåler. Legg på skivede bananer og hakkede valnøtter, og hell evnt. over litt lake fra fersken. Fordel vispet krem og is i serveringsskålene og pynt med kjerner fra pasjonsfrukt.

Gule påskekyllinger
1 g safran
150 g fast margarin eller smør (eller 1½ dl flytende margarin)
5 dl melk
50 g gjær
½-1 ts salt
1½ dl sukker
1 egg
14-15 dl hvetemel

Pensling, garnering:
Egg
Rosiner

Knus safran fint sammen med en sukkerbit i en morter. Hell litt av melken i morteren og bland så det nå oppløste safranet i deigen. Smelt det faste fettet i en kjele. Hell i melken og varm till 37° (fingervarmt). Benyttes flytende margarin, kan du bare varme melken. Smuldre gjæren i en haug og rør ut den med litt av deigen. Tilsett resten av deigen, ev flytende margarin, salt, sukker, safran og egg. Tilsett det meste av melet, men spar litt til utbakingen. Knaes till en smidig deig. Hev deigen i 30-40 minutter under dekke.

Kna deigen lett på et bakebord, men pass på å ha mel under deigen først. Del deigen i 2 deler og form dem til lengder. Skjær hver lengde i 24 biter. Rulles til smale lengder, ca 25 cm lange. Slå en knute på lengden slik at det blir litt deig utenfor knuten som hode, og en lengre deigbit som stjert. Sett en liten rosin som øye og form stjerten med en gaffel eller klipp i den. Legg fuglene på stekeplater; smørte eller med bakepapir. Heves under håndkle 30-40 min. Varm opp ovnen til 225-250°. Stekes i midten av ovnen i 5-10 min. La brødet nedkjøles på rist under et håndkle.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du en svært prisgunstig og moderne vri på rioja – laget av en ekte vinmagiker
+
Ukens vin

Her får du en svært prisgunstig og moderne vri på rioja – laget av en ekte vinmagiker

Alvario Palacios er mest kjent for sine Priorat-viner, men det er i det østlige Rioja at røttene finnes.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Se alt det gode du kan lage av et gresskar
Guide
Oppskrifter med gresskar

Se alt det gode du kan lage av et gresskar

Gresskar er så mye mer enn morsomme lykter til halloween. Her finner du de beste oppskriftene, både salte og søte.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Bruk hele kyllingen, del 1: Ramen er billig luksus som gir deg alt utenom vinen, den matchen fikser du selv
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Bruk hele kyllingen, del 1: Ramen er billig luksus som gir deg alt utenom vinen, den matchen fikser du selv

Mitt favorittmåltid hjemme for tredje år på rad er ramen og en amerikansk chardonnay i kjølig stil. Det er sunt og næringsrikt, og denne vinen gir den siste lille magien for at dette skal bli full pott på hyggeskalaen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Fish and chips kan også være festmat
Dagens rett
Fish and chips med steinbit

Fish and chips kan også være festmat

Denne fiskeretten kommer til å bli godt mottatt av så vel store som små, og oppskriften er ikke vanskelig å følge heller.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du en svært prisgunstig og moderne vri på rioja – laget av en ekte vinmagiker
+
Ukens vin

Her får du en svært prisgunstig og moderne vri på rioja – laget av en ekte vinmagiker

Alvario Palacios er mest kjent for sine Priorat-viner, men det er i det østlige Rioja at røttene finnes.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Se alt det gode du kan lage av et gresskar
Guide
Oppskrifter med gresskar

Se alt det gode du kan lage av et gresskar

Gresskar er så mye mer enn morsomme lykter til halloween. Her finner du de beste oppskriftene, både salte og søte.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Du har en boblende høytid i vente – få opptil 40% rabatt på eksklusive musserendesmakinger
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Du har en boblende høytid i vente – få opptil 40% rabatt på eksklusive musserendesmakinger

For å gjøre juleforberedelsene enklere for deg, har vi satt sammen en enestående pakke – jo mer du smaker, desto større rabatt får du.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik lager du en smaksrik fiskemiddag på et kvarter
Dagens rett
Hurtigmarinert ovnsbakt laks med couscoussalat

Slik lager du en smaksrik fiskemiddag på et kvarter

Ok, de femten minuttene er ikke iberegnet oppvarmingen av ovnen. Men uansett er denne oppskriften kjapp som få. Og riktig så velsmakende.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik gjør du grillkyllingen sexy
Dagens rett
Grillet kylling med spinatpasta

Slik gjør du grillkyllingen sexy

Nygrillet kylling er lettvint. Det er også kyllingbryst. Du velger selv hva du bruker i denne fristende oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Bruk hele kyllingen, del 1: Ramen er billig luksus som gir deg alt utenom vinen, den matchen fikser du selv
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Bruk hele kyllingen, del 1: Ramen er billig luksus som gir deg alt utenom vinen, den matchen fikser du selv

Mitt favorittmåltid hjemme for tredje år på rad er ramen og en amerikansk chardonnay i kjølig stil. Det er sunt og næringsrikt, og denne vinen gir den siste lille magien for at dette skal bli full pott på hyggeskalaen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her