Pris- og smaksbomber fra sør

Puglia har et virvar av underområder, og disse vinene kommer fra et av de minste, og desto mer interessante.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Mens markedet oversvømmes av sødmefylte søritalienske viner basert på primitivo eller negroamaro, er Castel del Monte noe for seg selv. Men like fullt en av Puglias perler.

Historisk
Druen med det historiske navnet nero di troia - den svarte druen fra Troia - er sjef her, og gir viner med et helt annet preg enn ovennevnte.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Mer eleganse, med innslag av blomster og godt avtrykk fra det kalkholdige jordsmonnet av vulkansk opprinnelse (tuff). Som sammen med den fritt- og høytliggende plasseringen av vinmarkene (ved 400 m.o.h.) sørger for god friskhet i vinen.

Torrevento er største produsent, men nero di troia dyrkes bare på totalt 1000 hektar i området som omkranser selve høydedraget, Castel del Monte. Både DOC'et og stedet har fått navn etter det svært så karakteristiske åttekantete slottet som keiser Frederick II av Swabia (en del av Bayern) lot oppføre på 1200-tallet.

Fest i hverdagen
Rimeligste utgave, Torrevento Castel del Monte 2005 (13794) , er en veldig god introduksjon til druen (selv om den her får hjelp av 20 prosent aglianico) og vinstilen. En svært anvendelig vin som gjør hverdagen til en fest.

Torreventos toppvin, Terrevento Vigna Pedale Riserva 2006 (42054) , koster bare litt mer, men byr på en helt annen stil. Bærpreget er veldig intenst og svært ungdommelig, det får følge av mye urter som gir vinen særpreg. God syrefriskhet, bra sødme og et godt, men ikke for markant tanninbitt lover et visst lagringspotensial. Gambero Rosso, kanskje den mest kjente italienske vinguiden, kaller denne vinen landets aller beste kjøp. At den er et røverkjøp er imidlertid ikke vanskelig å være enig i.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Torrevento Castel del Monte 2005

Produsent:
Torrevento
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Puglia
Pris:
124,90 kr
Varenummer:
1379401
85 Poeng
Les smaksnotatene »

Torrevento Vigna Pedale Riserva 2009/2010

Produsent:
Torrevento
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Puglia
Pris:
165,00 kr
Varenummer:
4205401
84 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004 , og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986 , og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244 , og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen