Raffinement under treet

Denne burgunderen er ikke bare et veldig godt kjøp, og dermed en veldig god julegaveide, i dag. Den vil også skape glede i mange år fremover.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Billigburgunderne starter et godt stykke opp på prisskalaen, men du må godt opp i pris for å finne noe av det raffinementet som har gjort pinot noir fra denne langstrakte og akk så uoversiktlige "dalen" så ettertraktet.

Ukens godbit, Muzard Santenay 1.er Cru Maladière 2005 (45585) , er ett av få unntak. Allerede ved en drøy tohundrelapp får du en premier cru-burgunder, altså fra en klassifisert enkeltvinmark.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Todelt forklaring
Den byr på ungdommelig fasthet i en relativt maskulin stil, men tanninene er likevel såpass myke og med så god aromarikdom at den får en veldig imøtekommende karakter. Deilig allerede nå, spesielt etter en time i en karaffel, til gode kjøttretter, både tamt og vilt. En god kandidat for vinkjelleren de neste fem-seks årene - minst. Dette er et veldig godt kjøp fra et godt år.

Forklaringen på fenomenet er todelt. For det første tilhører ikke Santenay de mest etterspurte appellasjonene i Burgund. For det andre leverer produsenten noen av de beste tolkningene av dette ikke helt ensartete underområdet helt sør i Côte de Beaune.

Innsmigrende x 2
Det er derfor all grunn til å glede seg til områdets beste premier cru, Clos des Tavannes, dukker opp i 2005-utgave, men det får bli til neste jul. Inntil videre kan du glede deg over en småkompleks, myk og drikkeklar 2001 .

Forskjellen på de to er dels jordsmonnet og eksponeringen. Maladière har mer stein i jordsmonnet som bidrar til å magasinere solvarmen samtidig som vinmarken ligger midt i solsteiken. Det den mister i eleganse på grunn av høy modning i druene, tar den igjen i kraft.

Det er heller ingen grunn til å glemme Muzards "vanlige" Santenay, nemlig Champ Claude Vieilles Vignes , som i 2004 er svært så innsmigrende.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 

Muzard Santenay Maladière Premier Cru 2014

Produsent:
Luzien Muzard & Fils
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Burgund
Pris:
329,90 kr
Varenummer:
4558501
88 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Dette får du på Københavns nyeste Michelin-stjernerestaurant

Den amerikanske kokken Nick Curtin og hans danske kone Camilla Hansen står bak det som trolig er Københavns best bevarte kulinariske hemmelighet. Ikke bare på grunn av det lett eksotiske ved beliggenheten, men først og fremst på grunn av deres måte å tenke helhetlig, spesielt når det kommer til det de bruker på kjøkkenet. Les hele saken

Til toppen