Rekordbillig skrei – løp og kjøp

Rekordbillig skrei – løp og kjøp

Skreien koster det samme i dag som den gjorde for sju år siden. Tilgjengeligheten er større enn noen gang.

Kvaliteten på skrei – eller vintertorsk - er veldig høy – selvsagt gitt at du får tak i ferskvare. Dagligvarekjedene har trykket nyvinningen «vakuumpakket skreifilet» til sitt bryst og det gjør at omtrent alle butikker nå kan tilby denne varen.

Se alt det lekre du kan lage med skrei

Selv om ikke alt som selges som skrei er fanget utenfor Vesterålen og Lofoten, de «klassiske» områdene for skreifiske, skal den alltid være villfanget og fersk. Sjekk derfor emballasjen om du kjøper vakuumpakket, at den ikke har vært fryst. Det kan du spise i sommermånedene, men ikke nå som det er nok ferskvare å velge i!

Les mer om hva som kjennetegner skreien

De siste årenes vinterfiske av torsk har vært større enn noensinne. Dessuten har skreien kommet tidlig inn til kysten for å gyte. Strålende vær for fiskerne og svært mye fisk har gitt rikelig tilgang på delikatessen. 2015 har så langt vært preget av mindre fisk og dårligere fiskeforhold, men nå varsles det at store mengder skrei er på vei til norskekysten.

- Vårt mål er å øke salget med over 15 prosent på skrei i 2015. I 2013 økte volumet med 45 prosent og i 2014 med 16 prosent, så salget har økt svært mye de siste årene, sier Kenneth Lindland, kategoriansvarlig for fisk i Meny.

Mens skreimølje tradisjonelt lages av skri i skiver, vil stadig flere ha filet.

- I 2014 økte salget av skreifilet og skreiloin mest, med henholdsvis 444 prosent og 129 prosent.  Dette viser at kundene i økende grad kjøper fisk som er enklere og raskere å lage hjemme. Likevel er det fortsatt hel og skivet skrei som står for størstedelen av salget, sier Lindland.

Den gunstige prisen sammenlignet med annen fersk fisk, bidrar til å øke etterspørselen.

Prisen på skrei økte frem til 2013. Da kom det et prisfall på grunn av store mengder med skrei langs norskekysten kombinert med lavere etterspørsel i Europa og resten av verden. Skreien koster derfor det samme i butikk i dag som den gjorde i 2008.

- Vi betaler mer for skreien i år enn vi gjorde i fjor, men har valgt å holde prisen i butikk uforandret som et godt tilbud til våre kunder, sier Lindland.

Franskmenn ville trolig gått mann av huse om de hadde fått muligheten til å kjøpe denne råvaren til så lav pris.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen