Rik hvit ung rød

Blant de 56 mainyhetene er det opptil flere sommerlige favoritter. Apéritfs smakere anbefaler noen rike hvitviner og fruktige rødviner.

Når rødvinsdrikkende nordmenn lar seg overbevise at sommeren er kommet, også hva angår vinvalget, er det gjerne en smaksrik hvitvin som foretrekkes. Apéritifs smakspanel kom over noen blendende vinperler som forhåpentligvis fortsatt er tilgjengelig. De toppskårende hvitvinene dekker de fleste smaksretningene. Hvis du synes gewürztraminer har for lite syre eller blir for mektig, skal du prøve deg på en mektig champagne. Hvis du synes fem hundrelapper er mye (og hvem gjør ikke det), og ikke lar deg berolige av at La Grande Dame er verdt hver eneste av dem, er Pouilly-Fumé''en fra Serge Dageneau en annen mulig smaksretning, selvsagt uten bobler. Det er også von Simmerns riesling spätlese.
 
Til middagen en sen sommerkveld, uansett hvor varm den måtte være, er det likevel mange som vil ha rødt. De 10 røde vi har plukket ut dekker nesten hele smaksspekteret fra den varmt krydrede Musar, via muskuløse Baron d''Ardeuil og veltrimmede Burgas til ung og forfriskende saft, i positiv betydning.
Mens vi ønsker deg god sommerhandel, har vi samtidig en gladmelding fra innkjøpsavdelingen til Vinmonopolet som har vært utsatt for nådeløs kritikk for sin innkjøpspraksis! Som du sikkert har registrert har nyhetssmakingene vært forknippet med mye rett og slett dårlig vin. Heretter er det ikke den billigste vinen som tilfredsstiller et sett av minimumskrav som velges. Terskelen heves noen hakk slik at produkter som heller burde vært sendt til destillasjon i stedet for å lanseres på det norske markedet, ikke kommer i betraktning overhodet. Vi gleder oss til høsten!
 
Christer Berens, restaurantsjef på Le Canard og Remi Madsen, kjellermester på Continental, er dommere for Apéritif når Vinmonopolet lanserer sine nyheter seks ganger i året.
 
Nyhetene som var i salg fra og med 5. mai 1997 er smakt i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon. I motsetning til det som er fast praksis for Apéritifs egne tester gjennomføres smakingene hos Vinmonopolet aldri blindt.
 
Produktene vurderes etter kvalitet i forhold til pris på en skala fra fem til en
Meget god kvalitet *****
God kvalitet ****
Middels kvalitet ***
Under middels kvalitet **
Bør unngås *
 
HVITE
 
*****
Gewürztraminer Cuvée des Seigneurs de Ribeaupierre 1990
Trimbach Alsace
7896 kr 200
Partivare
Stenberg & Blom
Lys gul. Aromatisk med søtlige krydder- og blomsteraromaer. Rene og nyanserte dufter som du aldri blir lei av å snuse på. Fint anslag med myk, fin fruktighet. Eksotisk, lett krydderpreget smak som sitter leeeenge. En fantastisk gewürztraminer fra en av Alsaces aller beste produsenter. Harmonisk og balansert med myke, lang smak. Svær ren og elegant. Drikk denne rike vinen ved 9-10 grader til røykt laks, fiskeretter med litt eksotisk krydderpreg eller litt fete patéer.Kan drikkes nå, men holder i mange år fremover. Kjøp så mye budsjettet tåler, hvis det er noe igjen da når du leser dette!
 
La Grande Dame 1989 Brut
Veuve Clicquot Ponsardin Champagne
30163 kr 550
Testsalg
Einar A. Engelstad
Svakt gulskjær. Behagelig og aromatisk duft med innslag av eple, brød og nøtter. Elegant og behagelig anslag med fin, frisk mousse. Rik og fyldig, likevel frisk og elegant med fine sitrusaromaer som sitter lenge. Denne champagnen som drikker godt nå til blant annet sjømat, kan også lagres i mange år. 1989 er nemlig en meget god årgang for champagne. Husk imidlertid å servere denne flotte damen noe mindre avkjølt enn non-vintage champagne. Den er så rik at aromaene kommer skikkelig frem først ved 9-10 grader.
 
***** ÷
Pouilly-Fumé 1995
Serge Dageneau Loire
3141 kr 124
Basisutvalg
Hans Flaaten
Strågul. Klart flint- og røykpreg (typisk for viner fra Pouilly-Fumé) med innslag av gress og frukt. Frisk og fruktig med antydning til grapefrukt. En behagelig og frisk, typisk sommervin med en lett søtlig syrlighet som gjør den perfekt som en allroundvin denne sommeren. Drikk opp nå. Server ved 8-9 grader.
 
**** +
Hattenheimer Nussbrunnen Riesling Spätlese 1990
Langwerth von Simmern Rheingau
7679 kr 154
Partivare
Are Aamot
Gylden gul. Mye duft med behagelige, modne rieslingaromaer som mineraler (våt stein), lime og sitron. Myk og behagelig smak med innslag av frukt og sitrus. Meget fin balanse mellom frukt og syrer. Elegant og smaksrik med en lang, deilig ettersmak. En topp vin fra en topp produsent i et topp år. Vinen drikker utmerket nå, men tåler å ligge i mange år fremover.
 
**** ÷
Wehlener Sonnenuhr Riesling Kabinett 1994
Dr. Loosen Mosel
3152 kr 112
Basisutvalg
Hans Flaaten
Strågul. Mineral- og sitrusaromaer. Lett spritzig (kullsyre), frisk smak med klart innslag av sitrus. Vinen er noe ung, men lovende og vil roe seg ned etter et år eller to. En godt laget vin i en god årgang. Drikkes til sjømat som reker eller sjøkreps. Serveringstemperatur: 8-9 grader.
 
*** +
Gewürztraminer Rosenberg 1996
Aimé Stentz Alsace
30140 kr 140
Testsalg
Norwine
Lys gul. Aromatisk med innslag av blomster (roser) og krydder. Mykt anslag med fin fruktighet og litt oljeaktig, fint krydret preg. Ren og pen ettersmak. En typeriktig gewürztraminer med blomster- og krydderkarakter. Lagre den gjerne noen år, men den kan absolutt drikkes nå ved 8-9 grader. Perfekt følge til (kjøtt)patéer.
 
Casador
Bodegar Camur Spania
10040 kr 52
Basisutvalg
Best Buys International
Lys gul. Sukret fruktighet i nesen. Lett, enkel med en søtlig fruktighet og frisk syre. Enkel og grei sommervin til landets laveste pris! Vinen er halvtørr og drikkes fortrinnsvis alene , alternativt til enkle forretter. Drikk nå ved 7-8 grader.
 
Transdanubia Császár Szürkebarat 1996
Szólóskert Ungarn
10041 kr 57
Basisutvalg
Vinoco
Lys gul. Aromatisk krydderpreg i duften. Lett, enkel med en frisk fruktighet samt en fin, litt krydret syrlighet. En billig og grei (halvtørr) vin som passer fint til reker og enkel sommermat. Drikk nå ved 7-8 grader.
 
Gallo Chardonnay 1993
E & J Gallo Sonoma California
10036 kr 91
Basisutvalg
Leif H. Strøm
Lys gul. Gress- og brødaromaer i duften. Lett og behagelig med en fin sitruskarakter i avslutningen. En enkel og grei vin som drikker godt til enklere sommerretter. Serveres kjølig. Bør ikke lagres.
 
La Poussie 1994
La Poussie Sancerre Loire
30135 kr 150
Testsalg
Stenberg & Blom
Lys gul. Ganske anonym gress- og stikkelsbærduft tatt den ofte aromatiske druen sauvignon blanc i betraktning. Rund og behagelig anslag med en fin syrlighet som minner om grapefrukt. Noe grønn i preget og litt for dyr. Likevel en vellaget allroundvin som passer til det meste, men som smaker avgjort best i den varme årstid. Server ved 8-9 grader. Drikk nå, og det fort, for 1995-versjonen er mye bedre.
 
RØDE
 
*****
Ch. Musar 1989
Gaston Hochar Libanon
10053 kr 164
Basisutvalg
VinCompagniet
Mursteinsrød farge. Krydret varm og aromatisk med innslag av moden frukt, julekrydder, lær og bondegård. Varmt behagelig anslag, krydret smak med moden frukt. Rund og myk syre. Behagelige tanniner som skaper god balanse. Lang og god ettersmak. En nyansert og deilig vin som er moden nå, men av erfaring vet vi at denne libaneseren lagrer meget godt og kan spares uten problem i 10 år. Server den til vilt eller annen smaksrik mat. Prøv den til arabiskinspirerte retter med særpregede smaker som spisskummin, koriander eller sesampasta. Uansett er denne vinen en kuriositet med en tragisk bakgrunn når vi tar i betraktning at druene vokser i et av verdens mest konfliktfylte hjørner, Bekaa-dalen, og hvor samtidig vinproduksjon har foregått i tusenvis av år.
 
****
Burgas Cabernet Sauvignon 1994
Vinkom Burgas Bulgaria
30112 kr 68
Basisutvalg
Best Buys International
Klar mørkrød, ung farge. Frukt- og bæraromar i duften med hint av solbær. Fruktig, runn, myke, fine tanniner som gir en viss bitterhet og skaper fin balanse mot frukten. En god, men ganske enkel vin som går til biffretter, grillmat og lam. Kan drikkes nå eller lagres et par år til. Serveres ved 17-18 grader.
 
Ch. Gontier 1990
Prem. Côtes de Blaye Bordeaux
470 kr 95
Partivare
Arcus Produkter
Rød med moden kant. Søte og modne aromaer av lær og frukt. Rundt, modent anslag, fruktig med behagelig syre og fin ettersmak. En moden Bordeaux til en god pris og for øvrig historiens siste hjemmetappede 1990. Drikkes til lam, okse eller fugl. Moden nå, men tåler et par års lagring. Serveringstemperatur: 18 grader.
 
Baron d''Ardeuil 1990
Les Vignerons de Buzet
7929 kr 123
Ekjord Wine & Spirit
Mørk rød. Søtlig duft av vanilje, lær og mørke bær. Fruktig med innslag av solbær, godt med syrer og tanniner, fyldig og litt rå saftighet, lang ettersmak. En spennende vin fra et lite område sørøst for Bordeaux som bruker omtrent samme resepten som på Bordeaux'' østside (halvparten merlot). Vinen trenger fortsatt et par års lagring og tåler inntil 10 år, men kan godt drikkes nå, hvis du er av den litt masochistiske typen som liker syrer og tanniner. Serveringstemperatur: 18 grader.
 
*** +
Renmano Cabernet Shiraz 1995
Renmano Wines South-Eastern Australia
10018 kr 71
Basisutvalg
Gunnar Amundsen
Klar rød, ung farge. Søtpreget fruktighet i duften med innslag av overmodne bær. Fint, behagelig, bærpreget anslag. Veldig saftig med fin syre og bitterhet som balanserer godt mot det søte bærpreget. En typisk australier med mer kraft enn finesse. Vinen er imidlertid vellaget og passer utmerket til grillmat og rustikke kjøttretter. Drikker godt nå (17 grader) og tåler et par års lagring.
 
Señorio de Barbete 1992
Bodegas Alavesas Rioja
30152 kr 110
Testsalg
Norsk Vinimport
Mursteinsrød farge. Typiske riojaaromaer, søtt lær og tørket frukt. Myk, rund og ganske fyldig med søtlige aromaer, fin syrlighet. En noe kommersiell, men meget typeriktig rioja som passer til lam og okse. God å drikke nå og tåler et par års lagring. Serveringstemperatur: 18 grader.
 
Jean Léon Cabrenet Sauvignon Reserva 1990
Jean Léon Penedès
7868 kr 144
Partivare
Ekjord Wine & Spirit
Mørk rød. Søte aromaer med masse eukalyptus, solbærsaft og mynte. Massiv fruktighet (solbær) men vinen mangler litt syre, slik at den er litt slapp. Tanninene i sluttfasen løfter imidlertid noe. En vin for dem som liker fruktsøte og bløte rødviner. Serveringstemperatur: 17 grader.
 
***
Santa Carolina Merlot 1996
Viña Santa Carolina San Fernando Chile
10134 kr 74
Testsalg
Ung rød med lilla kant. Fruktig, mykt anslag med innslag av grønnpepper og plommer. Noe tørr avslutning. En helt OK chilener som drikker godt til sommerlig grillmat og som kan lagres et par år til. Serveringstemperatur: 18 grader.
 
Domaine le Marquis 1994
Perez Fargues Madiran
30139 kr 98
Testsalg
Norwine
Ung rødfarge. Pepper og rips. Stramt anslag, godt med tanniner som dekker over frukten. En ung og barsk vin basert på druen tannat i kombinasjon med begge cabernetene, typisk for området Madiran i Frankrikes sørvestre hjørne. Vinen bør få noen år i kjelleren. Den har godt med frukt på lager hvilket lover godt for fremtiden. Server ved 18-19 grader til lamme- og okseretter, eller som i Gascogne, når vinen har fått litt mer moden karakter, til andebryst (magret de canard).
 
*** ÷
Velvet Blaufränkisch 1996
Vereinte Winzer Mittelburgenland Østerrike
30144 kr 85
Testsalg
Pommes Agentur
Blålilla, ung farge. Banan- og bringebærnese. Lett og fruktig smak av røde bær, behagelgi, frisk stil. En enkel, frisk sommerrødvin som må serveres litt avkjølt, ca 15 grader. Koldtbordvin!

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen