Rimelig vinterkos

Vi lar en klassisk quiche lorraine være tema for årets første helgekos. Et populært menyvalg  enten kosen begrenses til kjernefamilien eller det blir mange til bords. Drikkefølge i alle priskategorier får du også.

Å starte det nye årets selskapelighet enten den inkluderer den innerste kretsen eller i større omfang, med en pai er svært passende. For det første er det rimelig mat hvor du kan utnytte noen av overliggerne fra jula. Som har en tendens til å ta opp plass stadig lengre bak i kjøleskapets dyp helt til eneste endelikt er søppelbøtta. Uansett rester eller ei, råvarene er svært rimelige. For det andre er pai lett og raskt å lage, og den lar seg forstørre uten problem. Og for det tredje smaker denne klassikeren så godt at alle rundt bordet garantert vil forsyne seg to ganger. Så det gjelder å ha godt med brød og salat som tilbehør.

Bacon skal det være
Den berømte paien fra det østre Frankrike stammer fra 1500-tallet da en baker etter sigende skal ha funnet på å kle en kakeform med brøddeig og deretter fylle den med egg, fløte og bacon. Ost (og løk og alt det andre) er ingredienser som er kommet til gjennom paiens flerhundreårige vandring, først gjennom Frankrike og deretter utover hele kloden. Lorraine-regionen som har nære relasjoner til naboen Tyskland som den også var en del av for bare drøyt hundre år siden, har rike mattradisjoner som fortsatt lever i beste velgående i Frankrikes tusenvis av brasserier. Lorraine har nemlig ikke bare paien på samvittigheten. Høyt verdsatte kaker som madeleines, baba au rhum og kaker med kirsebær har sin opprinnelse her.

Evnen til å utnytte de lokale råvarene må ha oppstått på grunn av rikelig tilgang på jordbruksprodukter (særlig svinekjøtt, melk, fløte, egg og korn) men også det faktum at det fantes mange saltgruver i området. Men de nøyde seg ikke med å salte kjøttet, det ble også i stor grad røykt, som tradisjonen er også andre steder i Øst-Frankrike. Derfor er det bacon som brukes i en ekte quiche. Men restene av den røykte juleskinka fungerer også veldig godt. Dessuten gir det en litt slankere versjon av paien, og det er jo positivt for alle som må ha kaloritabellen i bakhodet når det kommer noe på bordet.

Himmelsk godt
Lorraine er ikke kjent for noen viner. Derfor er det naboregionen Alsace som har fått æren av å være det klassiske vinfølget til en quiche. Og da i form av en hvitvin av druen pinot gris. Denne vintypen er til tross for at kalenderen viser januar svært velegnet for årstiden. Den har nemlig nok rikdom til å møte saltet og røykpreget fra baconet samt bløte syrer som ikke kræsjer med eggene.

En himmelsk vin, i seg selv og til denne retten, er Hugel Pinot Gris Tradition 2011 (34532) . Duften som kombinerer frukt, mineraler, krydder, smør og røyk på en svært innbydende måte, følges opp av stor munnfølelse med de samme aromaene som i nesen. Smaken er lang og ettertrykkelig. Denne flotte vinen passer dessuten til en lang rekke retter med fisk og lyst kjøtt og mye smak.

Men prisen er jo ikke akkurat vennlig mot en slunken januarlommebok. Et alternativ er Freyburger Tokay-Pinot Gris Réserve 2010 (3706) . Ikke på langt nær så kompleks og rik, men den gjør en hederlig innsats.

Billig i boks
Velger du røykt laks som ingrediens i paien, er den spanske Alsace-kopien Viña Esmeralda 2014 (835) en god kombinasjon. Masser av roser og litchi som seg hør og bør når det er snakk om en vin laget av hovedsakelig gewürztraminer, men friskheten er likevel god selv om den mangler noe av tyngden til de dyrere Alsace-vinene.

Men det er ikke til å komme fra at de fleste foretrekker en rødvin i glasset. Til denne retten er det viktig å passe på at den har myke tanniner og ikke altfor skarpe syrer selv om den nødvendigvis må ha en del friskhet for å hamle opp med bacon og crème fraîche. Siden Norge er blitt en veritabel boksenasjon, når det gjelder vin, prøver vi et par viner i den emballasjen til.

Bel Ami 2001 (13293) (for 3 liter) og Bel Ami 2001 (33880) (for flaske i bestillingsutvalget) er sørfransk og avslører sin opprinnelse ganske raskt. Druene grenache og syrah i kombinasjon med litt mourvèdre gir den karakteristiske duften av nypresset skogsbærsaft, krydder og urter. Smaken følger opp, er saftig og bløt og byr også på litt sjokolade og lakris. Et helt ok følge til paien.

Noe mer smak er det i sicilianske Santagostino Nero d'Avola Syrah 2010 (13952) for flaske, Santagostino Nero d'Avola Syrah 2007 (45471) (for 3 liter) som dessuten følger godt opp røykpreget fra baconet. Produsent er Firriato som for øvrig er en av de store stjernene blant de nye italienske vinhusene. Denne vinen er selvsagt ikke blant husets superviner, men en vellaget vin som altså finnes i så vel boks som flaske.

Det finnes også gode hvite alternativer i boks, som Marsanne Moestue Selection 2004/2005 (33166) for 3 liter (varenr. 33166, bestillingsutvalg) som med sitt krydderpreg og bløte friskhet går godt til paien. Denne vinen selges for øvrig også i flaske, Marsanne Collection Caroline 2005 (30269) .

Glemmer vi emballasjen en stund, finner vi det aller beste røde vinfølget i en annen sørfransk vin, nemlig Ch. Lamargue 2004/2005 (30550) . Det krydrete og lett parfymerte bærpreget går veldig godt mot røykaromaene i paien samtidig som tanninene og syrene i vinen er bløte nok.

Glem ikke øl
Og pai er ikke minst perfekt sammen med øl. Velg et litt fruktig lyst øl som Lysholmer Spesial eller Hansa Pilsner. Begge er veldig gode sammen med paien, enten den har bacon, skinke eller laks som ingrediens.

Quiche Lorraine

Antall porsjoner

2

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

Paideig
1 stk
Fyll
3 stk
1 stk
¾ dl crème fraîche (lettmelk hvis du er på slanker'n)

Fremgangsmåte

Paideig:
Smuldre smør i melet, ha i salt og legg det på bakebordet eller i en bakebolle. Lag en grop i midten. Ha egget oppi gropen og begynn å arbeide dette sammen til en fast og glatt deig. Form den til en ball, pakk den inn i plast og legg den i kjøleskapet i minst et par timer.
 
 Ta den ut og kjevle den til en rund leiv med en tykkelse på 2-3 mm og en diameter på minst 30 cm hvis paiformen er på 22-24 cm. Smør formen og legg leiven oppi. Skjær bort overflødig deig. Prikk med en gaffel og forstek ved 200 grader i 10 minutter.
 
Fyll:
Skjær baconet i terninger eller strimler. Stek det nesten sprøtt i pannen. Legg det på kjøkkenpapir for at overflødig fett skal dryppe av. Pisk eggene og bland i crème fraiche. Smak til med pepper og muskat.
 

Fordel baconet over paibunnen og dryss over reven ost. Hell over eggeblandingen og stek i ovnen i 25 minutter ved 200 grader. Server nystekt med salat og godt brød. Skulle det bli rester av paien, smaker den like godt dagen etter.

PS! Du kan godt erstatte bacon med røykt laks.

Vi har enda flere supre oppskrifter på pai

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen