Rosa aften

Valentine-dagen er i ferd med å anta samme dimensjon som Halloween ved at den feires ikke nødvendigvis bare på den 14. februar, men også i dagene etter. Men er du motstander av amerikansk eller engelskspråklig kulturimperialisme, behøver du ikke lese mer.
Aase E. Jacobsen
14 Februar 2001 - 11:31

Rosa champagne er nemlig ikke for pyser, slik mange tror. Det er heller ikke rosafarget brus, men som regel en drikk som det er lagt mye arbeid ned i, og mer enn de fleste standardchampagner.

Derfor er også prisen på en rosa champagne som regel en god del høyere enn de vanlige brut champagnene. Som Pol Roger Brut Rosé 1993 (varenr. 33440, bestillingsutvalget, kr 331,10) som nærmest er sublim, og i hvert fall svært delikat og harmonisk, sødmefylt men uten det enkle bærpreget som noen roséer har. Denne har komplekse fruktaromaer i så vel duft som smak. Og perfekt til så vel en romantisk aperitiff som følge til hummer og også lys kjøtt.

En alt i ett vin med andre ord som er komponert med utgangspunkt i det meget anerkjente champagnehuset Pol Rogers vanlige årgangschampagne som tilsettes 15 prosent rødvin. Forholdet mellom pinot noir og chardonnay blir dermed ca 65 og 35 prosent. Denne roséen kan også lagres noen år med det resultat at det friske fruktpreget viker plass for sekundære aromaer som modne gule epler og røyk, og etter hvert også vegetalske aromaer, nøtter og sopp.

Hvis budsjettet ikke tillater champagne og hummer, kan du oppnå gode resultater med følgende oppskrift: Rosévinen for viderekomne Rosaura 1999 (varenr. 33115, bestillingsutvalg, kr 117) til kalve- eller lammefilet. Rosaura fra topprodusenten Feudi di San Gregorio, som 80 av våre lesere stiftet nærmere bekjentskap med under smakingen den 16. januar, er laget av druen aglianico som er typisk for fylkene Basilicata og Campania hvor Feudi di San Gregorio opererer fra. Aglianico brukes vanligvis til å lage kraftige og intense men samtidig elegante rødviner. I rosa tolkning som denne får vi en saftig bærpreget, usedvanlig frisk og velstrukturert vin som tåler langt mer mat enn de fleste roséviner du tidligere har smakt.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

6 superlekre viner fra Tyskland til nydelig 5-retters fra Klosteret
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 20. februar i Oslo

6 superlekre viner fra Tyskland til nydelig 5-retters fra Klosteret

Den 20. februar er det klart for nok en uforglemmelig aften på Klosteret. Nyt en 5-retters meny med 6 viner fra to av Tysklands beste vinprodusenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her