Røye Saltimbocca med stekesjy, potetpuré og fennikel-tomatsalsa

Ishavsrøye er lekre saker når først fisk skal på bordet. Du bør nå og da unne deg et fiskemåltid som dette - det er selvsagt både sunt og godt. I tillegg er det en flott anledning til å nyte en nydelig hvitvin fra Bordeaux.
Redaksjonen
30 Oktober 2004 - 01:00

Under oppskriften finner du en link hvor du gratis kan registrere deg for daglig mottak av Dagens rett på e-post.

Røye Saltimbocca med stekesjy, potetpuré og fennikel-tomatsalsa

Røye Saltimbocca med stekesjy, potetpuré og fennikel-tomatsalsa
Ingredienser
750 g filet av Ishavsrøye, uten ben og skinn
1 ts salt
1 ts kvernet sort pepper
4 tynne, lange skiver parmaskinke (ca 60 gr) eller annen spekeskinke.
10 gr usaltet smør
8 store blader basilikum
2 ss olje til steking
1 ts sjalottløk, finhakket
½ ts hvitløk, finhakket
½ dl tørr hvitvin
½ dl god fiskekraft
1 ss sitron
10 gr usaltet smør
Fennikel-tomatsalsa:
200 gr fennikel, renset og vasket
200  gr tomat, stilkfestet fjernet
25 gr sorte, stenfrie oliven, gjerne Kalamata, finhakket
1 ss finhakket koriander
1 ss finhakket kjørvel
1 ss finhakket basilikum
1 ts kvernet sort pepper
½ ts salt
3 ss extra virgin olivenolje
1 ss sitronsaft
Potetpuré:
800 skrelt mandelpotet
4 ss usaltet smør
2½ dl fløte
1½ dl melk
2 ts salt
1 ts kvernet hvit pepper

Fremgangsmåte

  1. Krydre fisken. Jo saltere spekeskinken er, jo mindre salt må man bruke på fisken.
  2. Smør et tynt lag smør midt på fiskefileten på begge sider, legg et blad basilikum over og rull spekeskinken rundt så den overlapper på den ene siden.
  3. Varm opp en stekepanne, ha i olje og la denne bli varm. Stek fisken ved høy temperatur på begge sider, til fisken er nesten gjennomstekt og skinken er sprø. Ca 1 minutt på hver side skal være nok, litt mer om filetene er tykke.
  4. Løft ut fisken og plasser på et lunt sted. Ha løk og hvitløk i panna og svett denne litt før du har i hvitvinen og lar den koke nesten helt inn.
  5. Tilsett fiskekraft og la den få koke litt inn før du monterer med usaltet smør, og smaker til med sitronsaft. Sjyen fordeles over fisken ved servering.
  6. Fennikel-tomatsalsa:
  7. Fennikelen kuttes i tynne skiver, og tomaten kuttes opp i små terninger. Bland alle ingredienser i en stor bolle, og server umiddelbart.
  8. Potetpuré:
  9. Kok potetene i usaltet vann, sil av vannet når de er møre og la de dampe godt fra seg.
  10. Mens poteten er fremdeles varme presses de gjennom en sikt eller gjennom en potetpresse. Spe så med fløte og melk som er kokt opp sammen, og deretter med smeltet smør. Smak til med salt og pepper.

Sendt inn av Eksportutvalget for fisk og Gastronomisk Institutt

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe
Tester
Drikke til ribbe

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe

Juleribba skal man ikke tukle med, og ikke drikkefølget heller, tenker du kanskje. Men om du har lyst å prøve noe annet, får du noen gode alternativer her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam
Dagens rett

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam

I dag kan du la søndagsmiddagen passe seg selv mens du gjør andre ting. Og det passer perfekt i den travel adventstiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne jordskokksuppen får ekstra smak og kraft fra blåskjellene
Dagens rett
Kremet jordskokksuppe med blåskjell

Denne jordskokksuppen får ekstra smak og kraft fra blåskjellene

Jordskokk er sammen med blåskjell blant vinterens delikatesser. Når de kombineres, blir det ekstra mye smakskraft og dermed en aldri så liten fest.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe
Tester
Drikke til ribbe

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe

Juleribba skal man ikke tukle med, og ikke drikkefølget heller, tenker du kanskje. Men om du har lyst å prøve noe annet, får du noen gode alternativer her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du perfekt drikke til lutefisken
Tester
Drikke til lutefisk

Slik velger du perfekt drikke til lutefisken

Hvis du har lyst til å prøve noe nytt til lutefisken, eller ønsker deg flere alternativer så får du vite alt du trenger her

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Omelett kan også serveres i burgerbrød
Dagens rett

Omelett kan også serveres i burgerbrød

Omelett er alltid lettlaget, men prøv å servere den som burger, og bli overbevist.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam
Dagens rett

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam

I dag kan du la søndagsmiddagen passe seg selv mens du gjør andre ting. Og det passer perfekt i den travel adventstiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her