- Vi kunne kanskje ventet en effekt på omsetningen i Norge, fordi vi har et kaldere klima enn mange andre og nå må ut for å røyke, sier forsker Hans Olav Melberg ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Det har altså ikke skjedd, viser studien han har gjennomført med forskningsleder Karl Erik Lund ved SIRUS.
De har sett på omsetningen i pub- og restaurantnæringen før og etter at røykeloven ble innført i 2004. Resultat: Loven reduserte ikke omsetningen i norske restauranter og puber. Det eneste forskerne fant var en mulig korttidseffekt på puber.
- Dette betyr at enten går de samme folkene like mye ut og handler drikkevarer som før, eller så er det kommet til nye kundegrupper, sier Melberg, som peker på at mange steder har tilrettelagt for røykerne.
Forskerne har sett på omsetningen i næringen samlet, ikke på enkeltsteder.
SIRUS-studien er publisert i tidsskriftet European Journal of Health Economies.