Saftig, mørt og magert

Det er faktisk svinekjøtt vi spiser mest av her til lands. Svinekjøtt er mildt i egensmak og kan derfor være utgangspunkt for utrolig mange spennende smaksopplevelser bare kreativiteten kan få litt spillerom. Forslag til matchende viner følger selvsagt med.

Undersøkelser viser at ikke alle oppfatter svinekjøtt som magert. Det er synd og skam fordi renskåret svinekjøtt inneholder bare 2-4 prosent fett, og halvparten av dette er umettet fett som er godt for hjertet.

Myten
I svinekjøtt er fettet konsentrert og lett synlig slik at det skjæres bort og legges igjen på tallerkenen. Derfor har du full kontroll på fettet i svinekjøtt. Opplysningskontoret for kjøtt anbefaler at fettet får være med under tilberedningen da dette gir ekstra god smak til kjøttet. Er du redd for at fettet skal trekke inn i kjøttet? Dette er dessverre en utbredt myte, men en fysisk umulighet. Ved oppvarming vil faktisk fettet smelte og sive ut i pannen. Dette skjer fordi fett og vann (rent kjøtt inneholder mye vann) er uforenelig med hverandre annet enn under høyt trykk! Koteletter er et godt eksempel på at fett er konsentrert og lett synlig. Visste du forresten at koteletter er ytrefilet med bein og fettrand. Ytrefilet er en av de absolutt edleste stykningsdeler på alle dyr, veldig mørt og magert.

Svinekjøtt passer like godt til både "hotte" og fruktige retter, som til tradisjonelle retter med tilbehør som surkål og poteter.

Perfekt til wok
I årets første måneder stiller mange av oss ekstra store krav til kaloriinnholdet i matvarene vi spiser. For at nyttårsforsetter skal kunne innfris og forventet vektreduksjon være innenfor rekkevidde må råvarene være magre og ikke minst gode. Selvfølgelig skal de også være lette og raske å tilberede. Når vi legger om kosten kan det virke som om vi ikke har så mange matvarer å velge i mellom.

Vi vet at grønnsaker er sunt, og sammen med renskåret svinekjøtt skåret i strimler har du et godt utgangspunkt for wok. Woken stammer fra Kina og utformingen av pannen skyldes deres behov for å bruke minst mulig brensel da dette er en mangelvare. Hvis du ikke har gått til anskaffelse av en wok-panne, kan du utmerket godt bruke en stekepanne med litt høye kanter.

Woking er en veldig rask måte å tilberede et varmt måltid på. Mesteparten av tiden du bruker på å lage en wok-rett går med til å skjære opp råvarene. Men fortvil ikke, skulle du ha minimalt med tid finner du strimlet svinekjøtt og ferdige wokblandinger i butikken. Fremgangsmåten er enkel. Når kjøtt og alle grønnsaker er delt i fine strimler steker du kjøttet først. Sterk varme, oljen varmes opp og rask bruning. Rask bruning får du ved å steke bare litt og litt av gangen, for da unngår du nedkjøling av pannen. Det ferdig stekte kjøttet legges til siden mens du freser grønnsakene raskt. Målet er å bevare sprøheten og mesteparten av vitaminene. Når grønnsakene er ferdig woket tilsetter du kjøttet og eventuelt sauser/smakstilsettinger.

Stir fry

Fremgangsmåte

Skjær kjøttet i tynne strimler. Del brokkoli i små buketter og grovhakk løk.

Varm oljen i wok/panne og brun kjøttet i små porsjoner, 2-3 minutter på sterk varme. Legg det til side.

Fres grønnsakene og ha kjøttet tilbake i woken.

Hell over woksausen eller bland sammen buljong, soya, maisenna og ingefær og hell over. Kok opp og smak til.

Server kokt ris til.

Sendt inn av

Foto: Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Thaimarinerte svinekoteletter

Antall porsjoner

4

Ingredienser

2 poser
Thai Noodle Stir Fry Sauce
Eller lag din egen etter denne oppskriften
1.5 dl
1.5 dl
0.75 dl
2 ss
plum sauce
1 ss
Thai fish sauce
0.5 ts
Nudler
Woket kinakål
2 ss

Fremgangsmåte

Alternativ nudel-saus:
Bland alt i en liten kjele. Kok opp og la småkoke ved svak varme i fem minutter. Avkjøl. Holder seg i kjøleskap i tre dager.

Legg svinekotelettene på fat og smør dem inn med sausen. Sett fatet kjølig i minst en time, gjerne mer. Skrap av overflødig saus med en kniv. Ta vare på sausen og bruk den til å dryppe rundt på tallerkenen når du legger opp maten, eller ha den i en liten skål og server separat.

Varm olje i en stekepanne og stek kotelettene på hver side i tre-fire minutter. Har du stekeovn, kan du så snart de er blitt brune på hver side, legge dem over på en ildfast form og ettersteke dem i seks minutter ved 180 grader.

I mellomtiden koker du opp vann til nudlene som får trekke noen minutter men ikke på kokeplaten. Der setter du derimot en stekepanne eller wok til kinakålen :
Varm oljen i en wokpanne eller stekepanne. Tilsett hvitløk og vårløk fres litt under stadig omrøring til den blir myk. Tilsett først gulrøttene og fres litt før du har oppi kinakålstrimlene, litt om gangen siden de bygger mye i pannen. Fres videre under stadig omrøring til de kålen er falt sammen og blitt myk. Smak til med sukker, limesaft og soyasaus, bland godt og server umiddelbart.

Sendt inn av

Foto: Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Wok med svinekjøtt, eplemos og chili

Antall porsjoner

2

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

0.5 stk
2 stk
1 stk

Fremgangsmåte

Strimle grønnsakene og chili. Dynk dem i sitronsaft.

Varm olje i en wok/stekepanne og tilsett strimlet svinekjøtt og la det brunes.

Kok opp vann til nudlene og la nudlene koke ca. 3 minutter.

Tilsett eplemos i pannen og la det trekke med svinekjøttet. Tilsett grønnsaker og chili i woken. La kjøtt og grønnsaker godgjøre seg i 2-3 min.

Sil av nudlene og tilsett dem sammen med grønnsakene og kjøttet.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Wok med marinert svinekjøtt og nudler

Fremgangsmåte

Finhakk hvitløk, chili og ingefær og bland sammen med kjøttet og soyasausen. Marinér i ca. ½ time. Skjær løk, purre, paprika og gulrot i ringer og biter. Kok nudlene etter anvisningen på pakken, sammen med krydderblandingen.

Fres kjøttet raskt (2-3 minutter) i olje i to omganger på sterk varme. Ta ut kjøttet.

Fres grønnsakene og bland i kjøttstrimlene. Bland i nudlene forsiktig til slutt. Smak til med soyasaus, pepper og evt. salt.

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Wok med bambusskudd

Fremgangsmåte

Fres kjøttet raskt i en panne eller wok i små porsjoner. Legg kjøttet til side på en tallerken.

Vask og skjær opp grønnsakene og fres dem i pannen et par minutter.

Bland sammen alle ingrediensene til sausen i et desilitermål og hell blandingen over grønnsakene. Kok opp og legg i kjøttet.

Dryss over cashewnøttene rett før servering.

Tips: Fres alltid det strimlede svinekjøttet i små porsjoner, 150 g - 200 g om gangen. La kjøttet hvile mens du woker grønnsakene.

Har du ikke wok, bruk en stekepanne med høye kanter.

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Wok med svinekjøtt, banan og cashewnøtter

Fremgangsmåte

Stek svinekjøttet sammen med hakket ingefær i wok eller stekepanne. Tilsett skivede bananer og nøtter, og vend det forsiktig sammen med kjøttet. Bland i chilisaus og server med ris eller nudler.

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Svinekjøtt i wok

Fremgangsmåte

Grovriv gulrot. Skjær paprika i strimler og purre i ringer. Skjær kjøttet i tynne strimler.

Varm oljen til det ryker svakt og brun kjøttet i små porsjoner 2-3 minutter på sterk varme. Legg til siden.

Fres grønnsakene i olje, ha kjøttet tilbake i woken og bland sammen.

Bland sammen buljong, maisenna og ingefær og hell over. Rør til det koker, smak til med salt og pepper og la det trekke et par minutter.

Serveres med kokt ris.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Svinekjøtt med nudler

Fremgangsmåte

Skjær kjøtt, kål og vårløk/purre i strimler og chili i ringer. Finhakk hvitløk og ingefær. Del løken i tynne båter.

Kok nudlene etter anvisning på pakken.

Varm olje i panne/wok og fres kjøttet i små porsjoner, 2-3 minutter på sterk varme.

Surr grønnsakene sammen med ingefær og chili et par minutter. Ha så i kinakål sammen med nudlene og kjøttstrimlene.

Smak til med soyasaus, pepper og eventuelt salt.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Hurry-curry

Fremgangsmåte

Sett på risen først. Varm oljen i wok, ha i finhakket hvitløk og fres. Stek kjøttet i dette. Ta opp kjøttet. Skjær grønnsakene i strimler og finhakk ingefær. Fres grønnsakene og ingefær i karripastaen i 2-3 minutter. Ha kjøttet oppi, og tilsett buljongen. Rør maisenna ut i en kopp med 2 ss vann, og rør det inn.

Server med jasminris til.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Wok med marinert svinekjøtt og nudler

Fremgangsmåte

Finhakk hvitløk og chili. Riv ingefæren. Bland dette sammen med kjøttet og soyasausen og la det marinere ca. ½ time. Skjær purre, paprika, løk og gulrot i ringer og biter. Kok nudlene etter anvisning på pakken.

Stek kjøttet raskt i olje i flere omganger, 2-3 minutter på sterk varme. Fres grønnsakene raskt, bland i kjøttstrimlene og rør nudlene forsiktig i tilslutt. Smak til med soyasaus, pepper og eventuelt salt.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen