Saftig, mørt og magert

Det er faktisk svinekjøtt vi spiser mest av her til lands. Svinekjøtt er mildt i egensmak og kan derfor være utgangspunkt for utrolig mange spennende smaksopplevelser bare kreativiteten kan få litt spillerom. Forslag til matchende viner følger selvsagt me
Redaksjonen
08 November 2004 - 13:43

Undersøkelser viser at ikke alle oppfatter svinekjøtt som magert. Det er synd og skam fordi renskåret svinekjøtt inneholder bare 2-4 prosent fett, og halvparten av dette er umettet fett som er godt for hjertet.

Myten
I svinekjøtt er fettet konsentrert og lett synlig slik at det skjæres bort og legges igjen på tallerkenen. Derfor har du full kontroll på fettet i svinekjøtt. Opplysningskontoret for kjøtt anbefaler at fettet får være med under tilberedningen da dette gir ekstra god smak til kjøttet. Er du redd for at fettet skal trekke inn i kjøttet? Dette er dessverre en utbredt myte, men en fysisk umulighet. Ved oppvarming vil faktisk fettet smelte og sive ut i pannen. Dette skjer fordi fett og vann (rent kjøtt inneholder mye vann) er uforenelig med hverandre annet enn under høyt trykk! Koteletter er et godt eksempel på at fett er konsentrert og lett synlig. Visste du forresten at koteletter er ytrefilet med bein og fettrand. Ytrefilet er en av de absolutt edleste stykningsdeler på alle dyr, veldig mørt og magert.

Svinekjøtt passer like godt til både "hotte" og fruktige retter, som til tradisjonelle retter med tilbehør som surkål og poteter.

Perfekt til wok
I årets første måneder stiller mange av oss ekstra store krav til kaloriinnholdet i matvarene vi spiser. For at nyttårsforsetter skal kunne innfris og forventet vektreduksjon være innenfor rekkevidde må råvarene være magre og ikke minst gode. Selvfølgelig skal de også være lette og raske å tilberede. Når vi legger om kosten kan det virke som om vi ikke har så mange matvarer å velge i mellom.

Vi vet at grønnsaker er sunt, og sammen med renskåret svinekjøtt skåret i strimler har du et godt utgangspunkt for wok. Woken stammer fra Kina og utformingen av pannen skyldes deres behov for å bruke minst mulig brensel da dette er en mangelvare. Hvis du ikke har gått til anskaffelse av en wok-panne, kan du utmerket godt bruke en stekepanne med litt høye kanter.

Woking er en veldig rask måte å tilberede et varmt måltid på. Mesteparten av tiden du bruker på å lage en wok-rett går med til å skjære opp råvarene. Men fortvil ikke, skulle du ha minimalt med tid finner du strimlet svinekjøtt og ferdige wokblandinger i butikken. Fremgangsmåten er enkel. Når kjøtt og alle grønnsaker er delt i fine strimler steker du kjøttet først. Sterk varme, oljen varmes opp og rask bruning. Rask bruning får du ved å steke bare litt og litt av gangen, for da unngår du nedkjøling av pannen. Det ferdig stekte kjøttet legges til siden mens du freser grønnsakene raskt. Målet er å bevare sprøheten og mesteparten av vitaminene. Når grønnsakene er ferdig woket tilsetter du kjøttet og eventuelt sauser/smakstilsettinger.

Stir fry med eller uten kjøtt, sopp, cashewnøtter og brokkoli

Stir fry med eller uten kjøtt, sopp, cashewnøtter og brokkoli

Fremgangsmåte

  1. Med kjøtt: Skjær kjøttet i tynne strimler.
  2. Varm oljen i wok/panne og brun kjøttet raskt i små porsjoner, 2-3 minutter på sterk varme.
  3. Legg det til side.
  4. Uten kjøtt - gå rett hit: Del brokkoli i små buketter, kutt vårløk og sukkererter eller spirer i to.
  5. Soppen deles i to eller fire.
  6. Fres grønnsakene og nøttene samtidig eller i porsjoner.
  7. Ha evt kjøttet tilbake i woken.
  8. Bland sammen kraft/buljong, soya, maisenna og ingefær og hell over.
  9. Kok opp og smak til.
  10. Server kokt ris eller nudler til.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Thaimarinerte svinekoteletter

Thaimarinerte svinekoteletter

Fremgangsmåte

  1. Alternativ nudel-saus:
  2. Bland alt i en liten kjele. Kok opp og la småkoke ved svak varme i fem minutter. Avkjøl. Holder seg i kjøleskap i tre dager.
  3. Legg svinekotelettene på fat og smør dem inn med sausen. Sett fatet kjølig i minst en time, gjerne mer.
  4. Skrap av overflødig saus med en kniv. Ta vare på sausen og bruk den til å dryppe rundt på tallerkenen når du legger opp maten, eller ha den i en liten skål og server separat.
  5. Varm olje i en stekepanne og stek kotelettene på hver side i tre-fire minutter. Har du stekeovn, kan du så snart de er blitt brune på hver side, legge dem over på en ildfast form og ettersteke dem i seks minutter ved 180 grader.
  6. I mellomtiden koker du opp vann til nudlene som får trekke noen minutter men ikke på kokeplaten. Der setter du derimot en stekepanne eller wok til kinakålen :
  7. Varm oljen i en wokpanne eller stekepanne. Tilsett hvitløk og vårløk fres litt under stadig omrøring til den blir myk.
  8. Tilsett først gulrøttene og fres litt før du har oppi kinakålstrimlene, litt om gangen siden de bygger mye i pannen. Fres videre under stadig omrøring til de kålen er falt sammen og blitt myk.
  9. Smak til med sukker, limesaft og soyasaus, bland godt og server umiddelbart.

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Wok med svinekjøtt, eplemos og chili

Wok med svinekjøtt, eplemos og chili

Fremgangsmåte

  1. Strimle grønnsakene og chili. Dynk dem i sitronsaft.
  2. Varm olje i en wok/stekepanne og tilsett strimlet svinekjøtt og la det brunes.
  3. Kok opp vann til nudlene og la nudlene koke ca. 3 minutter.
  4. Tilsett eplemos i pannen og la det trekke med svinekjøttet. Tilsett grønnsaker og chili i woken. La kjøtt og grønnsaker godgjøre seg i 2-3 min.
  5. Sil av nudlene og tilsett dem sammen med grønnsakene og kjøttet.

De beste wokoppskriftene finner du her

Flere lettlagete wokretter finner du her 

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Wokmarinert svinekjøtt og nudler

Wokmarinert svinekjøtt og nudler

Fremgangsmåte

Finhakk hvitløk, chili og ingefær og bland sammen med kjøttet og soyasausen. Marinér i ca. ½ time. Skjær løk, purre, paprika og gulrot i ringer og biter. Kok nudlene etter anvisningen på pakken, sammen med krydderblandingen.

Fres kjøttet raskt (2-3 minutter) i olje i to omganger på sterk varme. Ta ut kjøttet.

Fres grønnsakene og bland i kjøttstrimlene. Bland i nudlene forsiktig til slutt. Smak til med soyasaus, pepper og evt. salt.

Her finner du mange flere wokretter

Og enda flere retter med svinekjøtt

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Wok med bambusskudd og kylling

Wok med bambusskudd og kylling

Fremgangsmåte

Har du ikke wok, bruk en stekepanne med høye kanter.

  1. Fres kjøttet raskt i olje i en panne eller wok i små porsjoner.
  2. Legg kjøttet til side på en tallerken.
  3. Vask og skjær opp grønnsakene samt ingefæren og fres dem i pannen et par minutter.
  4. Bland sammen alle ingrediensene til sausen i et glass med lokk.
  5. Rist godt og hell blandingen over grønnsakene.
  6. Kok opp og legg i kjøttet.
  7. Hell blandingen over nykokte nudler eller ris. 

Tips:
Bruker du ferske bambusskudd, må de varmebehandles før de brukes i retten. 
Fres alltid det strimlede kjøttet i små porsjoner, 150 g - 200 g om gangen. La kjøttet hvile mens du woker grønnsakene.

Våre beste wokoppskrifter 

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Wok med svinekjøtt, banan og cashewnøtter

Wok med svinekjøtt, banan og cashewnøtter

Fremgangsmåte

  1. Varm en wokpanne eller stekepanne med høye kanter og ha i litt olje.
  2. Stek kjøtt og ingefær på høy varme til det begynner å bli gyllent. Legg det over på en tallerken.
  3. Skrell og del bananene på langs, og deretter i grove biter.
  4. Varm pannen på nytt med resten av oljen. Stek bananer, vårløk, chili og nøtter til bananene har fått fin farge.
  5. Vend forsiktig inn kjøttet sammen med chilisaus og smak til med litt soyasaus.

Server rykende varmt sammen med fullkornsris eller fullkornnudler og frisk koriander.

Her byr vi på mange deilige wokretter

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Svinekjøtt i wok

Svinekjøtt i wok

Fremgangsmåte

  1. Grovriv gulrot. Skjær paprika i strimler og purre i ringer. Skjær kjøttet i tynne strimler.
  2. Varm oljen til det ryker svakt og brun kjøttet i små porsjoner 2-3 minutter på sterk varme. Legg til siden.
  3. Fres grønnsakene i olje, ha kjøttet tilbake i woken og bland sammen.
  4. Bland sammen buljong, maisenna og ingefær og hell over. Rør til det koker, smak til med salt og pepper og la det trekke et par minutter.

Serveres med kokt ris.

Her finner du mange flere wokretter

Og enda flere retter med svinekjøtt

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

  • Frankrike
    Frankrike
    Volum: 0.75 l Pris: 165.00 kr Bestillingsutvalget
    80 POENG

Svinekjøtt med nudler

Svinekjøtt med nudler

Fremgangsmåte

Skjær kjøtt, kål og vårløk/purre i strimler og chili i ringer. Finhakk hvitløk og ingefær. Del løken i tynne båter.

Kok nudlene etter anvisning på pakken.

Varm olje i panne/wok og fres kjøttet i små porsjoner, 2-3 minutter på sterk varme.

Surr grønnsakene sammen med ingefær og chili et par minutter. Ha så i kinakål sammen med nudlene og kjøttstrimlene.

Smak til med soyasaus, pepper og eventuelt salt.

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

  • Tyskland
    Tyskland
    Volum: 0.75 l Pris: 129.90 kr Basisutvalget
    80 POENG

Hurry-curry - lettlaget indisk gryte

Hurry-curry - lettlaget indisk gryte

Fremgangsmåte

Skjær kyllingfiletene i strimler. Varm oljen i en panne. Ha i finhakket hvitløk og ingefær og fres mykt. Tilsett kyllingstrimlene og stek jevnt. Tilsett karripasta, vårløk og paprika, rør godt mens du steker i 1 minutt. Tilsett kraft og tomatpure og kok opp. Gjenta med kokosmelken. Smak evt til med salt og pepper. Hold varm mens du koker jasminrisen etter bruksanvisningen på pakken. 

Server med et dryss av hakket bladpersille og koriander. 

Tips:
Denne retten kan lett lages vegetarisk ved å bytte ut kyllingen med tofu.

Se våre andre oppskrifter på indisk gryte

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Wok med marinert kylling og bokhvetenudler

Wok med marinert kylling og bokhvetenudler

Fremgangsmåte

  1. Finhakk hvitløk og chili. Riv ingefæren.
  2. Bland dette sammen med kjøttet og soyasausen og la det marinere ca. ½ time.
  3. Skjær purre, paprika og gulrot i skiver. Bønnene deles i to.
  4. Kok nudlene etter anvisning på pakken.
  5. Stek kyllingen raskt i olje i flere omganger, 2-3 minutter på sterk varme.
  6. Fres grønnsakene raskt, bland inn litt av soyasausmarinaden samt kyllingen og rør nudlene forsiktig i tilslutt.
  7. Smak til med pepper og eventuelt salt.

Her finner du mange flere wokretter

Bli abonnent og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her
Dagens rett

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her

Seifilet kan benyttes til mange ulike fiskeretter. I dagens forslag er det karri som er med på å smaksette seimåltidet, en kombinasjon som er svært vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her