Saksøker Hotel Continental

Fellesforbundet saksøker Hotel Continental som følge av de nye lønnsavtalene med de ansatte.

- Dette mangler sidestykke i norsk arbeidsliv, sier forbundssekretær Eli Ljunggren til Magasinett.org.
 
I slutten av mai godkjente flertallet i særavtalenemnda lønnsavtalene på Hotel Continental. Det innebar at den tariffestede prosentlønnen på 12,5 prosent av brutto omsetning ble fjernet. Servitørene skulle over på timelønn med en bonusordning.
 
Lønnstap
I følge Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet (HRAF), nå Fellesforbundet, betyr det et lønnstap på mellom 150.000 og 200.000 kroner i året for servitørene.
 
Alvorlig
Særavtalenemnda slo fast at avtalene var oppsigelige. Det var gode nyheter for HRAF. Ledelsen og klubben lagde en avtale med det nyvalgte klubbstyret om at avtalene ikke kan sies opp på seks og sju år.
 
- Vi ser veldig alvorlig på det de har gjort, dette mangler sidestykke i norsk arbeidsliv. Dette er helt i strid med hva særavtalenemnda avgjorde, sier Eli Ljunggren, forbundssekretær i Fellesforbundet.
 
Nå forbereder hun arbeidsrettssak.
Intern konflikt
Forbundet kjemper med nebb og klør for å forhindre at prosentlønna på Hotel Continental forsvinner. Gjør den det, kan mange andre bedrifter forsøke å følge etter.
 
Konflikten preges også av uenighet mellom forbundet, Oslo servitørforening og en del av klubben på den ene siden, og det nyvalgte klubbstyret på den andre siden.
 
Kritikk
Klubbstyret som ble valgt tidligere i vår, har vært opptatt av å beholde arbeidsplassene, og har undertegnet de nye lønnsavtalene. Det har de fått svært sterk kritikk for. Blant annet har Oslo Servitørforening ønsket å ekskludere de tillitsvalgte.
 
Splitt og hersk
Eli Ljunggren er bekymret for arbeidsmiljøet på Hotel Continental.
 
- Denne splitt og hersk-taktikken må ledelsen ta ansvar for. Det har ført til et livsfarlig arbeidsmiljø, sier hun.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen