Samler inn til kokkeutdanning i Burma

Samler inn til kokkeutdanning i Burma

Initiativet fra norske kokker til å finansiere kokkeutdanning i Burma har samlet inn nesten 90.000 kroner.

Bent Stiansen, Statholdergaarden, besøkte kokke- og servitørskolen Heritage House Restaurant and the Hospitality Vocational School under sitt Burma-opphold i april i år. Skolen ligger ved Inle Lake i Shan-staten, midt i landet.

Minifestival

Det ble starten på et initiativ til å samle inn penger for å gi stipendier til ubemidlete og motiverte elever som ellers ikke hadde hatt muligheten til å gå denne veien. Skolen er kjent som en god skole, men det koster en del å være elev. Burma gjennomgår en hurtig utvikling etter at grensene ble åpnet, og restaurantyrket er et av dem som trenger stor nyrekruttering.

Samtidig jobbet Mat-uten-grenser-initiativtaker Stian Flor fra Hitchhiker og Audun Aagre i Burmakomiteen med en ide om å «gjøre noe for Burma». Resultatet ble en minifestival bak Domkirken i slutten av mai.

Kokkestyrt prosjekt

Med seg fikk de restaurantene Baltazar, Bacchus, Plah og Smalhans/Strand som alle bidro med gratis mat og arbeidsinnsats. I tillegg ble det servert burmesiske spesialiteter tebladsalat og kyllingnudler.

Flere enn 1000 besøkte Mat-uten-grenser-festivalen. Dessuten ble det arrangert en veldedighetsmiddag på Baltazar. Overskuddet begge aktivitetene gikk uavkortet til prosjektet.

Etter sommeren går prosjektgruppen i gang med å etablere et system for stipendtildeling (søknad og tildeling). Det er i stor grad kokkene som vil styre dette, men Burmakomiteen sørger for å tildele stipender til personer av ulik etnisitet, hvor litt av poenget er å gi burmesere uten ressurser mulighet til en karriere innen kokk- og servitøryrket.

Foto: Burmakomiteen

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen