Scotch skårer høyest

Det er ingen grunn til å avfeie blended whiskys. Apéritifs panel fant to superwhiskyer i hver sin ende av prisskalaen etter å ha smakt seg gjennom i alt 30 produkter. De skotske faller ikke uventet best i smak.

Rob Roy 3 years old er blant de rimeligere whiskyene men likevel i toppklassen i følge Apéritifs smakere. Strålende er også Johnny Walker Blue Label men godsakene koster 3-4 ganger mer. Begge er likevel must for whiskyelskerne. At du ikke behøver å drikke maltwhisky for å få de klassiske og gode whiskyaromaene er denne testen et bevis på, for hos gjengangerne Cluny og Upper Ten, for øvrig kåret til verdens beste blended whisky under 12 år tidligere i år, finner du dette i massevis.
 
Stort sett belønner panelet skotske whiskyer mer enn de irske og spesielt de oversjøiske. Irske Killbeggan 4 years old er best blant de ikke-skotske. De irske whiskyene er langt mildere og de amerikanske og canadiske er søtere og mer kommersielle i stilen enn de skotske. Men selv her finnes det mange produkter som tydelig er laget med henblikk på et stort publikum. Generell kvalitet er imidlertid god for de skotske whiskyene siden hele 15 honoreres med mer enn tre stjerner.
 
Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Remi Madsen, kjellermester, Hotel Continental, Knut Aanonsen, vinkelner, Statholdergaarden og Per Arlov, fagbokforfatter og sekretær i Norsk Maltwhiskylag.
 
Testen, som ble gjennomført 4. august, omfatter så å si alle blende whiskys, fra hele verden, tilgjengelig i Norge i smaksøyeblikket. Smakingen ble foretatt blindt i tre grupper: Irske, skotske og oversjøiske whiskys. Panelet fikk overhodet ingen opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet og pris.
 
Poengskalaen er femdelt:
Meget god kvalitet *****
God kvalitet ****
Middels kvalitet ***
Under middels kvalitet **
Bør unngås *
 
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet uten hensyntagen til hva det koster. Vurderingen av hvilke produkter som er gode og meget gode kjøp ble derfor foretatt etter bedømmingen var avsluttet. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.
 
Irsk blended
 
**** ÷
Killbeggan 4 Y. O.
Irland
7953 (VT) kr 318,80
Basisutvalg
Jami
Gullgul. Behagelig duft med lett søtlige aromaer av malt og korn og på minussiden et lett alkoholstikk. Flott preg av malt i smaken, bløt og fin med god munnfølelse og behagelig finish. En middels kraftig whisky som egner seg godt on the rocks.
 
*** +
Murphy''s
Irish Distillers Irland
6174 (VSD) kr 305
Basisutvalg
Brand Partners
Mrøkere gullfarget. Bløt og søtlig duft med karamell, malt, ganske lett. Smaken er også bløt, lett krydret med snev av brent korn, ganske bra avslutning.
 
Paddy
Irish Distillers Irland
7027 (VSD) kr 329
Bestillingsutvalg
Brand Partners
Lys gylden. Litt anonym duft med innslag av tang, appelsin og krydder. Søtlig og bløtt anslag. Men ganske smaksrik utover i smakskurven med fin maskulin finish.
 
Jameson 1780 12 Y. O.
Irish Distillers Irland
7023 (VSD) kr 392
Testsalg
Brand Partners
Mørk strågul. Fyldig, søtlig duft med snev av sherryfat, hamp/tau og tørket appelsinskall. Smaken er bløt og med samme aromaer som i duften, men den følger ikke helt opp. Avslutningen er dessuten litt for skarp til at havner i toppen.
 

***
Jameson
Irish Distillers Irland
162 (VSD) kr 324
Basisutvalg
Brand Partners
Lys gylden med snev av oransje. Ganske innbydende myk duft av korn, noe malt, honning og lys sjokolade. Veldig bløt i smaken, nærmest feminin i stilen. Smørmalt i finishen.
 
*** ÷
Tullamore Dew
Irland
30162 (ASG) kr 322
Basisutvalg
Allied Domecq
Gylden farge. Enkel og lett duft, med søtlige parfymerte aromaer, kommersiell stil. Også i smaksbildet. Rund og behagelig.
 
Scotland
***** ÷
Rob Roy 3 Y. O.
Morrison''s Bowmore Distillers Scotland
34882 (VT) kr 299,10
Bestillingsutvalget
Saga Trading
Lys gylden. Elegante, lette malt- og røykaromaer i duften med snev av tre- og tauverk. Smaksbildet er rikt med de samme aromaer som i duften. Meget godt balansert og finishen er rett og slett deilig. Den sitter lenge og godt.
 
Johnny Walker Blue Label
Scotland
7520 (ASG) kr 1166,80
Bestillingsutvalget
UDV
Ravgul. Intens og lett søtlig duft av røyk, krydder, karamell. Bløtt og lett søtlig anslag. Flott røykpreg. Utrolig harmonisk whisky som sitter bergstøtt. Meget god lengde. En favoritt du ikke kan unngå å like.
 
**** +
Cluny
Arcus Produkter Scotland
131 (VT) kr 278,40
Basisutvalg
Arcus Produkter
Gylden. Middels intens innbydende og relativt rik duft med innslag av røyk, treverk, malt. Rent fyldig anslag, røykpreget og krydret midte, balansert sødme, meget god. En klassisk og kraftig lillebror til de store maltwhiskyene.
 
****
Upper Ten
Arcus Produkter Scotland
118 (VT) kr 282,20
Basisutvalg
Arcus Produkter
Gylden. Behagelig og ganske kompleks duft med fremtredende røykaromaer samt malt, krydder. Søtlig anslag, middels kraftig smaksrikdom, ganske bløt.
 
Old St. Andrew''s Clubhouse
Old St. Andrew''s Scotland
6413 (VT) kr 361,30
Bestillingsutvalget
Saga Trading
Gylden farge. Innsmigrende duft, om ikke helt klassisk, av røyk, malt, fat og karamell. Kraftig røyk i anslaget, elegant midtfase. En god, harmonisk og ikke for påtrengende whisky.
 
**** ÷
Bell''s Extra Special
Scotland
120 (ASG) kr 303
Basisutvalg
UDV
Dyp gull. Lett røykpreget og parfymert duft som også byr på appelsinskall. Elegant. Ren og god smak, relativt god smaksbredde. Godt røykpreg. En whisky for amerikanere!
 
Johnny Walker Red Label
Scotland
145 (ASG) kr 328,10
Basisutvalg
UDV
Mørk gull. Kraftig og tiltalende maltpreget duft med fine nyanser av røyk og animalske aromaer (stall og lær). En ganske kraftig og rik whisky med uttalt maltpreg. Dette er ikke en whisky for amerikanere selv om den også er relativt kommersiell i stilen!
 
Highland Queen
MacDonald & Muir Scotland
2903 (VSD) kr 282
Basisutvalg
Strøm
Fin ravgul farge. Lett og tiltalende duft med søtlig malt og røyk. Fyldig og elegant smaksanslag. Fint røykpreg. En ganske bløt og harmonisk whisky.
 
Famous Grouse
Scotland
124 (VT) kr 329,40
Basisutvalg
Jami
Lys gylden. Godt og kraftig røyk- og maltpreg i duften som også preges av krydder. Enkel og ren i smaksanslaget som preges av malt. Røyk og torv i midtfasen. God munnfølelse. På minussiden: Litt mye alkohol i finishen.
 
Johnny Walker Black Label
Scotland
159 (ASG) kr 393,80
Basisutvalg
UDV
Mørk gylden. Kraftig duft av røyk, krydder og medisinskap samt animalske aromaer. Tilsvarende smaksanslag, elegant midtfase men den blir litt emmen mot slutten.
 
Chivas Regal Royal Salute 21 Y. O.
Scotland
30072 (VSD) kr 1208
Basisutvalg
VinCompagniet
Mørk gylden. Kraftig parfymert duft med røyk, lynghonning og karamell samt et lite alkoholstikk. Søtlig, bløtt og fyldig anslag. Stort røyk- og maltpreg. Lang ettersmak. En kommersiell whisky som er så god at den hever seg godt over gjennomsnittet.
 
*** +
Royal Castle
Arcus Produkter Scotland
170 (VT) kr 274,40
Basisutvalg
Arcus Produkter
Lys brunoransje. Elegant innslag av klassiske whiskyaromaer som malt, røyk, tau/hamp og krydder. Rundt anslag, fin sødme, kommersiell stil, enkel men god.
 
Scottish Leader
Scotland
11627 (VT) kr 304
Testsalg
Prizelius
Dyp gyldenoransje. God duft med innslag av karamell, fat, krydder og bitterappelsinskall men med noe alkoholstikk. Litt for skarp også i smaken selv om den også har fine smaksnyanser å by på. Panelet var uenig i vurderingen.
 
Grant''s Finest
Scotland
142 (EQ) kr 318
Basisutvalg
Norex Int.
Dyp gylden. Lett innslag av søtlig malt og røyk i duften som også byr på appelsinskall og krydder. Rundt anslag som duften. Ganske lett og enkel, men tiltalende.
 
Ballantine''s
Scotland
136 (ASG) kr 329
Basisutvalg
Allied Domecq
Gylden. Fremtredende røykaromaer i duften, samt appelsinskall og karamell. Rund whisky med tydelig malt- og røykpreg. Bra lengde. Men ganske enkel.
 
***
Queen Anne
Scotland
30656 (VSD) kr 298,80
Basisutvalg
VinCompagniet
Mørk gylden. Bløt duft av korn, krydder, karamell og lys sjokolade. Smaken er meget kommersiell, lett røykpreget, men noe vannaktig i ettersmaken.
 
Cutty Sark
Berry Bros & Rudd Scotland
139 (VSD) kr 319
Basisutvalg
VinCompagniet
Dyp strågul. Kommersiell duft med tydelig innslag av karamell og lett maltpreg. Lett, ren og behagelig whisky. Helt ufarlig.
 
*** ÷
Clan Campbell
Scotland
7024 (VSD) kr 299
Basisutvalg
Brand Partners
Lys gylden. Lett og behagelig røyk-, karamell- og appelsinpreget duft. Smaken er som duften men den er for lett og enkel i stilen. Helt ufarlig. For nybegynnere.
 
J & B Rare
Scotland
153 (ASG) kr 320,40
Basisutvalg
UDV
Svært lys gullfarget, uvanlig lys til whisky å være. Frisk duft med alkohol som stikker for mye ut ved siden av lett krydder- og røykpreg. Enkel og bløt smak med noe røykaromaer samt sitrus. Relativt kommersiell. En lite klassisk whisky for dem som ikke liker whisky eller som prøver å like.
 
USA/Canada
 
*** +
Seagram''s 7 Crown
USA
6763 (VSD) kr 289
Basisutvalg
VinCompagniet
Mørk gylden. Lett søtlig duft med innslag av fat og honning. Bløt og kommersiell i smaken med tydelig fatpreg i finishen. Et snev av eleganse gjør at denne whiskyen er litt mer spennende enn de andre oversjøiske.
 
Jim Beam Kentucky Bourbon
USA
166 (VT) kr 324
Basisutvalg
Jami
Ravgul. Parfymert duft med fat og krydder. Krydret, søtlig smaksanslag. Behagelig og vellaget. Kommersiell men likevel god.
 
*** ÷
Hamilton Canadian Whiskey
Arcus Produkter
5713 (VT) kr 269,10
Basisutvalg
Arcus Produkter
Lys gylden. Lett, rund og fruktig duft. Lett, søtlig smak. Enkel og svært kommersiell.
 
Canadian Club
Canada
170 (ASG) kr 319
Basisutvalg
Allied Domecq
Mørk gylden. Karamell og vanilje i duften. Søtlig og litt flat i smaken. Enkel.
 
Maker''s Mark
USA
7395 (ASG) kr 389
Basisutvalg
Allied Domecq
Lys brunlig. Søtlig kjemisk og medisinal duft med snev av parfyme, sukkertøy, vanilje og kokos. Søtlig fatpreg dominerer smaken. Fyldig smak med for varm finish. Det syntetiske preget trekker ned. Minner mer om rom enn whisky. Spesiell.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen