Godbiter i pollisten
Det er nå du skal sikre deg rødvinen til nyttårshelgen

Det er nå du skal sikre deg rødvinen til nyttårshelgen

Med vinene fra denne produsenten får du en uforglemmelig vinopplevelse denne jula. Bestiller du nå har du dem i tide til nyttår.
Aase E. Jacobsen
23 Desember 2016 - 14:00

Vi snakker ikke om boblevin, men derimot om røde viner fra Montalcino, for mange vinelskere det aller helligste i Toscana. Pian delle Querci er ikke den mest hypete produsenten der i gården, vinene er nærmest litt beskjedne, men du verden hvor de blomstrer når de finner sin plass ved matbordet og i riktige og romslige glass. Best av alt, eller kanskje verst siden det er vanskelig å velge bare én, er at vinene derfor finnes i flere årganger og utgaver.

Om lekkerbiskenen nummer én, Pian delle Querci Brunello di Montalcino Riserva 2010, er utsolgt før du rekker å reagere (noe som veldig fort kan skje i disse desperate førjulstider), er det ingen grunn til fortvilelse. Den «vanlige» brunelloen finnes nemlig i fire årganger, 2010, 2009, 2007 og 2005. Ikke helt like, men alle veldig representative for både årgang, område og produsentens stil.

Fra denne vinmarken kommer druene til riservaen.

 

Ingen sminke

Det holder å kaste et blikk på etiketten for å skjønne at vi snakker om en veldig tradisjonsorientert (et pent ord for gammeldags) produsent. Det betyr også at hos Pian delle Querci finnes ingen fatsminke eller høy ekstraksjon. Den gammeldagse måten å lage vinene på, er nå høyeste mote, med spontangjæring, minimal inngripen underveis og lang modning i store gamle fat før flasketapping og -modning.

Bak Querci-vinene står Angela og Angelo Pinti med god hjelp av faren Vittorio og snart døtrene.

 

Lys farge

Vinene er altså uvanlig lyse i fargen. Like delikate som de er i glasset er de også i munnen. Selv om de har tanniner, er de ikke de første du tenker på, heller frisk syrlighet og god alkoholvarme. Innimellom kan de oppleves litt volatile, med litt flyktige toner, men det er faktisk en godt integrert del av denne produsentens stil. Det er imidlertid lov å ikke like det.

Vinmarkene, til sammen 8,5 hektar, ligger ved 250 m.o.h. rett utenfor Montalcino by.

 

Utrolig godt kjøp

Men nettopp den høye syren, krydderpreget og alkoholen gjør disse vinene perfekte til å komme gjennom mektige måltider med kalkun med full pakke, ribbe, pinnekjøtt eller rike viltmiddager som ofte står på menyen i romjuls- og nyttårshelgen.

Ikke å forglemme deres rimeligste løsning, Pian delle Rosso di Montalcino 2014, som er et supert alternativ til kalkunmiddagen om du ikke vil gå for en brunello. Og på toppen av det hele et utrolig godt kjøp.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

 

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer
+

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer

På Bar Amour kombinerer Carlos de Medeiros norske råvarer med portugisiske innslag i en fine dining-setting. Det gjelder også drikkemenyen. Det ga en Michelin-stjerne etter ett års drift.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sake som ikke er sake er den mest spennende nyheten sammen med en fantastisk alkoholfri norsk musserende
+
Tester

Sake som ikke er sake er den mest spennende nyheten sammen med en fantastisk alkoholfri norsk musserende

Januar er måneden hvor du skal teste ut noe melkehvitt i glasset. Eller la deg overraske over hva som er mulig å få til uten alkohol.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Sugen på pannekaker? Prøv den kinesiske varianten jianbing
Dagens rett

Sugen på pannekaker? Prøv den kinesiske varianten jianbing

Denne oppskriften på jianbing er veldig enkel og er bare med grønnsaker. Disse pannekakene kan derfor med fordel serveres til suppe.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er sesongen for toddy
Ukens drink

Nå er sesongen for toddy

Prøv denne oppskriften for en toddy med ekstra mye smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer
+

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer

På Bar Amour kombinerer Carlos de Medeiros norske råvarer med portugisiske innslag i en fine dining-setting. Det gjelder også drikkemenyen. Det ga en Michelin-stjerne etter ett års drift.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sake som ikke er sake er den mest spennende nyheten sammen med en fantastisk alkoholfri norsk musserende
+
Tester

Sake som ikke er sake er den mest spennende nyheten sammen med en fantastisk alkoholfri norsk musserende

Januar er måneden hvor du skal teste ut noe melkehvitt i glasset. Eller la deg overraske over hva som er mulig å få til uten alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

I basis fra januar kommer en håndfull gode gamle kjenninger, som denne
+
Tester

I basis fra januar kommer en håndfull gode gamle kjenninger, som denne

Men det er likevel de hvite vinene som stikker av med flest lovord. Og dermed gir hvit januar en ny mening.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Januarnyheter: Champagnesesongen starter nå med mange lekre viner - det beste kjøpet er fra denne karen
+
Tester

Januarnyheter: Champagnesesongen starter nå med mange lekre viner - det beste kjøpet er fra denne karen

Drøyt 800 viner blant januarnyhetene er testet, og det lover godt både for den som ikke helt har klart å slippe champagneglasset og den som trenger påfyll på øverste hylle.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sild og poteter skaper farger og krydder i januarmørket
Dagens rett

Sild og poteter skaper farger og krydder i januarmørket

Sild er en favoritt hos våre gode naboer i øst, og vi har absolutt noe å lære, for både sild og poteter er råvarer som er billige og svært bærekraftige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Sugen på pannekaker? Prøv den kinesiske varianten jianbing
Dagens rett

Sugen på pannekaker? Prøv den kinesiske varianten jianbing

Denne oppskriften på jianbing er veldig enkel og er bare med grønnsaker. Disse pannekakene kan derfor med fordel serveres til suppe.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her