Skreimølje med ny vri

Skreimølje med ny vri

Med vinterens største mirakel, skreien, kan vi leke oss med både tilberedning og drikketilbehør. Her får du oppskriftene.

Mirakel er ordet Godfisk bruker i sine markedsfremstøt for skreien, torsken som svømmer den lange veien fra Barentshavet til Lofoten for å gyte. Men som blir fanget før den rekker å levere rogn og melke som skal bli til nye torskebarn. Derfor kan vi også nyte denne fisken med alt den bærer på. Tunge, lever, rogn og selvsagt det skinnende hvite og faste fiskekjøttet.

Bit for bit

Skreimølje er navnet på et slikt måltid som av lidenskapelige torskeelskere betegnes som årets mest mirakuløse. Denne gangen serverer vi ikke alt på bordet med en gang men lar hver "kroppsdel" snakke for seg. På den måten har du plutselig en hel festmeny med to forretter og en hovedrett. Dessert tviler vi på om du orker, for av torsk blir du dorsk.

Flere oppskrifter med skrei finner du her

Vi starter med lettstekt torskelever, en rett og slett fantastisk delikatesse som er vårt svar på andelever rent bortsett fra at den smaker fisk, og at det er et helt naturlig produkt, uten inngripen av mennesker.

Torskelever er fet, det vet alle som flittig tar tran, og du får i alle fall demonstrert det under tilberedningen for den avgir store mengder fett med en gang den kommer i nærheten av den varme steikepannen. Derfor trengs syrer i tilbehøret, slik som i balsamicosirupen, og ganske mye salt. Også drikkefølget må være friskt. Og selvsagt hvitt.

Rett nummer to, de sprøstekte torsketungene, har også mye frukt og syrer ved seg, men her er smaksbildet mer sammensatt, og vi trenger en frisk men fyldigere hvitvin, og gjerne også litt eikekrydder. Hovedretten som vi foreslår, enkelt og greit og veldig tradisjonelt, skal bestå av kokt skrei og rogn, gjerne med litt kokte poteter til og en smørsaus, trenger en fruktig og frisk vin, enten hvit eller rød.

Bobler i glasset

Det friskeste du kan begynne et måltid med er champagne. Men når du får tak i musserende vin av topp kvalitet, er det et godt alternativ, og selvsagt mye rimeligere. Delane Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs, Brut (31190) er en slik. Den er svært fruktig med sitrus og brødbakst i duften. Smaken er frisk med fine bobler og behagelig preg av bitterfrukt i finishen.

Den er laget av bare røde druer, hovedsakelig pinot noir fra det sørlige Burgund, hvilket gir vinen ekstra kropp og gjør at den kan brukes til noe mer enn aperitiff. Som den for øvrig er utmerket som, og ikke minst perfekt sammen med torskeleveren. Men overfor torsketungene og den kokte skreien blir den noe lett.
 
Skal vi ha en hvitvin som uten forbehold passer til alle tre rettene, er Domäne Wachau Weissenkirchen Riesling Smaragd 2013 (80083) fra Domaine Wachau og Østerrike en utmerket kandidat.
Smaken er meget frisk, på linje med en champagne, fruktig og god. Ettersmaken byr på de samme fruktaromaene og sitter utrolig godt. Til tross for at denne vinen holder hele 13 prosent alkohol, er den svært godt balansert først og fremst på grunn av de flotte syrene. Til mat er den rett og slett sublim; den feier gjennom treretteren uten problemer.

Røde og rosa forslag

Men dette blir mye hvitt og mange foretrekker rødt til torsken. Til denne treretteren må det bli en veldig fruktig rødvin og uten forstyrrende tanniner. Og hva er vel ikke bedre enn en ung beaujolais. Trénel Cuvée Rochebonne 2013 (33241) er svært ung og fruktig, nærmest tropisk, med masse bringebær, rips og jordbær. Smaken er frisk og leskende. Mange vil kanskje synes den er vel sommerlig i stilen, men overfor torsketungene og den kokte skreien gjør den en super jobb. Til torskeleveren bør du imidlertid heller satse på musserende eller hvitvin.

Rosévin er faktisk vel så godt som rødvin. Sørfranske Les Fumées Blanches Rosé 2014 (51398) er både frisk og leskende og renser godt opp overfor leveren. den finnes for øvrig i både flaske og boks.
 
Da skulle alt ligge til rette for en kulinarisk opplevelse. Og dessert er altså overflødig.

Karristekte torsketunger med mango- og eplesalsa

Fremgangsmåte

Vend torsketungene i paneringen og sprøstek i varm olje til pent lysebrune.

Mango- og eplesalsa:
Bland alle ingrediensene lett.

Blandet salat:
Arranger den blandete salaten på tallerkener. Lag dressing av sitron, olje, salt og pepper og drypp over salaten.

Legg salsa i midten, de sprøstekte torsketungene oppå. Pynt med friske urter. Lyst brød passer godt til.

Oppskrifter med torsk

Sendt inn av

Foto: Eva Brænd

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Lettristet torskelever med balsamicosirup

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

500 g
førsteklasses rå torskelever

Fremgangsmåte

Rist sesamfrøene lett i varm panne. Sett til side.

Eddiken kokes inn til 1/3 gjenstår. Den skal ha sirupkonsistens. Ha sesamfrøene oppi sirupen og hold det hele varmt.

Rens torskelever for hinner og "kveis" (helt ufarlige parasittormer).

Skjær opp i passende biter og stek veldig raskt i svært varm panne, noen sekunder på hver side. Legg over på kjøkkenpapir før du fordeler på tallerkenene.

Dryss over godt med nykvernet havsalt og svart pepper. Drypp balsamicosirup over torskeleveren, og server umiddelbart.

Oppskrifter med torsk

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kokt skrei og rogn

Antall porsjoner

4

Ingredienser

1.5 kg
fersk skrei i skiver
0.5 kg
litt
Smørsaus

Fremgangsmåte

Kok inn finhakket løk og vin til en tredel. Tilsett kraft og kremfløte. Pisk inn smør og smak til med salt og hvit pepper.

Koking av rogn:
Vask rogna og pakk den inn i matpapir for å unngå at den går i stykker under kokinga. Legg den i ½ liter kokende vann tilsatt ½ spiseskjeer salt. La den trekke i 20-40 minutter til rogna er ferdig kokt.
Koking av skrei:
Kok opp en liter vann tilsatt salt, 2 ss dl per liter vann og 1 ss eddik. Trekk kjelen av plata og legg i fiskeskivene. Sett kjelen over varmen igjen og kok opp. Trekk kjelen til side og la fisken stå og trekke i ca 4 minutter til fisken er kokt. Før servering legger du fisken med en fiskespade på et serveringsfat.
 
Hell kokekraften i en bolle og tilsett 1 dl salt. Pisk med en visp til saltet er oppløst. Hell saltlaken over fisken 3-4 ganger avhengig av hvor glad du er i salt. Slik blir fisken perfekt saltet.

Server skreien på varme tallerkener med kokt torskerogn skjært i skiver, kokte poteter og smørsaus.

Sendt inn av

Foto: Ivar Greftegreff

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen