Mirakel er ordet Godfisk bruker i sine markedsfremstøt for skreien, torsken som svømmer den lange veien fra Barentshavet til Lofoten for å gyte. Men som blir fanget før den rekker å levere rogn og melke som skal bli til nye torskebarn.
Derfor kan vi også nyte denne fisken med alt den bærer på. Tunge, lever, rogn og selvsagt det skinnende hvite og faste fiskekjøttet.
Bit for bit
Skreimølje er navnet på et slikt måltid som av lidenskapelige torskeelskere betegnes som årets mest mirakuløse. Denne gangen serverer vi ikke alt på bordet med en gang men lar hver "kroppsdel" snakke for seg. På den måten har du plutselig en hel festmeny med to forretter og en hovedrett. Dessert tviler vi på om du orker, for av torsk blir du dorsk.
Flere oppskrifter med skrei finner du her
Vi starter med lettstekt torskelever, en rett og slett fantastisk delikatesse som er vårt svar på andelever rent bortsett fra at den smaker fisk, og at det er et helt naturlig produkt, uten inngripen av mennesker.
Torskelever er fet, det vet alle som flittig tar tran, og du får i alle fall demonstrert det under tilberedningen for den avgir store mengder fett med en gang den kommer i nærheten av den varme steikepannen. Derfor trengs syrer i tilbehøret, slik som i balsamicosirupen, og ganske mye salt. Også drikkefølget må være friskt. Og selvsagt hvitt.


Rett nummer to, de sprøstekte torsketungene, har også mye frukt og syrer ved seg, men her er smaksbildet mer sammensatt, og vi trenger en frisk men fyldigere hvitvin, og gjerne også litt eikekrydder. Hovedretten som vi foreslår, enkelt og greit og veldig tradisjonelt, skal bestå av kokt skrei og rogn, gjerne med litt kokte poteter til og en smørsaus, trenger en fruktig og frisk vin, enten hvit eller rød.
Bobler i glasset
Det friskeste du kan begynne et måltid med er champagne. Men når du får tak i musserende vin av topp kvalitet, er det et godt alternativ, og selvsagt mye rimeligere. Delane Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut er en slik. Den er svært fruktig med sitrus og brødbakst i duften. Smaken er frisk med fine bobler og behagelig preg av bitterfrukt i finishen.


Den er laget av bare røde druer, hovedsakelig pinot noir fra det sørlige Burgund, hvilket gir vinen ekstra kropp og gjør at den kan brukes til noe mer enn aperitiff. Som den for øvrig er utmerket som, og ikke minst perfekt sammen med torskeleveren. Men overfor torsketungene og den kokte skreien blir den noe lett.
Skal vi ha en hvitvin som uten forbehold passer til alle tre rettene, er Domäne Wachau Singerriedel Riesling Smaragd fra Domaine Wachau og Østerrike en utmerket kandidat. Smaken er meget frisk, på linje med en musserende vin, men også fyldig, fruktig og god. Ettersmaken byr på de samme fruktaromaene og sitter utrolig godt. Til tross for at denne vinen holder hele 13 prosent alkohol, er den svært godt balansert først og fremst på grunn av de flotte syrene. Til mat er den rett og slett sublim; den feier gjennom treretteren uten problemer. Et rimeligere alternativ er tyske Dr. Crusius Traiser Riesling Trocken som gjør en like god jobb.
Og en hvit burgunder uten eikemodning er også et godt valg, og særlig en fyldig chablis som Charly Nicolle Chablis Per Aspera.
Røde og rosa forslag


Selv om hvitvin er det beste til skreimølje, er det mange som insisterer på rødt til torsken. Til denne treretteren må det bli en veldig fruktig rødvin uten forstyrrende tanniner. Og hva er vel ikke bedre enn en ung beaujolais som det i dag finnes rikelig utvalg av. Villa Ponciago Grande Cuvée Beaujolais Villages er den perfekte rødvin til torsk, saftig frisk og leskende. Overfor torsketungene og den kokte skreien gjør den en super jobb. Til torskeleveren bør du imidlertid heller satse på musserende eller hvitvin.
Rosévin er faktisk vel så godt som rødvin. Sørfranske Les Fumées Blanches Rosé er både frisk og leskende og renser godt opp overfor leveren. den finnes for øvrig i både flaske og boks.
Da skulle alt ligge til rette for en kulinarisk opplevelse. Og dessert er altså overflødig.
På neste side finner du oppskriftene på denne treretteren til skreiens pris
Karristekte torsketunger med mango- og eplesalsa
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Vend torsketungene i paneringen og sprøstek i varm olje til pent lysebrune.
Legg salsa i midten, de sprøstekte torsketungene oppå. Pynt med friske urter. Lyst brød passer godt til.
Flere oppskrifter med skrei finner du her
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne
Her får du svært så praktiske kokketips
Få dagens rett som nyhetsbrev
Sendt inn av Norges sjømatråd
Foto: Eva Brænd
Drikke som passer til denne oppskriften
-
87 Poeng
Delane Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 189,90 Basisutvalget -
86 Poeng
Villa Ponciago Grande Cuvée Beaujolais Villages 2016
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 171,90 Bestillingsutvalget -
89 Poeng
Dr. Crusius Traiser Riesling Trocken 2016
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 198,00 Bestillingsutvalget -
88 Poeng
Charly Nicolle Chablis Per Aspera
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 220,00 Bestillingsutvalget -
88 Poeng
Dom. Wachau Singerriedel Riesling Smaragd 2016
Østerrike
Volum: 0.750 Pris: 320,00 Bestillingsutvalget
Lettristet torskelever med balsamicosirup
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Rist sesamfrøene lett i varm panne. Sett til side.
Eddiken kokes inn til 1/3 gjenstår. Den skal ha sirupkonsistens. Ha sesamfrøene oppi sirupen og hold det hele varmt.
Rens torskelever for hinner og "kveis" (helt ufarlige parasittormer).
Skjær opp i passende biter og stek veldig raskt i svært varm panne, noen sekunder på hver side. Legg over på kjøkkenpapir før du fordeler på tallerkenene.
Dryss over godt med nykvernet havsalt og svart pepper. Drypp balsamicosirup over torskeleveren, og server umiddelbart.
Flere oppskrifter med skrei finner du her
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne
Her får du svært så praktiske kokketips
Få dagens rett som nyhetsbrev
Sendt inn av Norges sjømatråd
Foto: Synøve Dreyer
Drikke som passer til denne oppskriften
-
87 Poeng
Delane Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 189,90 Basisutvalget -
89 Poeng
Dr. Crusius Traiser Riesling Trocken 2016
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 198,00 Bestillingsutvalget -
88 Poeng
Charly Nicolle Chablis Per Aspera
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 220,00 Bestillingsutvalget -
88 Poeng
Dom. Wachau Singerriedel Riesling Smaragd 2016
Østerrike
Volum: 0.750 Pris: 320,00 Bestillingsutvalget
Kokt skrei og rogn
Antall porsjoner
Ingredienser
Fremgangsmåte
Kok inn finhakket løk og vin til en tredel. Tilsett kraft og kremfløte. Pisk inn smør og smak til med salt og hvit pepper.
Server skreien på varme tallerkener med kokt torskerogn skjært i skiver, kokte poteter og smørsaus.
Flere oppskrifter med skrei finner du her
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne
Her får du svært så praktiske kokketips
Få dagens rett som nyhetsbrev
Sendt inn av Eksportutvalget for fisk
Foto: Ivar Greftegreff
Drikke som passer til denne oppskriften
-
86 Poeng
Villa Ponciago Grande Cuvée Beaujolais Villages 2016
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 171,90 Bestillingsutvalget -
83 Poeng
Les Fumées Blanches Rosé 2017
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 124,90 Basisutvalget -
89 Poeng
Dr. Crusius Traiser Riesling Trocken 2016
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 198,00 Bestillingsutvalget -
88 Poeng
Charly Nicolle Chablis Per Aspera
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 220,00 Bestillingsutvalget -
88 Poeng
Dom. Wachau Singerriedel Riesling Smaragd 2016
Østerrike
Volum: 0.750 Pris: 320,00 Bestillingsutvalget