Boller og kanelsnurrer
Boller i dampovn
Fremgangsmåte
Bland sammen hvetemel, sukker, salt, kardemomme og egg i en bolle.
Smuldre oppi gjæren og tilsett 5 dl av melken. Elt deigen i en kjøkkenmaskin på lav hastighet, og tilsett om nødvendig resten av melken for å få en glatt og jevn konsistens. Det tar som regel 4-6 minutter, men du kan gjerne la den elte i 10-15 minutter.
Tilsett smøret litt av gangen mens du elter på jevn, lav hastighet. Elt deigen til den har absorbert alt smøret – det tar ca. 5 minutter.
Legg deigen i en bolle og la heve under plast i ca. 1,5 time.
Tilsett sjokolade og elt deigen i ca. 3 minutter til sjokoladen er jevnt fordelt.
Del deigen i like deler, trill ut boller og etterhev på stekebrett i ca. 30 minutter.
Pensle bollene med eggeblandingen.
Start med å steke bollene midt i ovnen på 150 °C med 25 prosent damp* i 15 minutter. Slå deretter av dampfunksjonen, og stek videre med varmluft (180 °C) eller over/undervarme (200 °C) til bollene er gylne. Avkjøl på rist.
* Med SousVide-ovn stilles dampnivået til «Fuktighet Medium»
Kanelsnurrer i dampovn
Fremgangsmåte
Varm opp melken til den er lunken og holder ca. 26-30 °C.
Bland sammen mel, sukker, kardemomme, salt, egg og gjær, og tilsett den lunkne melken. Elt deigen sammen på lav hastighet i ca. 10 minutter.
Tilsett deretter smøret, og elt videre i ca. 5 minutter til alt smøret har blandet seg inn i deigen, slik at den blir glatt og smidig.
La deigen heve i en bolle dekket med plast i ca. 1-1,5 time.
Ta deigen ut av bollen og kjevle den ut til et stort rektangel. Bland smør, sukker og kanel, og smør fyllet utover deigen med en palett eller slikkepott. Rull deigen fra den ene langsiden til den andre, som en rullekake. Skjær 2 cm brede skiver av deigen og legg kanelknutene på et stekebrett med bakepapir og dekk med et kjøkkenhåndkle. La heve i ca. 45 minutter, og pensle med pisket egg før knutene skal inn i ovnen.
Start med å steke bollene på 150 °C med 25 prosent damp* i 15 minutter. Slå deretter av dampfunksjonen, og stek videre i 10 minutter med varmluft (180 °C) eller over/undervarme (200 °C) til bollene er gylne.
* Med SousVide-ovn stilles dampnivået til «Fuktighet Medium»