Slik lager du den perfekte marinaden

Slik lager du den perfekte marinaden

Vi har den geniale marinaden, du velger råvaren. Enten du foretrekker kylling, laks, svin eller tunfisk, fungerer denne oppskriften.

Noen marinader gjør mer for maten enn andre. De gir kjøttet eller fisken det lille ekstra som du ikke helt vet hva er, men bare registrerer at "dette var godt". Via en tv-reklame som gikk for en del år siden ble nordmenn instruert at marinade er lik kos, krydder, olje og syre. Men jeg mener det mangler en s i regelen. Nemlig sødme.

Og det er gjerne dette elementet som sørger for at en marinade fungerer bedre enn en annen. Når det søte elementet møter høy varme, oppstår en karamellisering og en ekstra dybde i smaken oppnås.

Asiainspirasjon

Sødme behøver ikke bety sukker eller honning, men også søt vin, uutspedd solbærsaft eller søt soyasaus, som er noen blant uendelig mange muligheter.

Det kan synes som om sødmens posisjon i matlagingen er importert fra Østen. I hvert fall har det store tilbudet av asiatiske ingredienser i vanlige dagligvarebutikker, økt utbredelsen.

Men også tradisjonell norsk matlaging har nyttet seg av kombinasjoner av søtt, salt og surt, eksempelvis i silderetter og graving av fisk og kjøtt.

Du velger råvaren

Fra min kokkebror Tor har jeg fått denne marinaden som er klart inspirert av Sør-Øst-Asia: Kokos og søt chilisaus gir en fin lett sødme som balanseres av tamarind og limesaft. Litt mild olje er selvskreven siden marinaden er ypperlig til magert kjøtt eller fisk.

Både svinekjøtt, kalkun, kylling, laks, hvalkjøtt og tunfisk bader med glede i denne kombinasjonen.

Tilbehøret kan du bestemme helt selv. Hvis du vil gjøre det veldig enkelt, kan du satse på pitabrød og noen salatblader sammen med litt kokt mais og en dressing. Ellers foreslår jeg stekte nudler, agurksalat og en litt annerledes potetsalat med smak av kokos.

Australia eller Sicilia

Vi styrer unna vin med dominerende fatpreg, men litt skader ikke, det står seg nemlig godt til røyksmaken fra grillingen. Aller viktigst er at den har en del bærsødme, god friskhet og stor bløthet. Og i denne sammenhengen er det marinaden og tilbehøret som bestemmer.

Grillmat med asiatisk vri nærmest ber om en australsk vin, og både rødt og hvitt går like fint til denne retten. Rolling Unoaked Chardonnay er folkelig og lettlikendes hvitvin uten fatpreg. Det den har mye av er søt rund frukt, særlig tropiske slag. Servert godt avkjølt er den et behagelig følge til maten.

Dens røde parallell Koonunga Hill Shiraz Cabernet gjør et noe hvassere inntrykk. En saftig og krydret partner med god bærfriskhet og den bestilte bløtheten.

Den sicilianske boksvinen Ca'Maggiore Alberello' Nero d'Avola Cabernet Sauvignon er et ok valg, noe mer sødmebetont, men grei om du foretrekker boksformatet.

Bestill drikkeforslagene med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.

Marinerte kjøttspyd på asiatisk vis

Fremgangsmåte

Skjær kjøttet i skiver a 5-7 mm. Rist kokosmassen i tørr stekepanne til svakt gyllen. Bland med de andre ingrediensene til marinaden og hell over kjøttskivene. La stå i minst to timer.

Ta opp kjøttskivene og tørk lett av. Tre kjøttet på grillpinner og grill eller stek ved sterk varm et drøyt minutt på hver side.

Server med forskjellige småretter etter smak og humør. Gjerne stekte nudler, agurksalat, potet- og reddiksalat og lyst brød.

Agurksalat:
Skjær agurken i tynne skiver med en ostehøvel. Bland dressingen og hell over agurkskivene. Sett kaldt til servering.
Stekte nudler:
Tilbered nudlene etter bruksanvisningen. La de dryppe godt av. Varm olje i en wokpanne. Fres hvitløk og chili.

Tilsett nudlene og soyasaus og rør godt. Smak til med limesaft og server umiddelbart. Dryss over koriander til slutt.

Potet- og reddiksalat:
Bland alt og sett kaldt til servering. Den kan godt lages kvelden i forveien.

Internasjonale oppskrifter

Kjøtt på grillen

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen