Smeltet ost og gammelt brød

At smeltet ost kan gi så mye smak alene, bare med følge av gammelt brød, vet bare den som allerede er en tilhenger av ostefondue på ekte sveitsisk vis. Den perfekte kveldskos som er lett å rigge til selv midt i uka.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Ostefondue er en utpreget sosial rett som skaper ekstra intimitet under måltidet siden deltakerne må ta hensyn til hverandres fonduegafler slik at det ikke ender i et salig kaos av kryssende ostetråder. Og skulle det skje, gir det bare rom for litt ekstra latter rundt bordet.

Ostefondue har i tillegg alt det andre som vi kan ønske oss av et kosemåltid. Velsmakende, lettvint å lage og servere og ikke minst rimelig. I hvert fall hvis du holder deg til norske oster. Men en ekte ostefondue skal lages av sveitsiske alpeoster som gruyère og emmenthaler. Forskjellen på disse rent utseendemessig er at sistnevnte har hull. Konsistensmessig føles gruyère fetere og ikke så fast smelter dermed lettere.

Våre hjemlige sorter som sveitser og jarlsberg er kopier av emmenthaler. Satser du på norske oster, bør du velge de vellagrete utgavene da de ordinære er for tamme i smaken. Inkluderer du litt vellagret sveitsisk raclette (alternativt norsk ridderost), som er en mykere ostetype, i osteblandingen, blir det enda mer karakter. Og det er viktig, for i denne retten er det osten som spiller hovedrollen, og ingen synes vel at smeltet norsk gulost er spesielt sexy.

Hvitt er det riktige
Selv om ostefondue er svært enkelt å få til, er du avhengig av en tykkbunnet fonduegryte, for ellers vil ostemassen raskt brenne seg fast i bunnen og fordampingen av væsken akselerere slik at fonduen ikke lenger en flytende. Hvis du ikke har en slik gryte, kan du bruke en vanlig tykkbunnet jerngryte som du setter over et kraftig spritbluss. Ostemassen må nemlig holdes varm ellers stivner den og blir vanskelig å få til å feste seg på brødbitene. Når gryta er tom, vil det uansett grytetype, være et ostelag i bunnen og det er for fondueelskerne rosinen i pølsa. Noen finner dessuten på å knekke et par tre egg over ostelaget og lage en eggerøre som en liten ekstrarett.

Selv om gammelt brød, og da helst laget av surdeig, holder som medium for å få den flytende osten over på tallerkenen, er det godt med biter av lettkokt grønn asparges eller grønne bønner ved siden av. Samt en grønn salat. Og for å fordøye den store mengden med ost, det går med en drøy hekto pr person, trenger du hjelp i form av vin (eller usøtet te hvis du kjører alkoholfritt).

I Sveits er det vanlig å nyte den samme hvitvinen til som er brukt i fonduen. Det innebærer en tørr og fruktig en. Jo mer karakter det er i ingrediensene, jo mer karakter må det være i hvitvinen. Siden sveitsisk hvitvin er sjelden og dyr vare her til lands, Pirouette Fendant du Valais 2004 (31213) er absolutt god og svært velegnet til ostefondue, men altså vel kostbar, er det bedre å satse på franske alternativer. Som hvit bordeaux.

Boks for budsjett
Både Lurton Sauvignon de Bordeaux 2008 (45392) og Marquis de Chasse Sauvignon & Sémillon 2007 (2733) gjør en hederlig innsats overfor osten. Den første er hakket bedre, og vel verd de få kronene ekstra. Enda fruktigere og dermed bedre hvis du har investert i ekte vare av ingrediensene, er Gentil Hugel 2013 (34533) fra Alsace, et område som ikke er ukjent med osteretter (quiche lorraine).

Men vi kommer ikke utenom rødvin, og det fungerer like godt som hvitt hvis vi velger med omhu. Til å møte osten trenger vi syrefriskhet og bløte tanniner. Som i sørfranske Chapelle du Bois 2011 (41099) , en enkel og bløt men god og rimelig vin, som tar utfordringen med osten fint. Nydelig til og et langt mer elegant følge er Bergerie de l'Hortus 2003 (32269) fra samme område.
 
Hvis du synes at dette blir for stort utlegg, kan du finne god trøst i den chilenske boksvinen Casona 2002 (41899) (for 3 liter). En rund og bløt rødvin men med nok bærfriskhet til å finne seg til rette sammen med ostefonduen.

Bestill drikkeforslagene fra Ukens mat- og drikkematch med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ostefondue

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

35 minutter

Ingredienser

 
 
0.25 ts

Fremgangsmåte

Bruk en tykkbunnet gryte hvis du ikke har en fonduegryte.

Del hvitløkbåten i to og gni gryten inn med den. Varm vinen nesten til kokepunktet, enten på kokeplaten eller over spritblusset.

Bland maisennaen med den revne osten (helst emmenthaler og gruyère, alt. sveitserost og jarlsberg) og rør det inn i den varme vinen i flere omganger. Rør godt mellom hver runde.

Tilsett brennevinet og krydderet og la småkoke i et par minutter.

Hvis fonduen skulle skille seg, kan du røre ut litt maisenna ut i litt vin og piske inn i ostemassen. Og blir den stående for lenge, kan du tilsette mer vann og røre veldig godt slik at den blir jevn igjen.

Stikk biter av brød og evt grønnsaker på fonduegaflene og dypp i gryta.

Her finner du flere oppskrifter med fondue

Se alt du kan bruke gammelt brød til

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen