Solgul fisk

En solgul fiskesuppe bringer løfter om lysere tider og er hyggelig å servere enten du skal ha noen venner på besøk eller for å gjøre litt ekstra for familien. Lettvint og ukomplisert, og ikke minst godt. En frisk hvitvin til er obligatorisk følge.

Det er safranen vi kan takke for den vakre gule fargen i vår fiskesuppe. Det mest kostbare av alle krydre og som ikke kan erstattes verken farge eller smaksmessig. Med gurkemeie kommer du et stykke på vei hva gulfarge angår, men safranens mineralske smak er umulig å imitere. Og det er akkurat denne smaken som gjør at safran passer så uendelig godt sammen med fisk og skalldyr.

Verdens beste?
Selv om safran er dyrt, så er den en rimelig ingrediens i maten siden det skal så lite til for å oppnå den tilsiktete effekt. Kilden til dette krydderet er en type krokus, fiolett høstkrokus, og det er blomstens tre støvbærere som brukes. Den spanske landsbyen Consuegra i La Mancha sør for Madrid står på hodet i slutten av oktober for da er alle engasjert i krokusinnhøstningen som skjer for hånd, og den forsiktige plukkingen av de verdifulle støvbærerne skjer også for hånd. Blomstene plukkes tidlig om morgenen og må bearbeides videre samme dag. Derfor arbeides deg dag og natt i løpet av den korte sesongen.

Kozani i Makedonia i det nordlige Hellas kjemper med Consuegra om verdensmestertittelen i safrankvalitet (de møter for så vidt også konkurranse fra Iran, India og Afghanistan). Krokos Kozani er varemerket til safranen herfra som er av fantastisk høy kvalitet. Bak den står 2.000 familier som tjener inn hele årslønna på de tre ukene i oktober/november. Men så skal det altså litt til, for det trengs 200.000 krokuser fra ca 1 mål land for å få en kilo safran. Og hva bøndene får (6-10.000 kroner) er bare en brøkdel av den prisen du som forbruker må betale (67.000 kroner pr kilo er prisen hos en av apotekkjedene).

Budsjettvin
Safran er en aroma som må kombineres med en hvitvin, og gjerne en med noe mineralsk preg, men helst ikke eik. Førstemann ut er en enkel men svært rimelig hvitvin, La Palma Sauvignon Blanc 2014 (13130) . Litt fet tropisk fruktighet, rund og søt i frukten, men likevel frisk. En helt grei partner hvis du kjører stram budsjettlinje.

En chilener i en annerledes stil er Canepa Winemaker's Selection Viognier 2005 (13968) . Den er friskere og mer sitruspreget i frukten med snev av mineraler. Mer elegant enn førstemann men den mangler litt fylde til å matche suppa perfekt. Langt bedre går det med moselvinen Loosen Wehlener Sonnenuhr Riesling Kabinett 2012 (3152) fra superprodusenten Dr. Loosen. Grunnen til at denne flotte vinen er så vidt rimelig er det lave alkoholinnholdet (8 prosent), dette er den eneste gangen du kan prise det norske alkoholskattesystemet som altså straffer viner med høy alkohol.

Fantastisk
Duften er deilig fruktig med undertoner av mineraler. Anslaget er rundt med en del sødme som balanseres veldig godt av syrene, avslutningen er lett sødmepreget. Og overfor suppa blir den bare fantastisk. Hvis du ikke fikser viner med noe restsødme, er Loire-vinen Domaine Lebrun Pouilly-Fumé 2000 (14361) et svært godt alternativ. Den er nemlig akkurat passe fruktig, mineralsk og fyldig til å utgjøre en flott partner til retten.

Solgul fisk- og rekesuppe

Fremgangsmåte

Kok opp 2 ss vann og hell over safrantrådene. La stå og trekke.

Skyll og rens grønnsakene og skjær dem i tynne strimler (julienne). Skjær soppen i tynne skiver. Dypp tomaten i kokende vann i 10 sekunder, deretter i iskaldt vann, for så å fjerne skinnet og så frøene. Skjær tomatkjøttet i små terninger. Del torsk og laks i terninger. Finhakk urtene.

Kok opp fiskekraften sammen med safranen. Tilsett grønnsakene, kok opp og la koke tre minutt. Tilsetter fisken og tomatene. La trekke til fisken er kokt. Trekk kasserollen delvis av kokeplaten slik at suppa ikke får anledning til å koke. Det tar 6-7 minutter. Tilsett fløten og kok opp.

Tilsett reker og urter, bland forsiktig og pass på at det ikke koker. Smak til med salt, pepper og appelsinsaft.

Serveres straks med ferskt brød og smør.

Tips: Du kan godt bruke (gode) reker i lake i stedet for ferske.

Se mange flere lekre fiskesupper her

9 lettlagete supper å ta med på tur

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen