Søtt kupp

Denne søtvinen er uforståelig billig. Og samtidig en virkelig deilig munnfull.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Selv om øya Samos i Egerhavet, kloss inntil Tyrkia, har en solid vinhistorie å støtte seg på, er vinene derfra forbløffende billige. Og Samos (6747) som har vært på polet i "uminnelige" tider, er intet unntak.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Den er ikke bare billig, men også veldig god med masse frukt, god friskhet og stor intensitet. Et flott følge til desserter med mørk sjokolade eller iskrem.

Kooperativstyrt
Årsaken til de lave prisene er nok at mesteparten av druene leveres til kooperativer eller store aktører fra fastlandet som Kourtakis. Samos har ingen sterke stemmer som markedsfører øyas særpreg som eksempelvis Santorini .

Og det til tross for at det største kooperativet er et resultat av et opprør blant vinbøndene som ble grovt utnyttet av oppkjøpere utover 1800-tallet etter at øya ble befridd fra det ottomanske styret som jo regulerte vinfremstillingen strengt ut fra religiøse motiver. Først i 1933 hadde vinbøndene fått nok, og året etter var kooperativet Union of Vinicultural Cooperatives of Samos (EOSS) en realitet. Det samler 26 mindre kooperativer og dermed så å si hver vinplante på øya som til sammen har 1600 hektar med vinmarker konsentrert i den nordlige delen av øya hvor turismen er mindre dominerende.

Mye fjell
Kooperativmodellen til tross står ikke Samos på noen måte tilbake når det kommer til kvalitet. Muscat-druene som dyrkes er av den edle sorten, muscat-à-petits-grains eller muscat d'alexandrie som den også kalles. Druene er mindre enn andre muscattyper og gir derfor vin med god konsentrasjon noe som forsterkes av at druene tørkes før de presses og gjæres.

Samos er dominert av fjell med Mount Kerketas (1434 moh) og Mount Ambelos (1153 moh) som de høyeste. Druene til Kourtakis versjon kommer fra vinmarker som ligger ved 900 m.o.h. i skråningene opp mot Ambelos-fjellet.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Samos

Produsent:
Greek Wine Cellars D. Kourtakis
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Hellas
Område:
Pris:
142,00 kr
Varenummer:
674701
88 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen