Matkurs og vinkurs

Vinsmaking Mini Bottle Gallery i Oslo

Benytt denne sjeldne anledningen: Opplev 22 år gammel spansk cabernet sauvignon og få en spennende historie med på kjøpet

Benytt denne sjeldne anledningen: Opplev 22 år gammel spansk cabernet sauvignon og få en spennende historie med på kjøpet

Jean Leons historie og viner er som skapt for å smakes. I dag er det Torres som sørger for at dette vineventyret lever videre.
01 September 2021 - 15:20

At spanske viner basert på franske druer, kan lagres, finnes det mange bevis på. Legendariske Torres Mas La Plana er kanskje det mest kjente eksempelet. Men at også vinene fra Jean Leon har denne egenskapen, er noe mindre kjent. 

Akkurat det kan du gjøre noe med, for det er temaet for vår vinsmaking på Mini Bottle Gallery.

JL_vineyards_2.jpg [1.58 MB]Mannen som ble Jean Leon

Vinene som skal smakes denne kvelden har vært gjennom en virkelig eventyrhistorie for å bli til. Ángel Ceferino Carrión Madrazo, som er Jean Leons fødenavn, var en ekte opportunist som grep tak i sine muligheter. Fra fattige kår i Santander under Franco-regimet «rømte» han til Frankrike som 20-åring. Han tok de strøjobbene han fant i ulike byer, samtidig som drømmen om USA spiret i hans sinn. Han ville til landet der drømmene gikk i oppfyllelse, og på åttende forsøk klarte han endelig å snike seg om bord på en båt fra havnen Le Havre.

Husk at du som abonnent på Apéritifs Mat og vinklubb får rabatt på dette arrangementet.

Se rabatten lenger ned på siden.

I dag er Le Havre navnet på en av toppvinene vinmakeren vi nå kjenner som Jean Leon. I 1962 flyttet han tilbake til Spania og regionen Penedes der han kjøpte opp 150 hektar land, hvorav 60 ble dedikert til vinmaking. Det var ikke få som mente han var gal som tok med seg sin amerikanske innflytelse og beplantet markene med internasjonale druer som Cabernet Savignon og Chardonnay. Men i dag er det nettopp dette som resulterer i hans kraftfulle viner fulle av spansk identitet.

Her kan du lese hele historien om Jean Leons glamorøse liv

I 1994 ble dessverre Jean Leon diagnostisert med kreft og besluttet å gi vineriet sitt til Torres-familien mot at de lovet å beholde både navnet, stilen og sjelen til vinene. Jean Leon gikk bort i 1996, og Torres har brakt oppgaven ære. Vinene er like sjelfulle og høyt kvalitative i dag som de var da Jean Leon levde.

JL_Mireia Torres_1.jpg [8.84 MB]
Mireya Torres.

Noen historier er mer eventyrlige enn andre og Jean Leons er så tett knyttet opp til vinene sine at den beste måten er å fortelle den på, er gjennom vinene hans. Denne kommer Mireya Torres, som i dag forvalter og driver eiendommen, for å fortelle deg historien og lede dere gjennom smakingen av Leons viner. Blant disse befinner det seg en helt eksklusiv rekke årganger av nettopp Le Havre.

Dette er viner som har imponert over tid, til og med Ronald Reagan ønsket La Scala som vin til hans innsettingsmiddag i Det Hvite Hus i 1981. Denne vinen vil vi selvsagt også få smake denne tirsdagen.

Smakingen finner sted på sjarmerende Mini Bottle Gallery, og da det kun er få flasker av Le Havre tilgjengelig, har vi et begrenset antall plasser for akkurat denne smakingen. Her gjelder det altså å kjenne sin besøkelsestid og være rask med bestillingen.
Vinliste Jean Leon.jpg [48.37 KB]                               Kveldens vinliste. Endringer kan forekomme.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her