Stengt umiddelbart

To steder ble stengt umiddelbart da inspektører fra Mattilsynet besøkte 26 gatekjøkken på Hadeland og Ringerike nylig.

Etter aksjonen mener Mattilsynet det er betenkelig at hvem som helst kan starte eller overta et gatekjøkken. Det er stor grad av mangel på kunnskap om mat og mattrygghet, og i verste fall går dette ut over kunden mener tilsynet.
 
Etter å ha inspisert stedene mener Mattilsynet at 16 av de besøkte stedene var meget bra eller bra. Men 10 var mindre bra eller dårlig.
 
- Forholdene hos gatekjøkkenene i distriktet var som fryktet noe dårlig, sier førsteinspektør i Mattilsynet, Anne Sofie Bergstrøm Lesjø til tilsynets hjemmeside.
 
Manglet toalett
To av gatekjøkkenene ble stengt umiddelbart etter inspeksjonen. Et annet sted fikk pålegg om å vaske ned straks. I tillegg til dette ble det gitt ett omsetningsforbud og ett varsel om stenging.
 
- Særlig når det gjelder personlig hygiene, så vi mange avvik fra regelverket. På to gatekjøkken ble gjestetoalettet brukt av personalet, selv om det ikke er tillatt, forteller Lesjø.
 
Romtemperatur
Lesjø sier også at det var en del avvik knyttet til oppvask av ustyr og redskaper.
 
18 av gatekjøkkenene som ble inspisert solgte kebab. Det ble gitt to hastevedtak fordi rutinene for tilberedning ikke var gode nok. Blant annet ble kebab som hadde stått i romtemperatur i mange timer en dag satt opp og solgt igjen dagen etter.
 
- Produsentenes anbefalinger ved kebabsalg krever stor omsetning for at kravene i regelverket skal etterkommes. Varm mat som oppbevares ved for lav temperatur, kan i verste fall bli helsefarlig, forklarer Lesjø.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen