– Stoltenberg sender nordmenn til Systembolaget

– Stoltenberg sender nordmenn til Systembolaget

VBF reagerer på regjeringens forslag om å øke avgiftene med 1,6 prosent.

Forslaget til nytt statsbudsjett fra Stoltenberg-regjeringen vil føre til økt grensehandel. Regjeringen foreslår å øke avgiftene med 1,6 prosent, nok til at fristelsen til å handle i Sverige blir enda større, mener Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF).

– Stoltenberg sender nordmenn til Systembolaget. Smugling blir også mer fristende, , sier generalsekretær Ingunn Jordheim i VBF.

Hun fastslår at økningen fører til at forskjellen mellom svenske og norske vin- og brennevinspriser vil øke, selv når Sverige også øker sine avgifter noe fra nyttår. Dette skjer i en tid da salget på Vinmonopolet flater ut, og særlig brennevin har negativ salgsutvikling.

– Omsetningen sendes ut av Norge, og Vinmonopolet svekkes sakte og sikkert, sier Jordheim.

VBF viser til septembertallene fra SSB. Disse viser at grensehandelen de foregående tolv månedene var på 12,5 milliarder kroner – og at nesten to milliarder av dette var alkohol. Dette er en økning på 30 prosent.

Nå oppfordrer foreningen den kommende Solberg-regjeringen til å gjøre som Bondevik-regjeringen gjorde i 2002 og 2003.

– Da ble avgiftene på brennevin redusert med 23 prosent. Effekten var et fall i grensehandelen, økt handel på Vinmonopolet og at Tollvesenets beslag av smuglersprit falt med 83 prosent. Helseeffekten er den samme om alkoholen kjøpes i Sverige eller Norge, men med mindre smugling øker kontrollen med hvem som handler, sier Jordheim.

LES OGSÅ: Vil åpne polet på nyttårsaften

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen