Støtter vindyrking utenfor Stockholm

Flere og flere landbrukere tror det er mulig å dyrke vin i Mälardalen utenfor Stockholm.

- I motsetning til hva mange tror, så finnes det gode forutsetninger for vindyrking på våre breddegrader, sier Kristina Häggberg i Ekerö vinodling.
 
Fikk støtte
Hun startet selskapet sammen med samboeren Joakim for to år siden. Selskapet har fått støtte av fylket, men før prosjektet kom så langt gjennomførte det en egenfinansiert prøveplanting som ga gode resultater.
 
- De viktigste faktorene for å lykkes er at man har bra jord og godt med solskinn. Det finnes druesorter som tåler ned mot førti minusgrader, så det er ikke noe problem, mener hun.
 
2 000 stokker
I løpet av 2005 ble det ved hjelp av fylkesprosjektet kjøpt inn 2 000 vinstokker fra Østerrike. Häggberg dyrker ni forskjellige sorter, og de blå druene dominerer. Hun har 1 500 planter og mest av pinot noir, skriver WOWnews.se.
 
Flere planter
I løpet av 2006 har hun plantet ytterligere 2 000 planter og om et par år håper hun å nå målet om 8 000 planter og en årsproduksjon på 10 000 liter vin.
 
Egen kjeller
Selve fremstillingen av vinen kommer i starten til å skje på en vingård i Flen. Dette er av økonomiske og praktiske årsaker. Men på sikt er planen å bygge en egen kjeller på gården for å kunne ha et noenlunde stort lager av den egenproduserte vinen.
 
Det finnes i dag 18 kommersielle vingårder i Sverige. Flesteparten ligger i Sør-Sverige og på Gotland. Gården i Mälardalen er den nordligste i Sverige.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen