Sverige tok hele pallen

Tre av de svenske deltakerne i helgens østersåpningskonkurranse i Grebbestad, Sverige, viste resten av Norden hvor skapet skulle stå.

Aldri har toppsjiktet i Norden for gode østersåpnere vært tettere. Det ble til gangs bevist under denne helgens Nordiska Mästerskapen i ostronsöppning 2008 i Grebbestad, like syd for Strömstad, der Hasse Johannesson (41) for andre år på rad gikk seirende ut av den nervepirrende konkurransen.

Svært høyt nivå
Gjennom en rekke kvalifiseringsrunder, semifinale og til slutt finale, ble det for publikum åpenbart at årets 12 deltakere lå på et nivå langt høyere enn noen gang tidligere.

Fjorårets vinner, Hasse Johannesson, var en opplagt favoritt foran konkurransen. Han har tross alt vunnet det svenske mesterskapet de siste fire årene. Og, som om ikke dette var nok, vant han like godt også fjorårets verdensmesterskap i Galway, Irland.

Fire ganger mester
Totalt sett er altså Johannesson nå, i tillegg til å være verdensmester, også regjerende svensk, nordisk og europeisk mester i denne spesielle øvelsen.

Vår egen Heini Petersen, som selv ble nordisk mester i 2006, visste med andre ord at det ikke nyttet å ligge på latsiden foran årets nordiske konkurranse. Beintøff trening og høyeste grad av selvdisiplin er hans varemerke, så også i år.

 
Semifinale
Men det holdt altså dessverre ikke. Etter semifinalen (som for øvrig sammen med finaleomgangen er tellende i sluttresultatet) lå Petersen som nummer to, like etter Johan Malm som i semifinalen var superrask med en åpningstid på 2:36 på de 30 østersene. På tredje plass lå Hasse Johannesson, med 65 år gamle Dieter Berner på fjerde.

Raskest av alle
Foran finalen bestemte Petersen seg for å i alle fall slå Malm sin åpningstid. Noe han også til de grader gjorde, for aldri har vi sett ham åpne østers SÅ raskt som i denne finalen. Etter kun 2 minutter og 18 sekunder kunne vi se Heini legge fra seg den siste østersen og gripe etter bjella som gir tidtaker beskjed om at han er ferdig.

To sekunder senere gikk imidlertid triumfen over i en aldri så liten desperasjon, i det han ble klar over at den siste østersen hadde glidd ut av østersskallet og ned på fatet, noe som ubunnhørlig fører til at han straffes med 30 minuspoeng/-sekunder i resultatet.

Hurtighet er ikke viktigst
Som kjent er det ikke KUN åpningstiden som gjelder, men også presentasjon, at østersen er løsnet fra skallet, samt at det ikke finnes spor av blod i østersene. Det går ofte nemlig hard for seg når de motvillige østersene skal åpnes. Og Petersens 2 minutter og 18 sekunder betyr at hver østers i gjennomsnitt tok 4,6 sekunder å plukke opp, åpne, løsne, fjerne løse rester samt legge den pent ned på fatet. En prestasjon det står umåtelig respekt av.

Derfor er slaget aldri tapt dersom man ikke er den raskeste åpneren i konkurransen.

Ingen trening
Til tross for at Johannesson ikke har åpnet mer enn fattige tre (3) østers siden verdensmesterskapet i september, var han svært rask. Men med rene og pene presentasjoner og fra dommerne desidert minst straffesekunder av alle, klokket han inn en tellende totaltid på 7 minutter og 2 sekunder. Johan Malm tok andreplassen, 25 sekunder etter. Dieter Berner havnet på den siste pallplasseringen med ytterligere 29 sekunder.

Resultatet er også spesielt minneverdig for Johannesson, som for tiden er Malms læremester - en rolle som Berner i sin tid hadde overfor ham selv.

Kystperle nær grensen
Denne lille byen rett på andre siden av grensen er en idyll som mange kjenner fra sommermånedene.
 
Grebbestad ligger ikke mer enn drøye to timers tur fra Oslo (34 km syd for Strømstad), og er historisk sentrum for Sveriges østersoppdrett og en naturlig kulisse for konkurransen.
 
Så pass på å neste år på samme tid legge turen innom denne spesielle konkurransen og få deg en opplevelse du sent vil glemme.

Foto: Roger Kolbu

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen