Test
(Bilde: ChristianJung)

Dette er de beste eplemostene av fjorårets høst

2016 ga god eplemost over hele landet. Blant de beste er alle eplefylker representert.

Den norske eplehøsten er kort. Den forlenges ved at eplene presses til most – eller gjøres til eplesider. Begge produkttyper som opplever økende etterspørsel. Både på grunn av ønsket om sunnere alkoholfrie alternativer samt trenden med kortreist/lokal/småskala.

Apéritifs smakspanel har testet 111 eplemoster fra 2016 og 17 sidere fra primært 2015 og 2014.

På undersidene finner du de 14 eplemostene som fikk 86 poeng eller mer – de virkelig gode produktene det er grunn til å lete etter - og hvordan testen er gjennomført

Eplemost kan lages av én eplesort eller blanding av flere sorter eller også med andre typer frukt/bær/grønnsaker. Generelt holder den første typen høyere sensorisk kvalitet enn blandingene. Men også «eplemost med smak» var overbevisende og hadde like høy gjennomsnittsskår som eplemoster av én eplesort.

Epleekspert Jan Meland ved Midt-Telemark Landbrukskontor påpeker at smaken på eplene og mosten er veldig avhengig av blant annet gjødsling, jordkultur (undervegetasjon eller ingen vegetasjon under trærne), avling, høstetidspunkt og produksjonsdata. I tillegg til sort, er det altså ikke bare klimaet som på har betydning for smaken.

Ifølge Meland var 2016 til tross for en fuktig vår og forsommer, avlingsmessig det beste siden 2010, men likevel bare et middels bra avlingsår. - Det betyr store, søte epler og god lagringsevne. En tidlig vår og varm, solrik høst er viktigste årsak til dette. Det gjelder alle fruktdistriktene. Avlingen er stort sett fordelt 50/50 mellom Telemark, Vestfold og Buskerud på den ene siden og Vestlandet (Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane) på den andre, sier han.

Han trekker fram gravenstein som en eplesort som var spesielt vellykket på Østlandet. - Gravenstein var spesielt søt og god hos oss i Telemark, kanskje primært på grunn av liten avling for denne sorten, men utover det var det ingen andre enkeltsorter som pekte seg ut, sier han og legger til:

- Vestlandet har normalt litt høyere syrenivå og litt lavere sukkerinnhold enn epler dyrket øst for Langfjella og det var nok tilfelle i 2016 også. Akkurat det trenger ikke være negativt for smaken på eplemost og sider.

2016 lover godt for sider

Ola Bleie som lager sideren Alde av egne epler fra Bleie Gard i Hardanger er også fornøyd med 2016-avlingen. – Det ble en bra eplehøst med gode avlinger litt over snittet, sier han og er ekstra fornøyd med balansen i siste års eplesider som er en blanding av discovery, gravenstein og aroma.

– Det er mye syre i årets sider, men ikke like mye som i 2015. Jeg er fornøyd med 2016-sideren siden den kan gjære lengre enn den i 2015 slik at den blir enda tørrere, helt ned mot 10 gram restsukker, forteller Bleie.

Men 2016-siderne er ikke klare ennå. Foreløpig er det sider fra 2015 og eldre som er i salg.

På side 4 finner du oversikt over siderene som er testet

Eplemostene som alle er presset av epler fra 2016, og som verken er filtrert eller tilsatt noen form for konserveringsmidler, ble testet blindt etter eplesort den 9. og 10. januar.

Smakspanelet bestod av kokker, øl- og vinsommelierer samt bartendere :

Anne Maurseth, Pigalle, Julie H. Amundsen og Yngve Martinsen, Grünerløkka Brygghus, Aleksander Iversen og Andreas Gråbøl, Statholdergaarden, Joakim Olsson, Casaba Ringhoffer og Michel Rohal, Himkok, Nina Wessel Toft og Vilma Leimonaite, Wesselgaarden, Andreas Martinussen, BD57, Andreas Andersson og Calle Jæderskog, Paleo, Alva Hognestad, Happolati, Mia Bekkesveen, 7Fjell, Karoline Haakonsen og Kaori Ishii, Nøgne Ø.

Smakingen ble foretatt blindt etter eplesort. Panelet fikk ingen øvrige opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet.

 

Poengskalaen er femdelt: 

Meget god kvalitet 90-100p

God kvalitet 80-89p

Middels kvalitet 70-79p

Under middels kvalitet 60-69p

Bør unngås 50-59p

 

Antall poeng er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet.

 

90 poeng:

Fuglåsens Åkerø

Glittre gård        Hakadal, Akershus

Delikat oransje. Innbydende søt duft med lett oksidert eplekarakter, plomme, epleblomst, appelsin. Fyldig og delikat i munnen, flott balanse mellom syre og sødme, silkemyk munnfølelse, deilig råvarepreg.
En flott og anvendelig eplemost.

 

Spildemost Elstar

Spildegarden     Øystese, Hordaland

Gulgrønn. God duft av hermetisert fersken, mango, ananas, karamell.          
Balansert syre, fruktig, veldig ren og god smak, ganske raffinert, lang.   
En god og fruktig velbalansert eplemost med eksotiske innslag.           
Prøv den til asiatisk mat.

 

89 poeng:

 

Eplehaugen Snøball Eplemost Filippa   

Haug gård           Sætre, Buskerud

Dyp gul. Tropisk frukt som tørket aprikos, mango og ananas, karamell, litt yoghurt.            
Følger duften, god balanse, lang ettersmak med litt yoghurt.            
En annerledes, men også veldig god og karaktersterk eplemost som fungerer til frokost.

 

Eplemost fra Telemark Vista Bella         

Epleblomsten    Akkerhaugen, Telemark

Gul. Fin duft av friskt eple, solbærblader, blomster, honning, mineraler.  
Overraskende høy syre, men holder seg lenge og friskt, dempet sødme, men god fast kropp, sitter godt.        
En syrefrisk og balansert eplemost til sjømat med smørsaus.

 

87 poeng:

 

Summerred      

Nyhuus Gard     Gvarv, Telemark

Gul. Honning, varm stein, flott mineralpreg, appelsin, litt marmelade, frisk. 
Rund og syrlig med god friskhet og balanse, veldig god eplesmak, god munnfølelse, bra lengde.
En god og frisk eplemost til sjømat.

 

86 poeng:

Gul Gravenstein

Ulvik Frukt & Cideri        Ulvik i Hardanger, Hordaland

Klar innbydende gulgyllen. Flott duft av eple, veldig mineralsk, epleskrell.      
Veldig godt råvarepreg, genuin smak, bra friskhet, godt balansert med lett sødme.                           
En allround eplemost som smaker veldig godt - rett og slett.

 

Økologisk Karin Schneider

Grønvik gard      Fister, Rogaland

Rosa mot gul. Stikkelsbær, grønne epler, rabarbra.           
Bra syre, mye rabarbrapreg, også røde epler, fruktose, bra tyngde, sitter godt og friskt.                          
En god og aromatisk eplemost til salater og røykt fisk.

 

Rubinstep BIB   

Nyhuus Gard     Gvarv, Telemark

Gul. Lime, stikkelsbær, pære, rose furunål.         
Bra balanse mellom syre og sødme, litt grapefrukt i ettersmaken.          
En eplemost med en veldig spennende nese som følges opp av god smak. Super til salater og sjømat.      

   

Elstar BIB

Nyhuus Gard     Gvarv, Telemark

Gul. Grønne epler, grønne pærer. Elegant duft med innslag av sitrus og litt sødme.       
Velbalansert med søte honningtoner, god fylde, ikke veldig lang men god ettersmak.         
En god og ren eplemost som også er svært anvendelig.

 

Knatten Eplemost Elstar             

Knatten  Sandefjord, Vestfold

Gul. Lime, rabarbra, hyllebnlomst, litt mineraler/jern.
Ren og klar eplesmak, følger duften, balansert syre, elegant med en lett og syrlig finish.
En elegant eplemost til lettere retter eller aperitiff.            

 

Lobo

Nyhuus Gard     Gvarv, Telemark

Gul. Gule epler, lynghonning, krydder, kanel, blomster.          
Intens og god eplekarakter, flott balanse mellom syre og sødme, passe lang småkompleks finish.
En harmonisk eplemost til gode retter med sjømat eller lyst kjøtt.

 

Eventyrmost 50% Discovery 50% Katja

Karine Nybøle/Anders Høibø                     Gvarv, Telemark

Gulhvit med rødskjær. Tydelig eplekarakter, frisk epletoner, men også preg av modne epler.
Fyldig og god, ikke for intens i smaken, god syre, sitter godt og lenge i munnen.       
En harmonisk og god eplemost som er svært allround.            

 

Spildemost Raud Eple 80% bringebær 20%         

Spildegarden     Øystese, Hordaland

Lys rød. Rips og villbringebær, veldig godt råvarepreg.       
Veldig syrefrisk og god, godt balansert, lett fruktsødme balanserer syren, sitter godt og friskt.   
Et veldig godt alternativ til rødbrus for barna og alkoholfri tørstedrikk for alle. Prøv den også i drinker.            

 

Aroma/svarthyll 90% aroma 10% svarthyll

Ulvik Frukt & Cideri        Ulvik i Hardanger, Hordaland

Burgunderrød. Spennende duft med litt grønne toner, roser og gress, stikkelsbær, nype og granskudd.        
God fylde og friskhet med masse røde bær, tydelig men frisk syre, litt jordlig finish.
Et spennende og velkomponert alkoholfritt alternativ til rødvin. Topp til rødt kjøtt eller retter med umami.        

 

 Sidere tilgjengelig på polet: 

Alde Eplecider

Produsent:
Alde Sider
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Norge
Område:
Hordaland
Pris:
149,00 kr
Varenummer:
5895501
80 Poeng
Les smaksnotatene »

Hardanger Sider Trolltunga

Produsent:
Hardanger Saft og Ciderfabrikk
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.350l
Land:
Norge
Område:
Hordaland
Pris:
69,30 kr
Varenummer:
3419702
79 Poeng
Les smaksnotatene »

Hardanger Sider Sprudlande 2016

Produsent:
Hardanger Saft og Ciderfabrikk
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Norge
Område:
Øvrige
Pris:
149,30 kr
Varenummer:
4631001
79 Poeng
Les smaksnotatene »

Hardanger Sider, Kvasshovden 2013/2015

Produsent:
Hardanger Sider/Lekve Gard
Utvalg:
Basisutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Norge
Område:
Pris:
149,30 kr
Varenummer:
5177301
79 Poeng
Les smaksnotatene »

Balholm Cider med malt

Produsent:
Balholm
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.500l
Land:
Norge
Område:
Sogn og Fjordane
Pris:
79,90 kr
Varenummer:
2848102
77 Poeng
Les smaksnotatene »

Egge Gård Liersider 2014

Produsent:
Egge Gård
Utvalg:
Basisutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Norge
Område:
Pris:
153,50 kr
Varenummer:
5581701
76 Poeng
Les smaksnotatene »

Ulvik Frukt og Cideri Hakastadsider Gravenstein 2014/2015

Produsent:
Ulvik Frukt & Cideri
Utvalg:
Basisutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Norge
Område:
Hordaland
Pris:
144,90 kr
Varenummer:
1654801
74 Poeng
Les smaksnotatene »

Balholm Handverkcider

Produsent:
Ciderhuset i Balestrand
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.500l
Land:
Norge
Område:
Sogn og Fjordane
Pris:
85,90 kr
Varenummer:
2109602
73 Poeng
Les smaksnotatene »

Balholm Handverkcider med humle

Produsent:
Balholm
Utvalg:
Basisutvalget
Volum:
0.500l
Land:
Norge
Område:
Sogn og Fjordane
Pris:
65,40 kr
Varenummer:
2848002
70 Poeng
Les smaksnotatene »

Hardanger Dronningsider

Produsent:
Hardanger Saft og Ciderfabrikk
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
1.500l
Land:
Norge
Område:
Hordaland
Pris:
349,70 kr
Varenummer:
3474205
70 Poeng
Les smaksnotatene »

Egge Gård Musserende rosé sider

Produsent:
Egge Gård
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Norge
Område:
Buskerud
Pris:
161,40 kr
Varenummer:
539601
69 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Sidere som ikke er på polet men kan kjøpes hos produsentens gårdsutsalg:

83 poeng:

Kvitanesen- Poesider    

Discovery   tilsatt CO2  6,5 %  Ulvik frukt & Cideri   

Gul. Honning, sirupsødme, tidlige høstepler, stikkelsbær og pære. 
Flott friskhet, men litt tydelig sødme, likevel ok balanse, litt svake bobler, sitter ganske lenge.   

En god sider som passer til lyst kjøtt.        

 

79 poeng:


Cider Brux         

Aroma 8,3 %  Lindheim Frukt 

Uklar gul. Noe brett-preg, gule epler, sitrus, weissbieraktig, touch av svovel.
Høy litt aggressiv syre fra starten, følger duften, mangler litt fylde, tørr litt bitter finish.
Et godt forsøk på noe som kan bli et interessant bidrag til den norske siderfloraen.

 

Flaskefeil:
Balholm Cider økologisk              
Cuvée Bekkelaget Solhøi Cider

Forsiden akkurat nå

Til toppen