Tester
Dette er de beste eplemostene av fjorårets høst
Foto: (ChristianJung)

Dette er de beste eplemostene av fjorårets høst

2016 ga god eplemost over hele landet. Blant de beste er alle eplefylker representert.
Aase E. Jacobsen
09 Februar 2017 - 12:05

Den norske eplehøsten er kort. Den forlenges ved at eplene presses til most – eller gjøres til eplesider. Begge produkttyper som opplever økende etterspørsel. Både på grunn av ønsket om sunnere alkoholfrie alternativer samt trenden med kortreist/lokal/småskala.

Apéritifs smakspanel har testet 111 eplemoster fra 2016 og 17 sidere fra primært 2015 og 2014.

På undersidene finner du de 14 eplemostene som fikk 86 poeng eller mer – de virkelig gode produktene det er grunn til å lete etter - og hvordan testen er gjennomført

Eplemost kan lages av én eplesort eller blanding av flere sorter eller også med andre typer frukt/bær/grønnsaker. Generelt holder den første typen høyere sensorisk kvalitet enn blandingene. Men også «eplemost med smak» var overbevisende og hadde like høy gjennomsnittsskår som eplemoster av én eplesort.

Epleekspert Jan Meland ved Midt-Telemark Landbrukskontor påpeker at smaken på eplene og mosten er veldig avhengig av blant annet gjødsling, jordkultur (undervegetasjon eller ingen vegetasjon under trærne), avling, høstetidspunkt og produksjonsdata. I tillegg til sort, er det altså ikke bare klimaet som på har betydning for smaken.

Ifølge Meland var 2016 til tross for en fuktig vår og forsommer, avlingsmessig det beste siden 2010, men likevel bare et middels bra avlingsår. - Det betyr store, søte epler og god lagringsevne. En tidlig vår og varm, solrik høst er viktigste årsak til dette. Det gjelder alle fruktdistriktene. Avlingen er stort sett fordelt 50/50 mellom Telemark, Vestfold og Buskerud på den ene siden og Vestlandet (Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane) på den andre, sier han.

Han trekker fram gravenstein som en eplesort som var spesielt vellykket på Østlandet. - Gravenstein var spesielt søt og god hos oss i Telemark, kanskje primært på grunn av liten avling for denne sorten, men utover det var det ingen andre enkeltsorter som pekte seg ut, sier han og legger til:

- Vestlandet har normalt litt høyere syrenivå og litt lavere sukkerinnhold enn epler dyrket øst for Langfjella og det var nok tilfelle i 2016 også. Akkurat det trenger ikke være negativt for smaken på eplemost og sider.

2016 lover godt for sider

Ola Bleie som lager sideren Alde av egne epler fra Bleie Gard i Hardanger er også fornøyd med 2016-avlingen. – Det ble en bra eplehøst med gode avlinger litt over snittet, sier han og er ekstra fornøyd med balansen i siste års eplesider som er en blanding av discovery, gravenstein og aroma.

– Det er mye syre i årets sider, men ikke like mye som i 2015. Jeg er fornøyd med 2016-sideren siden den kan gjære lengre enn den i 2015 slik at den blir enda tørrere, helt ned mot 10 gram restsukker, forteller Bleie.

Men 2016-siderne er ikke klare ennå. Foreløpig er det sider fra 2015 og eldre som er i salg.

På side 4 finner du oversikt over siderene som er testet

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her