TEST: Gjensyn med gamle kjenninger som nok en gang beviser sin lagringskraft - og det til fortsatt svært så gunstige priser

Test Nyheter vin spesialpol oktober 2019

Gjensyn med gamle kjenninger som nok en gang beviser sin lagringskraft - og det til fortsatt svært så gunstige priser

Portugals rødviner er som skapt for vinkjelleren. Her finner du både viner som skal gjemmes i dypet eller vellagrete dråper som er perfekte å diske opp med nå i høst.

Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Jeg er klar over at portugisisk rødvin er et smalt segment, men når man som jeg har vært heftig begeistret i snart tre tiår, er det ikke til å unngå at man ønsker å dele denne gleden med flere. 

Derfor er nyhetene på spesialpolet i oktober verdt å ta en titt på. For her er det både viner som har et veldig langt liv i kjelleren foran seg, og viner som har ventet på å nytes i inntil 34 år. Ikke bare rødvin, men også hvitvin. 

De eldste som Caves Sao Joao Frei Joao Reserva 1985, er ikke gratis, naturlig nok, men kr 369,90 for en 23 år gammel vin som Bairrada Reserva 1996 fra Caves Sao Joao/Quinta do Poco do Lobo er jo et kupp. Disse vinene kostet heller ingenting i Portugal på begynnelsen av 1990-tallet, verken de yngste eller de vellagrete, så tiden har stått stille. 

Du kjøper ikke viner fra Portugal i spekulasjonsøyemed, men rett og slett fordi du er interessert i vin (og ikke bare penger). 

Aller eldst er Caves Sao Joao Bairrada Abafado 1960 som å sies å være et kupp til kr 929,90, selv om jeg ikke har smakt akkurat denne årgangen. Men den nærmer seg altså 60 år og det finnes 120 flasker av den, så det bør være gode sjanser for den som kjenner sin besøkelsestid.

Det aller meste av portugiserne er riktignok ung vin. Og ung portugisisk rødvin, særlig den fra Bairrada og av bagadruen, men også til en viss grad Dao, som stort sett er blandingsviner, tilhører ikke sjarmørene. Dette er viner som krever mat i dag, helst en karaffel og i hvert fall gode glass. Men siden prisene er så gunstige, har den vininteresserte råd til å legge dem i kjelleren i påvente av vidundere, og de skjer, garantert. 

Alt er kjøpt inn i svært små kvanta, med ett unntak og det er nordmannen Roar Aunes nyeste vin på det norske markedet, Aune Lohmann Dao Touriga Nacional Reserva   2017. En veldig god tolkning av portvinsdrue nummer en som sjelden opptrer alene, men når den gjør det, er det sjelden den skuffer.

Se utvalget av touriga-vin på polet

Den finnes i et antall av 600 flasker, så muligens nok til alle. For det er neppe det samme klientellet som betaler folk for å sove i kø for å få kloa i burgundere eller bordeauxer, som blir å se i spesialpolene på torsdag, men de som velger å dra slipper både å stå i kø og dra tomhendt derfra. 

Les mer om hans viner her

På side 3 og 4 finner du de 43 testete vinene etter poeng. Siden vinene ikke kan bestilles, er de i Apéritifs polliste merket med utsolgt

Her finner du alle vinene som lanseres

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen