TEST: Her er årets beste sommerøl
Test
(Bilde: Frode Henriksen)

Her er årets beste sommerøl

Sommerøl skal være leskende og lettdrikkelig, men det er ikke ensbetydende med noe tynt skvip. Det viser denne testen av i alt 48 sommerøl.

Med et økende antall bryggerier i Norge, blir også tilbudet av øl for sommersesongen større. Derfor viser denne testen av i alt 48 øl fra 28 bryggerier, i regi av Ølakademiet, et godt bilde av denne allsidigheten. Sommerøl er ikke lenger en lett pils, men kan være både session IPA, vanlig IPA, berliner weisse, blonde, hveteøl, pale ale og til og med bokkøl og stout.

Likevel har et godt sommerøl en del fellestrekk og bør oppfylle en del forventinger, noe det i testen er tatt hensyn til.

Et godt sommerøl bør være lyst, friskt, lettdrikkelig og smake godt til sommerens matretter. Ølet bør også ha god balanse mellom frukt, sødme og bitterhet.

Sommerøl er med andre ord gode og ofte bedre alternativer til så vel hvitvin som boblevin. Ikke bare som tørsteslukker og drikke, men også som følge til mat. Derfor har testpanelet nøye vurdert hvilken type mat ølene passer sammen med. 

Slik er testen gjennomført:

Denne testen av sommerøl omfatter kun sesongøl produsert i Norge og som er i salg til forbruker. Testen er utført blindt, og ølene bedømmes etter kriteriene farge og duft, smak, samt en helhetsvurdering på en skala fra 50-100.

# forteller hvilken batch som er testet. 

Smakspanelet består av Inga Greve, ølsommelier og ølbrygger, BrewDog bar, Kim Daniel Bergersen, Hopyard ølbar, Jørn Tore Persen, salgs- og markedssjef samt grunnlegger Ølakademiet, Bjarte Lie, ølbrygger og Ølakademiet-grunnlegger, Ronja Velten, daglig leder, Ølakademiet.

Testen er delt inn i butikkøl klassisk type, butikkøl åpen klasse samt sommerøl med polstyrke (over 4,7 prosent). Noen poløl står som utsolgt, det betyr at de ikke kan bestilles ennå, men blir tilgjengelig enten fra juli eller bare i spesialpolbutikkene.

De forskjellige kategoriene av sommerøl finner du på undersidene nedenfor.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen