TEST: Om det ikke har vært regelrette slåsskamper i polkøen før, kan det bli det nå

Test Nyheter spesialpol vin desember 2018

Om det ikke har vært regelrette slåsskamper i polkøen før, kan det bli det nå

For med 2015-årgangen fra Bordeaux og til internasjonalt gunstige priser for viner på den absolutt øverste hylle, er det lagt til rette for hard kamp om flaskene.

Bare navnene Ch. Lafite-Rothschild 2015, Ch. Cheval-Blanc 2015 og Ch. Haut-Brion 2015 er nok til å få vinelskere til å bli varme helt inn til hjerterøttene. Men det er få flasker og selv om prisene er høye, er de ikke avskrekkende for dem som har investering i tankene, og dem kommer det til å være mange av kommende torsdag.

Her kan du lese om 2015 og 2016-årgangen fra Bordeaux

Ifølge Heidi Iren Hansen, vinansvarlig på Kulinarisk Akademi og master of wine-student, som har smakt for Aperitif denne gangen, er dette en lansering for folk med tålmodighet. 58 av de 77 vinene som ble smakt, er bordeauxer i 2015-årgang. Hun sier videre: - Mange av vinene er ganske trange nå. De som smakte dem for et års tid siden trodde mange av vinene skulle være mer imøtekommende nå, men mange var overraskende lukket. Det tyder på at de nå er i en lukket fase, og de fleste har godt av noen års lagring før man drikker dem.

På de neste sidene finner du de testete vinene etter poeng. Siden vinene ikke kan bestilles, er de i Apéritifs polliste merket med utsolgt 

Her ser du alle vinene som er kjøpt inn hvilke som finnes hvor og hvilke som er forsinket

De internasjonalt sett gunstige prisene skyldes at Vinmonopolet har fått lave priser  ettersom de kjøpte mye tidlig. Noen av vinene finnes i BU allerede, og alle som slippes i denne runden er lavere priset enn de som allerede er tilgjengelig. Noen BU-viner ligger faktisk til dobbelt pris kontra hva som slippes på spesialpolet hvilket er nok en grunn til at det kommer til å gå hett for seg når dørene åpnes.                               

For å ha flere strenger å spille på har Vinmonopolet satset  på et større antall andreviner, altså toppslottenes "annensortering", som av ulike grunner ikke er funnet gode nok til å bli med i "grand vin".

- Begrunnelsen er at det er veldig god vinvaluta  i denne kategorien, og dette synes  jeg også kommer veldig godt fram i dette slippet, sier Heidi Iren Hansen og legger til:

- Andrevinene pleier å ha en del mer merlot for å gjøre de rundere, mer omgjengelige og tidligere drikkeklare, men generelt sett i 2015 har de brukt en del mer cabernet sauvignon da årgangen er rundere og mer tilgjengelig.

De beste denne gangen er Clarence de Haut-Brion 2015, Palmer Alter Ego 2015, Dame de Montrose 2015Ch. Pichon-Lalandes Reserve de la Comtesse 2015, Baron de Brane 2015, Blason de Issan 2015 og Ch. Leoville-Las-Cases Le Petit Lion 2015.

Bordeaux er dyrt, men det finnes også meget gode kjøp. Det aller beste kjøpet er en gjenganger i disse spalter, Ch. Lanessan 2015, nå i ny topp årgang. Ch. Lafon-Rochet 2015 er også et meget godt kjøp. Og det selv om prisen er gått opp 90 kroner siden i fjor, men så har 2015 gitt ekstra mye til denne vinen. Det samme gjelder Ch. Ormes de Pez 2015Ch. Poujeaux 2015 og Ch. Lillian-Ladouys 2015. 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen