TEST: Prøv en av disse fantastiske sakene og bli overbevist
Test
(Bilde: paylessimages)

Prøv en av disse fantastiske sakene og bli overbevist

Utvalget av sake på polet er nå veldig mye bedre enn for kort tid siden. Sjekk de 32 sakene som er smakt og finn din favoritt.

Mitt første møte med sake var på 80-tallet, den gang kalte vi det risbrennevin, og det ble servert varmt til japanske retter på de ytterst får spisestedene som kombinerte dette i Oslo. Begge deler var eksotisk, og maten var helt klart mye bedre enn drikken. Det var selvsagt fordi utvalget var så lite og så lite representativt. Sake hadde en bortgjemt og nedprioritert plass på restaurantenes drikkekart selv lenge etter at sushi og asian fusion gjorde sitt inntog for alvor. Nå derimot er situasjonen en helt annen. Ikke minst er det på drøyt to år utdannet 45 sakesommelierer i Norge ifølge Kaori Ishii som var Norges første sakesommelier og som står for utdanningen på Sake Sommelier Academy Norway. Dette er en utdanning med flere nivåer på linje med vin- og ølsommelier, bare at temaet er sake - som igjen er en helt annen verden hva begreper angår.  

Du trenger imidlertid ikke ta utdanning for å nyte din sake. Du kan starte med å lese dette:

Lær om hvordan du velger sake til ulike retter av Norges første sakesommelier Kaori Ishii

Her kan du lære mer om sake, hva begrepene betyr  og hva som skiller de ulike typene

Visste du at det lages prisbelønt sake i Norge?

At sake er en helt annen begrepsverden enn vin og øl, bør altså ikke forhindre deg i å utforske denne drikken. Start med en eller to - kanskje en sparkling sake eller en junmai i stedet for hvitvin til sushien og så kan du gå videre og eksperimentere med de stadig mer komplekse utgavene. Det finnes saker som passer til kjøtt, til ost eller dessert, og de som helst brukes som drinkingrediens

På neste side finner du de 32 sakene

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen