Tre nye spydspisser på matfeltet

Kystens Hus AS i Tromsø, Kunnskapsparken i Sogn og Fjordane AS og Dyrskun Arrangement AS i Seljord er tildelt status som inkubator for mat- og naturbaserte næringer.
Redaksjonen
14 Januar 2010 - 15:00

Inkubatorprogrammet i regi av SIVA er opprettet for å få fram flere vekstbedrifter innen mat- og naturbaserte næringer. Potensielle vekstbedrifter og offensive gründere innen mat- og naturbasert næring blir tilbudt individuell oppfølging. Dette skjer i et innovasjonsmiljø som både har spisskompetanse på kommersialisering og forretningsutvikling og tilgang på et bredt nettverk.

- Dette er svært gledelig. Når disse inkubatorene er på plass, er det mulig å bistå flere bedrifter innen mat- og naturbaserte næringer til å bli lønnsomme og vokse, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

De tre nye inkubatorene er et viktig supplement til de tre eksisterende inkubatorene i hhv Rogaland (Ipark), Hedmark (Kunnskapsparken) og Nord-Trøndelag (Proneo).

Må drive forretning
For å bli opptatt i en inkubator, må bedriftene dokumentere gode forretningsmessige muligheter, klare mål for virksomheten samt vilje og mulighet til å satse.

Inkubatorene er en fysisk samlokalisering av nyetablerte bedrifter med vekstambisjoner. Slik samlokalisering gir muligheter for tett oppfølging fra eksterne rådgivere og investorer i tillegg til gode muligheter for læring og kompetanseheving på tvers av bedriftene. Bedriftene vil også nyte godt av infrastruktur som kontorlokaler og få hjelp til nødvendige administrative tjenester. Erfaringene fra eksisterende inkubatorer innenfor mat- og naturbaserte næringer er såpass lovende at satsingen nå utvides med tre nye.

Unik kompetanse
Dyrskun Arrangement as er et selskap som gjennom flere år har hatt stor satsing på matproduksjon. De har nært samarbeid med en rekke matfaglige institusjoner og jobber aktivt med kompetanseoppbygging og rådgivning mot produsenter av lokal mat. Dyrskun får ved sin inkubatorstatus nå en unik mulighet til å videreutvikle miljøet og bidra til økt fokus på forretningsutvikling og kommersialisering.

Kunnskapsparken i Sogn og Fjordane as er en kunnskapspark som dekker hele fylket og har en kompetanse innenfor kommersialisering og generell forretningsutvikling. Mat- og naturinkubatorsatsingen er planlagt i nært samarbeid med blant andre Kompetansenavet region vest og bransjeorganisasjonen Hanen. Kunnskapsparken i Sogn og Fjordane har jobbet med inkubasjon i flere år.

Kystens Hus as er et nyetablert firma som har fokus på innovasjonsarbeid innenfor blå og grønn sektor. Bak søknaden for mat- og naturinkubator står flere tunge aktører som Norges Råfisklag, Nofima, Bioforsk Holt Nord, Norinnova for ett felles mål. Inkubatortjenestene skal leveres av Norinnova as som er et kommersialiserings- og investeringsselskap som har jobbet med inkubasjon i flere år.

Bredt samarbeid
Mat- og naturinkubator programmet er et samarbeidsprosjekt mellom Innovasjon Norge og SIVA, med SIVA som programansvarlig. Programmet finansieres med midler fra Landbruks- og matdepartmentet, gjennom verdiskapingsprogrammet for mat (VSP Mat), og Kommunal- og regionaldepartementet.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Grillspyd med laks, purre og sesamfrø er veldig raskt å lage
Dagens rett

Grillspyd med laks, purre og sesamfrø er veldig raskt å lage

Fisk er fabelaktig på grillen, og laks med sesongens nyhøstede purre er intet unntak - prøv denne spennende retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her