Ukens drink

Hard Seltzer med smak av agurk og jordbær eller pære

Slik lager du hard seltzer selv
Foto: (Iryna Regesha)

Slik lager du hard seltzer selv

Hard Seltzer er blitt veldig populært på grunn av lavt kaloriinnhold og lav alkohol. Men du lager den veldig enkelt selv hjemme uten bruk av kunstige søtningsmidler.
Aase E. Jacobsen
13 November 2020 - 14:00

Det telles kalorier over en lav sko, også når man skal kose seg. Dagens fitnesstrend gjør at mange velger bort klassiske produkter som vin, øl og brennevin til fordel for ferdigblandete drinker med få kalorier og lite alkohol. Smaken kan absolutt diskuteres, men mange har trykket produktene til sitt bryst eller skal vi si gane. 

Selvsagt er det lett å velge ferdigløsninger, men det er mye kunstige aromaer involvert (de er naturlige men lukter og smaker kunstig), så vil du ha kontroll, lag den selv. 

Vannholdige vekster som agurk og jordbær inneholder svært få kalorier. Det samme gjelder vodka naturell som bare inneholder 23 kcal per 1 cl. 

Ukens forslag til hard seltzer er etter min mening mye mer naturlig i smaken enn de du finner i butikken,. Den er selvsagt lett - 4 prosent alkohol er mye mindre enn i en vanlig drink - men den hjemmelagde gir likevel mer munnfølelse enn butikkutgavene som bare er laget av alkohol, vann, kullsyre og smakskonsentrater. 

Hard seltzer oppstod i USA - nær sagt selvsagt, hvor alt som er light er innafor, og har hatt en eksplosiv vekst de siste årene.

Hard seltzer oppstod i USA - nær sagt selvsagt, hvor alt som er light er innafor, og har hatt en eksplosiv vekst de siste årene. Men drinken har altså ingenting med nylig USA-aktuelle Thomas Seltzer å gjøre - etternavnet forteller bare om at det i USA på et tidspunkt var mange tyske innvandrere og de tok med sine tradisjoner og navn. Som øl og selters - det siste er opprinnelig et mineralrikt kildevann tilsatt kullsyre fra Nieder-Selters i Hessen. En helsedrikk med andre ord. I moderne tid ble selters industrielt framstilt ved å tilsette kullsyre til vanlig vann. Og en populær ingrediens i drinken pjolter - eau de vie eller brandy og selters. I min barndom var selters voksenbrus - udrikkelig for et barn siden den hadde både aggressive bobler og saltaktig smak. I dag finnes den knapt lenger i salg, men club soda gjør nytten. 

Pjolter er da også rent konseptuelt nært opp til dagens trend med Hard Seltzer - ingen søtningsmidler (med unntak av at brandy ofte er tilsatt litt sukker), bare ren alkohol og usøtet boblevann - bortsett fra at besteforeldregenerasjonens pjolter ofte var ganske så sterk. Fitness slik vi definerer det i dag, stor ikke høyt i kurs den gangen.

Ukens alternativ til pjolter er langt mer fruktig og med Absolut Pears som du finner i basishyllene på polet. Produsenten insisterer på at det er brukt naturlige pærearomaer, men de gir ingen ekstra kalorier.

Så kan du selv vurdere om fraværet av kalorier er viktigere enn den fulle smaksopplevelsen. Selv er jeg ikke i tvil. 

Forrige ukes drink er så langt unna denne trenden du kan komme

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen drinkoppskriftsamling med vår gratis tjeneste 

Gå ikke glipp av ukens drink - få vårt gratis nyhetsbrev 

Hard seltzer med jordbær og agurk drinkoppskrift

Hard seltzer med jordbær og agurk drinkoppskrift

Fremgangsmåte

Mos agurk og press den gjennom en sil. Mål opp og fordel på to glass med isbiter. Tilsett juicen og vodkaen og rør. Topp med club soda.

Denne drinken gir 33 cl, 106,5 kcal og 4 prosent alkohol. Og er derfor nok til to glass. 

Tips:
Agurk og urter har knapt noen kalorier. Friske jordbær og sitronskiver som pynt gir heller ikke mye. Drinken blir ekstra dekorativ om du kler innsiden av glasset med en lang agurkstrimmel. Eller tynne skiver av jordbær. Og en urtekvast. 

Tips:
Bruker du en vodka med mye karakter fra både frukt, blomster og eikefat som Hvens Summer Spirit, får du en enda mer fullverdig lavkaloridrink.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Hard seltzer med pæresmak drinkoppskrift

Hard seltzer med pæresmak drinkoppskrift

Fremgangsmåte

Fyll to glass med isbiter. Hell over pærevodka og topp med club soda. Skjær tynne skiver av pære og legg oppi.

Denne drinken gir 33 cl, 80,5 kcal og 4 prosent alkohol som hard seltzer fra butikken. Og er derfor nok til to glass. 

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne vinen får druer fra to av Santa Barbaras mest ettertraktede vinmarker
+
Godbiter i pollisten

Denne vinen får druer fra to av Santa Barbaras mest ettertraktede vinmarker

Dessuten er den billigere i Norge enn om du hadde kjøpt den rett fra vingården.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ut å reise i høstferien: Fra denne kjelleren kommer en svært vellagret vin til en veldig god pris
+
Tester
36 nyheter i taxfreehyllene høsten 2022

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en spennende rett med årets lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med årets lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne vinen kan gjøre cabernet franc trendy igjen
+
Ukens vin

Denne vinen kan gjøre cabernet franc trendy igjen

Cabernet franc er en av de mest underkjente og misforståtte druesortene som er spesielt interessant fra Chinon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne vinen får druer fra to av Santa Barbaras mest ettertraktede vinmarker
+
Godbiter i pollisten

Denne vinen får druer fra to av Santa Barbaras mest ettertraktede vinmarker

Dessuten er den billigere i Norge enn om du hadde kjøpt den rett fra vingården.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ut å reise i høstferien: Fra denne kjelleren kommer en svært vellagret vin til en veldig god pris
+
Tester
36 nyheter i taxfreehyllene høsten 2022

Forsiden akkurat nå - 3

Tjuvstart helgen med snacks og bobler på Bettola torsdag 13. oktober
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 13. oktober i Oslo

Tjuvstart helgen med snacks og bobler på Bettola torsdag 13. oktober

Corvezzo lager i stand ekte italiensk aperitivo på Oslos hyggeligste italienske cocktailbar. Bli servert musserende fra Veneto og deilig anti pasti fra Trattoria Popolare.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nytt eksklusivt tilbud til våre abonnenter med Piemonte i sentrum
Klubb

Nytt eksklusivt tilbud til våre abonnenter med Piemonte i sentrum

Som abonnent på Apéritifs Mat & Vinklubb får du nå rabatter på italienske delikatesser, alt du trenger av utstyr til vinhobbyen din, og vinreiser til Piemonte.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinkurs: Lær om champagne

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en spennende rett med årets lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med årets lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her