UKENS DRINK: Hard Seltzer med smak av agurk og jordbær eller pære

Ukens drink Hard Seltzer med smak av agurk og jordbær eller pære

(Iryna Regesha)

Slik lager du hard seltzer selv

Hard Seltzer er blitt veldig populært på grunn av lavt kaloriinnhold og lav alkohol. Men du lager den veldig enkelt selv hjemme uten bruk av kunstige søtningsmidler.

Det telles kalorier over en lav sko, også når man skal kose seg. Dagens fitnesstrend gjør at mange velger bort klassiske produkter som vin, øl og brennevin til fordel for ferdigblandete drinker med få kalorier og lite alkohol. Smaken kan absolutt diskuteres, men mange har trykket produktene til sitt bryst eller skal vi si gane. 

Selvsagt er det lett å velge ferdigløsninger, men det er mye kunstige aromaer involvert (de er naturlige men lukter og smaker kunstig), så vil du ha kontroll, lag den selv. 

Vannholdige vekster som agurk og jordbær inneholder svært få kalorier. Det samme gjelder vodka naturell som bare inneholder 23 kcal per 1 cl. 

Ukens forslag til hard seltzer er etter min mening mye mer naturlig i smaken enn de du finner i butikken,. Den er selvsagt lett - 4 prosent alkohol er mye mindre enn i en vanlig drink - men den hjemmelagde gir likevel mer munnfølelse enn butikkutgavene som bare er laget av alkohol, vann, kullsyre og smakskonsentrater. 

Hard seltzer oppstod i USA - nær sagt selvsagt, hvor alt som er light er innafor, og har hatt en eksplosiv vekst de siste årene.

Hard seltzer oppstod i USA - nær sagt selvsagt, hvor alt som er light er innafor, og har hatt en eksplosiv vekst de siste årene. Men drinken har altså ingenting med nylig USA-aktuelle Thomas Seltzer å gjøre - etternavnet forteller bare om at det i USA på et tidspunkt var mange tyske innvandrere og de tok med sine tradisjoner og navn. Som øl og selters - det siste er opprinnelig et mineralrikt kildevann tilsatt kullsyre fra Nieder-Selters i Hessen. En helsedrikk med andre ord. I moderne tid ble selters industrielt framstilt ved å tilsette kullsyre til vanlig vann. Og en populær ingrediens i drinken pjolter - eau de vie eller brandy og selters. I min barndom var selters voksenbrus - udrikkelig for et barn siden den hadde både aggressive bobler og saltaktig smak. I dag finnes den knapt lenger i salg, men club soda gjør nytten. 

Pjolter er da også rent konseptuelt nært opp til dagens trend med Hard Seltzer - ingen søtningsmidler (med unntak av at brandy ofte er tilsatt litt sukker), bare ren alkohol og usøtet boblevann - bortsett fra at besteforeldregenerasjonens pjolter ofte var ganske så sterk. Fitness slik vi definerer det i dag, stor ikke høyt i kurs den gangen.

Ukens alternativ til pjolter er langt mer fruktig og med Absolut Pears som du finner i basishyllene på polet. Produsenten insisterer på at det er brukt naturlige pærearomaer, men de gir ingen ekstra kalorier.

Så kan du selv vurdere om fraværet av kalorier er viktigere enn den fulle smaksopplevelsen. Selv er jeg ikke i tvil. 

Forrige ukes drink er så langt unna denne trenden du kan komme

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen drinkoppskriftsamling med vår gratis tjeneste 

Gå ikke glipp av ukens drink - få vårt gratis nyhetsbrev 

Hard seltzer med jordbær og agurk

Antall porsjoner

2

Tilberedningstid

5 minutter

Ingredienser

3 cl

Fremgangsmåte

Mos agurk og press den gjennom en sil. Mål opp og fordel på to glass med isbiter. Tilsett juicen og vodkaen og rør. Topp med club soda.

Denne drinken gir 33 cl, 106,5 kcal og 4 prosent alkohol. Og er derfor nok til to glass. 

Tips:
Agurk og urter har knapt noen kalorier. Friske jordbær og sitronskiver som pynt gir heller ikke mye. Drinken blir ekstra dekorativ om du kler innsiden av glasset med en lang agurkstrimmel. Eller tynne skiver av jordbær. Og en urtekvast. 

Tips:
Bruker du en vodka med mye karakter fra både frukt, blomster og eikefat som Hvens Summer Spirit, får du en enda mer fullverdig lavkaloridrink.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Foto: Iryna Regesha

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

 

Hard seltzer med pæresmak

Antall porsjoner

2

Tilberedningstid

5 minutter

Ingredienser

3.5 cl
Absolut Pears

Fremgangsmåte

Fyll to glass med isbiter. Hell over pærevodka og topp med club soda. Skjær tynne skiver av pære og legg oppi.

Denne drinken gir 33 cl, 80,5 kcal og 4 prosent alkohol som hard seltzer fra butikken.  Og er derfor nok til to glass. 

Sendt inn av

Foto: nrqemi

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen