UKENS DRINK: Madame's 75 French

Ukens drink Madame's 75 French

(Foto: Haakon Hoseth)

Her er det 100 prosent enighet: Cognac og champagne i en og samme drink sier ingen nei til

Denne geniale miksen har ikke bare vært ute en kald natt før, for med det navnet står den som et symbol på stødig og målrettet arbeid for like rettigheter og likeverd.

Hvem kan motstå en drink som får denne omtalen:

”Det er usikkert hva som gjør French 75 så effektiv, muligens er det selve blandingen, men wow, som du kjenner det når du heller en innpå. 

Jean Shepherd (1921-1999), amerikansk forfatter og radio- og tv-vert

Han siktet til en virkelig klassiker i cocktailhistorien, French 75, som riktignok er en cocktail basert på gin, men som har gitt inspirasjon til ukens drink som i anledning 8. mars er mikset av Anne Maurseth på Andre til høyre. 

Denne versjonen er igjen inspirert av Arnaud's French 75 fra den tradisjonsrike restauranten Arnaud i New Orleans.

Forskjellen er at i disse er det cognac som er brukt, i vårt tilfelle Hennessy VSOP og i Arnauds er det Courvoisier VS.

Se våre andre oppskrifter på denne klassikeren

Det de har til felles er champagne. I ukens drink er det Veuve Clicquot - champagnen som i sin tid ble gjort til en suksess av en kvinne, Nicole-Barbe Cliquot Ponsardin (1777-1866). Hun ble enke da hun var 27 år, derav navnet Veuve Clicquot, og tok ikke bare over familiegeskjeften, men ble champagneindustriens mest innovative personlighet gjennom tidene. Derav navnet La Grande Dame som den dag i dag brukes på husets toppchampagner. Men i ukens drink er det Veuve Clicquot Brut som brukes.  

Det merkelige navnet på denne drinken krever en nærmere forklaring. Drinken er nemlig kalt opp etter en kanon som ble brukt under første verdenskrig. 

Hvorfor, er ikke godt å si, men det er lett å tenke seg at det har noe med effekten, for denne kanonen var kjent for å være hurtig. Den var den første i sitt slag som kunne stå stille under rekylet, takket være bruke av hydropneumatikk. 

Den måtte heller ikke lades etter hvert skudd og kunne skyte 15 ganger i minuttet med en rekkevidde på inntil 8,5 kilometer. Kanonens fulle navn er Matériel de 75mm Mle 1897, og selv om den hadde sin storhetstid under første verdenskrig ble den brukt og produsert helt frem til slutten av andre verdenskrig.

Mens de første utgavene av French 75 som drink, trolig var en longdrink, er den første kjente offentlige opptreden slik vi kjenner drinken i dag, med bare fire ingredienser, visstnok fra 1925. Da den ble introdusert av Harry MacElhone, på Harry’s New York Bar i Paris. Denne miksen omtales i cocktailboken ”Here's How” av amerikaneren Judge Junior, fra 1927. Den nevnes også i Harry Craddocks The Savoy Cocktail Book fra 1930. French 75 var en stor hit på Stork Club, New Yorks ”hottest spot” helt fram til 60-tallet.  

Anne Maurseth på Andre til høyre har mikset ukens drink denne gangen. Foto: Haakon Hoseth

Det er derfor all grunn til å hente den fram på en dag som 8. mars, hvor noen og enhver kan trenge litt ekstra drivstoff eller varme avhengig av hvilke aktiviteter denne festdagen innebærer.

Gå ikke glipp av ukens drink - bestill vårt gratis nyhetsbrev    

Madame’s French 75

Antall porsjoner

1

Tilberedningstid

5 minutter

Ingredienser

Fremgangsmåte

Ingrediensene (ikke champagne) helles over i en shaker. Rist godt til du hører isen knuses. Siles deretter over i et avkjølt coupetteglass, eller champagne-fluteglass. 

Topp opp med champagne. 

Råvarer:
Hennessy VSOP
Veuve Clicquot Brut

Sendt inn av

Foto: Haakon Hoseth

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen