UKENS KAKE: Denne amerikanske klassikeren har her fått en ny vri
Ukens kake
(Bilde: LauriPatterson)

Denne amerikanske klassikeren har her fått en ny vri

Red Velvet er populær blant ekte kakemonser. Her er en oppskrift som er vegansk men som smaker så godt at du ikke kommer til å bake annet etter å ha prøvd denne versjonen.

Som de fleste andre trendy kaker er Red Velvet helamerikansk. Kaketypen er imidlertid mye eldre enn man skulle tro, faktisk helt tilbake til slutten av 1800-tallet. Fløyelsnavnet har den trolig fått fordi det nyoppdagete kakaopulveret ble brukt for å gi kaken en mykere tekstur, ifølge Wikipedia. Den røde fargen stammer fra den kjemiske reaksjonen som oppstår mellom kakaopulver, saup (buttermilk) og natron (baking soda). Når kakaopulver blandes med søt melk og bakepulver, som i de fleste sjokoladekaker, blir fargen som kjent brun/svart.

Dette er en annen populær amerikaner

Under andre verdenskrig var det mangel på kakao og da ble rødbeter brukt for å gi farge - og saftighet. I dag brukes for det meste rød matfarge for å gi ekstra dyp rødme til kaken. Siden saup ikke er et kommersielt produkt her til lands, brukes i stedet eddik som sammen med natron bidrar til nevnte reaksjon. Den gir for øvrig også en ekstra fluffy deig.

Red Velvet-kaken er i slekt med denne amerikanske klassikeren

Red Velvet-kaken er også kjent for sin smøraktige eller kremostbaserte hvite glasur som i denne oppskriften ikke inneholder melkeprodukter i det hele tatt siden den er vegansk. 

Få ukentlig kaketips: Abonner på vårt gratis nyhetsbrev  

Vegansk red velvet-kake med kremostfrosting

Antall porsjoner

10

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

6.5 dl
1 ts
4 dl
soyamelk
2 ss
vaniljeekstrakt el 1 toppet ts vaniljesukker
2 ss
stk
rød matfarge
Frosting:
225 g
Flott matfett
14 dl
2 ss
vaniljeekstrakt el 1 toppet ts vaniljesukker
2 ts
stk
soyamelk

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 180 grader, finn frem to runde kakeformer (28 cm eller ønsket størrelse). Dekk bunn med bakepapir eller smør kaka med margarin/matfett og strø mel på.

Fyll opp et målebeger med soyamelk og ha eddik i. Man vil etter kort tid merke at melka blir tykkere - dette er en slags erstatning for kulturmelk.

I en bakebolle, bland sammen alt det tørre. Miks til det er klumpfritt. Tilsett deretter alt det våte, inkludert soyamelkblandingen. Ha i matfargen til du får ønsket farge på røren. Den skal ha en dyp farge. Husk å ikke overmikse! 

Hell umiddelbart røra over i formene og sett i ovnen. Stek i 35-50 min (sjekk underveis med pinne).

Mens kaka er i ovnen kan du starte med frostingen:

Bruk mikser og visp sammen margarin og matfett til det er klumpfritt og godt blandet. Ha deretter i den melkefri kremosten og miks på medium styrke i 2 minutter. Dersom du merker at frostingen er for tørr, ha i litt soyamelk. 

Mens mikseren går, ha i litt og litt melis helt til alt er tilsatt. Igjen, juster med soyamelk om nødvendig. Ha i salt og vaniljeekstrakt og miks til det er fluffy og melisen har løst seg opp (ca 2-3 min)

Sett frostingen i kjøleskapet og la den stå til kaka er klar til å settes sammen.

Når kaka er klar, etter avkjøling, vil du ha nok til 4 lag. Skjær de to bunnene på langs og legg frosting mellom lagene og dekk til slutt hele kaka med resten av frostingen. 

Tips:
Denne kaka er veldig god med knuste valnøtter eller pecannøtter på toppen.

Her finner du mange oppskrifter på fristende kaker

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.

 

Sendt inn av

Foto: LauriPatterson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen