Ukens kake

Sjokoladecookies på Sverre Sætres vis

Slike sjokoladecookies har du neppe smakt før
Foto: (Tommy Andresen)

Slike sjokoladecookies har du neppe smakt før

Så kommer oppskriften fra Norges fremste mester i faget, Sverre Sætre, som med sin Sjokoladeboka er finalist konkurransen Beste norske kokebok 2019.
Aase E. Jacobsen
21 November 2019 - 12:00

At sjokolade ikke bare er sjokolade, har nok mange fått med seg, men at denne edle råvaren må behandles med den dypeste respekt og kjærlighet, syndes det nok mot hyppig. Ikke på grunn av vrangvilje, men på grunn av kunnskap. 

Det gjør Sverre Sætre noe med når han bruker en hel kokebok på å utdype egenskapene og de mange mulighetene med sjokolade samt hvilke teknikker som må til. 

Sjokolade brukes nemlig ikke bare i søtsaker, men også i salt retter. I denne kokeboka får du alt servert. 

Se alle finalistene i Beste norske kokebok 2019

Derfor mener juryen at denne kokeboka er en av årets beste norske:

 

Sjokoladeboka

Sverre Sætre, Press Forlag

Med denne boka har Sverre Sætre (og fotograf Tommy Andresen) skapt noe som trolig blir stående som et standardverk innen sin sjanger. Sjokoladeboka er visuelt svært vellykket, det er høyt nivå på det faglige innholdet og selv «folk flest» kan lykkes med å lage det Sverre byr på av drikke, bakverk, desserter, konfekt, salte retter og så videre.

Om den blir årets aller beste, avsløres den 28. november kl. 17 under prisutdelingen i Norli Bokhandel, Universitetsgata 22 i Oslo. Sett av datoen for det blir gode muligheter til å møte årets kokebokforfattere og teste ut smaksprøver. 

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Skaff deg ukens kake-tips som e-post

 

 

 

Sjokoladecookies

Sjokoladecookies

Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 175 °C. Smelt 100 g sjokolade og smør i et vannbad.

Ha egg og sukker i en stålbolle og sett det over en kjele med vann som er rett under kokepunktet. Vannet skal ikke berøre bollen. Pisk til eggedosis mens bollen står på varmen. Eggedosisen skal bli varm (men selvfølgelig ikke så varm at den skiller seg.)

Ta eggedosisen av kjelen og bland den med den smeltede sjokoladen og smøret. Rør godt sammen.

Bland mel, salt og bakepulver og vend det inn i sjokoladeblandingen. Vend inn den hakkede sjokoladen til slutt.

Tips:
Hvis du avkjøler deigen litt før du fortsetter, blir det lettere å rulle kulene, men du kan også bruke en teskje.

Rull konfektstore kuler av deigen og legg på en bakeplate med bakepapir. Stek kulene i ca. 5 minutter til de flyter lett ut og får en tørr stekeskorpe, de skal se litt blanke og sprukne ut i overflaten.

Ta ut og avkjøl. Kjeksene skal være sprø utenpå, men myke og seige inni når de er kalde. 

Sverre Sætres tips1: 
Dandelion lager sine konfektcookies med ½-1 ts finmalt espressokaffe (altså bare malte kaffebønner, ikke ferdig brygget kaffe) i røra sammen med mel, salt og bakepulver. Jeg har droppet det her, men du kan godt prøve det selv. 

Tips2: 
Om du er en ordentlig sjokoladetøffing kan du bake ut litt større kuler, så du får ferdige kaker mer som vanlige cookies – og med enda mer av det myke fyllet. Men vær obs – de er mektige! Du må også regne med å øke steketiden litt om du gjør kakene større.

Her finner du flere oppskrifter på deilige cookies

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Få ukens kake som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av Sverre Sætre, Sjokoladekokeboka, finalist i Beste Norske Kokebok 2019

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende
Dagens rett

Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende

Den sprø bunnen møter myk og syrlig topping. Du må trolig lage dobbel porsjon, så godt er det.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff
+

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff

Vi tar deg med til Oslos nye storstue og dens imponerende vinsamling, en perle av en bar i Palma, Mallorca, ser på dansk rom, blir kjent med et "nytt" vinområde på Sardinia og hyller kvinnene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Terroirtrykket øker i Rioja med enkeltvinmarksviner
+

Terroirtrykket øker i Rioja med enkeltvinmarksviner

Vinene fra Artuke og Artadi er god dokumentasjon på det enorme potensialet Rioja har for å lage viner med karakter fra voksestedet. Enkeltvinmarksviner er kommet for å bli – men det er fortsatt mye å gå på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne superenkle, men også smaksrike suppa har reddet appetitten i generasjoner
Dagens rett

Denne superenkle, men også smaksrike suppa har reddet appetitten i generasjoner

Den er så tradisjonsrik at ingen vet når den første gang ble laget, men at den har vært et viktig element i Middelhavskosten i hundrevis av år er hevet over enhver tvil.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende
Dagens rett

Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende

Den sprø bunnen møter myk og syrlig topping. Du må trolig lage dobbel porsjon, så godt er det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff
+

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff

Vi tar deg med til Oslos nye storstue og dens imponerende vinsamling, en perle av en bar i Palma, Mallorca, ser på dansk rom, blir kjent med et "nytt" vinområde på Sardinia og hyller kvinnene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå sendes burgundvin over havet på seilskip

Albert Bichot er første produsent til å sende et lass med vin over Atlanteren med det første moderne seilfraktskipet for denne type gods.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

To gull til Bringebærlandet og Aga - og Soli ble Norges beste eplemost for tredje gang

I konkurransen Norges beste drikke, ble fruktvinprodusenten i Ås og sidermakeren fra Hardanger de som fikk flest toppskår.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Terroirtrykket øker i Rioja med enkeltvinmarksviner
+

Terroirtrykket øker i Rioja med enkeltvinmarksviner

Vinene fra Artuke og Artadi er god dokumentasjon på det enorme potensialet Rioja har for å lage viner med karakter fra voksestedet. Enkeltvinmarksviner er kommet for å bli – men det er fortsatt mye å gå på.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her