Ukens vin
Denne rødvinen er akkurat så kul som den ser ut

Denne rødvinen er akkurat så kul som den ser ut

Bak det mørke glasset skjuler det seg en supersaftig og fruktig rødvin med alle de gode egenskapene til ungdommelig monastrell.
Aase E. Jacobsen
09 Juli 2019 - 14:45

Parajes del Valle Monastrell Ecologico 2018 er som skapt for sommerlige festligheter på våre breddegrader siden den både er leskende og fruktig og samtidig fyldig og mørk nok til å varme en kjølig sommerkveld. Den trives sammen med det meste fra grillen, også grønnsaker og blir enda mer innsmigrende om den får et romslig glass å rulle rundt i.

Bak denne uspanske fasaden skjuler det seg et forholdsvis anonymt navn. Parajes del Valle er volumprodusenten Vinival sitt prosjekt i Jumilla. Og første årgang i dette formatet. Som navnet antyder er den laget av økologisk dyrket druemateriale og av Jumillas druestjerne, monastrell.

Kombinasjonen av kalkholdig jordsmonn og gamle monastrellplanter gir veldig gode resultater.

Druetypen som har ganske små mørke druer og et tykt drueskall, kan likevel gi viner med så stor fruktighet som i tilfelle med ukens vin. Det skyldes at selve fruktmassen har lite tanniner, og når vinen lages på den rette måten, unngås både for mye farge og tanniner, mens fruktigheten forblir på topp. 

Ifølge eksportsjefen Emily Rooney starter jobben allerede i vinmarken, først ved at vinbøndene de kjøper druene av instrueres hvordan de skal dyrke dem og at selve utvelgelsen av druene gjøres under innhøstningen. Druene avstilkes og presses lett og gjæringen med druenes egne gjærsopper finner sted i ståltanker. Tanninuttrekket styres nøye og når alkoholgjæringen er gjennomført etter noen dager, presses druemassen og den malolaktiske gjæringen gjennomføres i betongtanker.

Bak denne filosofien står 29 år gamle María Jover Sánchez som er Parajes del Valles vinmaker de siste to årene. Som beste ønologstudent i sitt kull fikk hun et arbeidsopphold hos Vega Sicilia, fortsatte med en master i kvalitetsstyring og miljø, men valgte å dra tilbake til sine røtter i det østre Spania.

María Jover Sánchez i en monastrellparsellene hun har valgt ut til denne vinen.

For selv om Jumilla ikke har samme status som eksempelvis Rioja og Ribera del Duero, er det en region som skiller seg ut når det kommer til strategisk satsing og kvalitetsmessig orientering. Jumilla kaller seg en pioner i Spania når det kommer til økologisk dyrking, og av Jumilla DOs totalt 19.000 hektar er 70 prosent økologisk dyrket. Hver tredje flaske med Jumilla DO på etiketten er sertifisert økologisk, et tall som er økende, ifølge Carolina Martinez Origone, i Jumilla DO-sekretaritatet. 

Les mer om Jumilla her

Her er alle vinene fra Jumilla som finnes i Norge

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Blant 52 nyheter i taxfreehyllene er det noen virkelig lekre bobler å ta med hjem
+
Tester

Blant 52 nyheter i taxfreehyllene er det noen virkelig lekre bobler å ta med hjem

En akevitt, og et par-tre rødviner, men de fleste andre vinene kan du styre unna - eller kjøpe på polet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Til denne lune couscoussalat kan du godt bruke rester av pølse eller sågar lammestek
Dagens rett

Til denne lune couscoussalat kan du godt bruke rester av pølse eller sågar lammestek

Uansett hva du velger, får de en varm innpakning i den riktig så krydrete couscousen. Hvor krydret den skal være, bestemmer du selv,

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vinprodusenter står sammen for å beskytte barolo
+

Vinprodusenter står sammen for å beskytte barolo

Mens det tidligere var et skille mellom de moderne baroloprodusentene og de tradisjonelle, er dette skillet på vei til å viskes ut. Nå samler regionens aktører seg om andre oppgaver i kjølvannet av klimaendringene og den økte etterspørselen etter barolo.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Møt Vietto-familien - en typisk vinprodusent i Piemonte
+

Møt Vietto-familien - en typisk vinprodusent i Piemonte

Piemonte handler om tradisjoner som holdes i hevd av en lang rekke familier. Men også disse trykker den nye trenden med enkeltvinmarksviner, MGA, til brystet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Blant 52 nyheter i taxfreehyllene er det noen virkelig lekre bobler å ta med hjem
+
Tester

Blant 52 nyheter i taxfreehyllene er det noen virkelig lekre bobler å ta med hjem

En akevitt, og et par-tre rødviner, men de fleste andre vinene kan du styre unna - eller kjøpe på polet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Til denne lune couscoussalat kan du godt bruke rester av pølse eller sågar lammestek
Dagens rett

Til denne lune couscoussalat kan du godt bruke rester av pølse eller sågar lammestek

Uansett hva du velger, får de en varm innpakning i den riktig så krydrete couscousen. Hvor krydret den skal være, bestemmer du selv,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Oxford Companion to Wine - selve vinbibelen - er nå i ny utgave - også digitalt

Vinleksikonet alle vininteresserte må har, er i ny versjon med 1 million oppføringer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag noe søtt og godt med de norske eplene
Guide
Eplekaker og desserter

Lag noe søtt og godt med de norske eplene

De norske eplene er ikke bare gode å sette tenna i. De er ypperlige i desserter og kaker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Nyt smaken av elegante viner fra Burgund og Limoux
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 16. oktober

Nyt smaken av elegante viner fra Burgund og Limoux

Smak hvorfor viner fra Burgund og Limoux er så ettertraktet blant vinelskere verden over.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vinprodusenter står sammen for å beskytte barolo
+

Vinprodusenter står sammen for å beskytte barolo

Mens det tidligere var et skille mellom de moderne baroloprodusentene og de tradisjonelle, er dette skillet på vei til å viskes ut. Nå samler regionens aktører seg om andre oppgaver i kjølvannet av klimaendringene og den økte etterspørselen etter barolo.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her