UKENS VIN: Denne rødvinen er uforståelig billig
Ukens vin

Denne rødvinen er uforståelig billig

En fyldig ni år gammel Douro-vin til 139,90 er egentlig en gåte.

 

Quinta da Carvalhosa Q 2011 er svært myk og innsmigrende, men også fyldig og med fin kompleksitet. Det gjør den til en like utmerket matvin til gode retter av lam eller vilt, som en å nyte ved siden av en god bok. Det er den type rødvin vi leter etter i disse dager, og normalt må du betale det dobbelte av denne vinens pris for å finne slike kvaliteter.

NB denne vinen er utsolgt, men kommer inn igjen i ny årgang og til samme lave pris om en drøy måneds tid

At denne vinen er så billig, er et lite mysterium, som jeg nå har fått forklaringen på. For mens jeg har trodd at prisen var et resultat av lagertømming, så er den rett og slett ikke det. Dette er produsentens «volumvin» - eller andrevin – men når vi vet at de kun lager 40.000 flasker totalt fra 8 hektar veldig bratte vinmarker, er det vanskelig å forstå regnestykket.

Hvis du vil ha tips som denne før alle andre, skaff deg abonnement

Ifølge Wine-searcher.com sin prisanalyse koster vinen litt over halvparten (14 mot 26 dollar) av det som er forventet for tørre rødviner fra Douro. Førstevinen fra samme produsent, Campo Ardosa, ligger derimot på dette nivået, men kostet bare 159,90 sist den var tilgjengelig i Norge. Så her er det trolig snakk om en ekstra god avtale, for den norske importøren forteller om en ellers helt normal kalkyle.

Resultatet er at det er du som forbruker som stikker av med gevinsten. Og gjør ethvert savn av svenskehandel eller taxfree til bortkastet energi. For så gunstig priset vin med så høy kvalitet får du ikke der.

Bli først til å bestille

Denne spalten er veldig populær, og mange bestiller vinene vi anbefaler. Dermed kan du oppleve at de er utsolgt når du bestiller. Abonnerer du på Apéritif Mat- og vinklubb får du dette tipset en dag før alle andre.

Bernhard Breuer, Bernd Philippi og Werner Näkel i 2000.

Bak Quinta da Carvalhosa står tre tyske vinprodusenter, Bernd Philippi, Bernhard Breuer og Werner Näkel, som alle har levert vin til Norge gjennom mange år. Om noe av overskuddet fra det norske markedet som ble brukt til å kjøpe den renoveringstrengende vingården, eller quinta-en, Carvalhosa i Douro-dalen, vites ikke. I hvert fall var det Bernd Philippi den gang på Koehler-Ruprecht i Pfalz, og nå avdøde Bernhard Breuer  på Georg Beuer i Rheingau som først kom over gården. Like etterpå fikk de med seg Werner Näkel fra Meyer- Näkel i Ahr, på den tilsynelatende ville ideen med å bruke sine kunnskaper og erfaring med skiferjordsmonn, på noe helt annet. Nemlig tørr rødvin som den gang for 20 år siden var i klar vekst.

Med fallende etterspørsel etter portvin, ble stadig mer av druene omfordelt til bordvinsproduksjon. Og ikke hvilke som helst bordviner, for vi snakker om viner som har et iboende veldig godt lagringspotensial. Selv har jeg smakt «ordinære» rødviner fra Douro fra 1940-tallet som mange tiår senere fortsatt hadde mye å gå på. Det er akkurat dette vi får demonstrert med ukens vin. Nå er den riktignok laget på moderne måte og tysk presisjon, men er likevel et veldig godt utrykk for det beste fra Douro. 

Årsaken til at denne vinen er så god, er at druematerialet kommer fra vinmarker med høy klassifisering. Kun A- og B-klassifisering i henhold til portvinsreglementet. Quinta da Carvalhosa ligger mellom Regua og Pinhao – midt i hjertet av Douro. Og er nabo til Niepoort (Quinta de Nápoles) – som tidligere var en av arvtakerne av druer fra denne gården. Den forrige eieren solgte nemlig alle druene. Derfor var det heller ingen vinkjeller her ved overtakelsen. De første årgangene ble laget i den eneste bygningen, en garasje. Som forresten var veldig trendy på begynnelsen av 2000-tallet. I dag er det Bernd Philippi som (ikke lenger er involvert i Koehler-Ruprecht) har hovedansvaret for quinta-en.

Og 2011 er faktisk sist lanserte årgang av denne vinen som altså finnes i rikelige mengder i Norge.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Quinta da Carvalhosa Ardosino Q 2018

Produsent:
Quinta da Carvalhosa
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Portugal
Område:
Douro
Pris:
149,90 kr
Varenummer:
4878001
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen