UKENS VIN: Denne tyske pinot noiren er et virkelig kupp
Ukens vin

Denne tyske pinot noiren er et virkelig kupp

Den har nemlig en veldig god dybde i sin prisklasse og et godt lagringspotensial. Snart kommer det enda mer spennende fra denne produsenten fra Württemberg som ikke er hverdagskost i vinglasset.

Dautel Spätburgunder 2016 er usedvanlig innsmigrende samtidig som den er en vin som trenger litt tid i glasset siden den er svakt reduktiv – som betyr at den trenger oksygen for å åpne seg fullt ut. Server den derfor i romslige glass, og vær heller ikke redd for å bruke karaffelen.

En virkelig deilig pinot noir – eller spätburgunder som det heter her.

Jordsmonnet i området varierer med høyden over havet.

Dette er Dautels enkleste pinot noir, og en av deres toppviner kommer på polet i november. Så det er bare å glede seg for Spätburgunder Bönningheimer Sonnenberg Erste Lage 2015 er en virkelig imponerende utgave med veldig god frukt og tydelig jordsmonnspreg.

Pinot noir opplever økende interesse fra alle markeder.

Den er en erste lage som er nest øverste nivå. Deres grosse lage-pinot heter (Kalk)schupen hvilket forklarer alt om jordsmonnet i vinmarkene som ligger ved 250 m.o.h..

 

Jordsmonnene i Dautels vinmarker er fra triasperioden, men i motsetning til eksempelvis Franken som er nabo i nord, er det her lagdelt og varierer derfor med høyden over havet. Øverst ved 400 m.o.h er det mergel her ligger Michaelsberg og Forstberg som er grosse lage for henholdvis lemberger og pinot noir, neste lag er sandstein, hvor vi finner Steingrüben som er Dautels grosse lage for riesling. Så følge gipskeuper som er dypt jordsmonn med høy pH hvor riesling trives veldig godt. Herfra kommer Dautels supre Riesling Gipskeuper 2017 som inntil nylig var å få i 2013-årgang. Kommer du over den, kan du glede deg over en veldig god munnfull, men 2017-utgaven er enda mer intens og lekker. En nydelig matvin med et bra potensial.

Fredag denne uke kommer Dautel Weissburgunder 2017 på polet, som er en solid vin i sin kategori.

Dautel holder til i Bönnigheim i Württemberg og er medlem av VDP siden 1999. Christian Dautel var på kombinert ferie- og jobbtur i Norge i august, da jeg møtte ham, men måtte rushe hjem for å forberede innhøstningen. I år er det den tidligste innhøstning noensinne. – Men vi har heldigvis mest sentmodnende druesorter, forklarer Christian.  

Christian Dautel.

Württemberg er Det fjerde største vindistriktet i Tyskland, men forholdsvis lite representert i Norge. Det kommer nok av at dette er rødvinsland, og tysk rødvin har først i de senere år hatt appell utenfor landets grenser. Så selv om det i området dyrkes 90 ulike druesorter, er det er interessen for særlig pinot noir og riesling som leder an på eksportmarkedet.

Dautel jobber økologisk i vinmarken men er ikke sertifisert.

Dautel-familien kan skryte på seg 500 års vinhistorie. Og bestefaren til Christian startet kooperativet i landsbyen. Faren Ernst på sin side brøt med kooperativet i 1977. – Bestefar var naturlig nok ikke veldig fornøyd med det, sier Christian. - Siden moren min brakte inn noen vinmarker i familien, fikk vi nok til å kunne leve av det, og da var valget lettere.  

Porschefabrikken ligger like ved og konkurrerte lenge om arbeidskraften i området. Foto: ANDREAS DURST

Dessuten endret faren stilen for deres viner, de gikk fra søte til tørre viner, for både hvite og røde, og de røde gjennomgikk malolaktisk gjæring. Fra 1985 innførte han barriques i vinkjelleren og chardonnay i vinmarkene – som en av de første i Tyskland. Så selv om det for Christian i kraft av å være ung er naturlig å endre til det bedre, behøvede han ikke gjøre så mye, for farens endringsvilje gjorde at de hadde tatt de viktigste stegene allerede i retning kvalitetsløft for eiendommen. – Han var på en måte områdets svarte får, ler Christian.

Gipskeuper-jordsmonnet setter seg fast på klær og fottøy. Foto: ANDREAS DURST

Det Christian brakte med seg var kunnskap ervervet gjennom utenlandsopphold i Sør-Afrika, USA, Australia, Frankrike (Comtes Lafon) og Østerrike hvor han gjennom Franz Weninger fikk erfaring med biodynamisk dyrking.

Derfor har Christian innført en rekke nye prinsipper i vinkjelleren som spontangjæring og bruk av åpne gjæringskar. Dessuten bruker de i større grad store fat i stedet for barriques. – Vi ønsket å unngå eikepreg, derfor bruker vi bare velbrukte 300 og 500 liters fat, forklarer Christian som forteller at de også eksperimenterer med hele klaser.

Siden 2013 er det Christian som har ledelsen for familiens 15 hektar som dyrkes økologisk – men er ikke sertifisert siden Christian mener han ikke trenger mer kontorarbeid. Han er derfor veldig glad for at foreldrene fortsatt er aktive i bedriften.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Dautel Spätburgunder 2018

Produsent:
Weingut Dautel
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Württemberg
Pris:
219,90 kr
Varenummer:
8239201
88 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Dautel Gipskeuper Riesling 2017

Produsent:
Weing. Dautel
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Württemberg
Pris:
229,90 kr
Varenummer:
2124701
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Julemat Drikke til julematen

Den definitive guiden: Slik finner du passende øl til alle julens måltider

I julen er måltidene mange, og ølet er en selvskreven ledsager. Derfor har vi satt sammen en oversikt for alle som lurer på hva de skal drikke til de ulike måltidene. Deriblant også mellommåltidene (les godteriene), som det raskt kan bli litt for mange av på denne tiden av året. Les hele saken

Til toppen