Ukens vin
Denne vinen er billigere i Norge enn i Danmark

Denne vinen er billigere i Norge enn i Danmark

134 kroner er i sannhet et røverkjøp for en så seriøs vin som denne.
Aase E. Jacobsen
13 April 2017 - 09:59

Så er ønsket til de unge idealistene, Ioana Paunescu og Santos Ortiz som står bak Finca Bacara-prosjektet, å gi en gave fra naturen til menneskene og samtidig bryte reglene innført av den gamle verdens vinetablissement. Gjennom sine etiketter formidler de en langt mer laid back, men også filosofisk holdning om at vin er til for å nytes sammen med gode venner og familie. Samtidig som de er opptatt av rettferdighet og bærekraft i framstillingen.

Om dette høres ut som reklame, et gjennomdesigna opplegg eller tomme ord, passer det ikke for denne vinen, for den er et tydelig bevis på at disse folkene har klart å overføre målsetningen helt ut i siste dråpe. Finca Bacara 3015 Monastrell 2015 er ikke bare en vin du blir glad av og i. Den har så vel en svært innsmigrende karakter som en tydelig adresse og vitner om solid håndverk tvers gjennom og med en veldig god konsentrasjon. Rett og slett sjelden god vin for pengene. 

Den er dessuten som skapt for den kommende sesongens mange løsslupne grillfester samtidig som den fungerer veldig godt i mer sofistikerte omgivelser med pent antrekk og kniv og gaffel.

 

Monastrell er druen her.

 

Foreløpig er det bare denne vinen som er i salg i Norge fra denne produsenten. Og den er sågar billigere her enn i Danmark hvor den ligger på 139 DKK. Jeg ser i alle fall fram til å smake flere viner herfra, for det er lett å bli smittet av entusiasmen som formidles gjennom etiketter og beskrivelser.

Det nå to år gamle prosjektet kjøres parallelt med Bodegas Ego som startet opp av Ioana Paunescu og Santos Ortiz da de i 2011 bestemte seg for å begynne for seg selv, etter å ha møttes mens de jobbet hos Bodegas Luzon, også den i Jumilla.

Jumilla er ellers et av mange vinområder på den spanske høysletta som opplever en rivende utvikling. Kombinasjonen av høyde over havet, et mineralrikt jordsmonn (i dette tilfelle sterkt kalkholdig), få klimatiske utfordringer for dem som vil drive økologisk og lave jordpriser tiltrekker unge og dynamiske vinmakere. I Jumilla er det monastrell eller mourvèdre som er viktigste drue. Den stortrives i disse solrike forholdene samtidig som høyden over havet (900 m.o.h.) sikrer stor forskjell i dag- og nattemperaturer og dermed god syreutvikling i druene.

 

Finca Baraca har en moderne vinkjeller.

 

I 2016 produserte de 100.000 flasker fra sine 16 hektar, hvorav en tredel av akkurat denne vinen. Og tallet 3015 fortjener en liten forklaring. Det henger nemlig sammen med bildet av hvalen som bærer en storby på ryggen. Med det retter de et håp om at vi også om 1000 år fortsatt kan leve i pakt med naturen.  

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fish and chips kan også være festmat
Dagens rett
Fish and chips med steinbit

Fish and chips kan også være festmat

Denne fiskeretten kommer til å bli godt mottatt av så vel store som små, og oppskriften er ikke vanskelig å følge heller.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gi middagen et litt eksotisk preg i dag
Dagens rett
Couscous Marrakesh

Gi middagen et litt eksotisk preg i dag

Couscous er lettvint så det holder. I denne oppskriften er det bare kjøttsausen som trenger litt mer tid. Men det lønner seg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er du allerede negroni-fan, vil du få en ny favoritt med denne
Ukens drink
Boulevardier drinkoppskrift

Er du allerede negroni-fan, vil du få en ny favoritt med denne

For her er det bourbon som overtar for gin og dermed gir drinken ekstra smaksfylde.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Skal du servere ekte afternoon tea, må du ha clotted cream
Ukens kake
Clotted cream til scones og afternoon tea

Skal du servere ekte afternoon tea, må du ha clotted cream

Den tar sine 20 timer, men så er ikke afternoon tea noe man tar lett på. Så det er bare å sette i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fish and chips kan også være festmat
Dagens rett
Fish and chips med steinbit

Fish and chips kan også være festmat

Denne fiskeretten kommer til å bli godt mottatt av så vel store som små, og oppskriften er ikke vanskelig å følge heller.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gi middagen et litt eksotisk preg i dag
Dagens rett
Couscous Marrakesh

Gi middagen et litt eksotisk preg i dag

Couscous er lettvint så det holder. I denne oppskriften er det bare kjøttsausen som trenger litt mer tid. Men det lønner seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv noe nytt med krabbe. Du blir ikke skuffet
Guide
Oppskrifter med krabbe

Prøv noe nytt med krabbe. Du blir ikke skuffet

Det er selvfølgelig ingenting i veien for å servere krabbe på tradisjonelt vis, men prøve gjerne en av disse spennende oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

7 lagringsdyktige, varmende viner - og en hemmelighet - fra Dourodalen. Er du abonnent får du i tillegg superrabatt
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking Oslo 01.november

7 lagringsdyktige, varmende viner - og en hemmelighet - fra Dourodalen. Er du abonnent får du i tillegg superrabatt

Møt legendariske Casa Ferreirinha og få nye favoritter fra Portugals vinregion nummer én. Som abonnent sparer du 245 kroner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fredag er burgerdag. Prøv denne spennende versjonen
Dagens rett
Baconburger med blåmuggost

Fredag er burgerdag. Prøv denne spennende versjonen

I dag er det en saftig hjemmelaget burger med en overraskende smak som står på menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er du allerede negroni-fan, vil du få en ny favoritt med denne
Ukens drink
Boulevardier drinkoppskrift

Er du allerede negroni-fan, vil du få en ny favoritt med denne

For her er det bourbon som overtar for gin og dermed gir drinken ekstra smaksfylde.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her