UKENS VIN: Denne vinen er billigere enn alle sancerrer
Ukens vin

Denne vinen er billigere enn alle sancerrer

Og bedre enn alle de rimeligste vinene fra Pouilly-Fumé i salg på polet.

Sancerre og Pouilly-Fumé er nok forvirrende for de fleste, i hvert fall i disse ferietider hvor jakten på et glass forfriskende hvitvin er viktigere enn hvor den kommer fra. Enkelt forklart er det vanskeligere å få god valuta for pengene i Pouilly-Fumé enn i Sancerre siden det første området er så lite (1200 hektar mot drøyt 3000 hektar), og etterspørselen så stor. Metropolen Paris ligger bare et langt steinkast unna og der svelges store mengder skalldyr ned med vin herfra.

Med de siste års økende priser har utvalget av gode viner under to hundrelapper på vårt hjemlige pol krympet betraktelig. Dom. de la Villaudière Pouilly-Fumé 2015 er et unntak. Den er ikke bare virkelig rimelig, men den har også god karakter.

Den er likevel ikke blant de mest karaktersterke utgavene, som innebærer uttalt røykpreg, flintstein og sjø. Men ikke langt unna. For produsenten Jean-Marc Reverdy som hører hjemme i Sancerre, får sine Pouilly-druer fra det samme jordsmonnet som har gjort appellasjonen berømt og som gjør at det skiller seg en del fra Sancerre. Det betyr nærhet til elven Loire og et kalkholdig jordsmonn med rullestein, flintstein, mest kjent som silex og mye fossiler, særlig av typen som lokalt kalles marnes a petites huitres – en blanding av kalk og leire med små østersfossiler.

Denne sancerreprodusenten lager viner med mye «silexkarakter»

Ukens vin danner derfor et veldig godt startpunkt for å bli kjent med denne appellasjonen, uten at det er snakk om en nøytral vin - noe som også finnes her.

Den beste delen av Pouilly-Fumé er de lysebrune partiene.

Den er derimot frisk og blomsterpreget med fint preg av druen sauvignon blanc, god munnfølelse og lengde. Et supert følge til gode retter hva havet. Men den gjør også jobben som terrassevin. Og for dem som mener at alt er mye billigere på andre siden av grensa. På Systembolaget må du ut med 149 SEK. Så besparelsen er minimal.

Hvis du ønsker å gå et hakk opp på Pouilly-Fumé-skalaen, er Jean Pabiot Domaine des Fines Caillottes Pouilly Fumé 2015 i salg i 162 polutsalg.

Og i det øvre sjiktet med et enda mer uttalt mineralkarakter befinner Cailbourdin Pouilly-Fumé Les Cris 2014 og De Ladoucette Pouilly-Fumé 2012 seg.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Dom. de la Villaudière Pouilly-Fumé 2016

Produsent:
Jean-Marie Reverdy
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Loire
Pris:
180,00 kr
Varenummer:
2237401
87 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen