UKENS VIN: Denne vinen er helt unik
Ukens vin

Denne vinen er helt unik

En 10 år gammel hvit australsk vin med 11 prosent alkohol til en latterlig lav pris og som ikke minst smaker helt fortreffelig, også til julematen.

De Bortoli Murphy's Vineyard Hunter Valley Semillon 2006 er en virkelig perle som, tro det eller ei, også finnes på fast plass i hyllene til et sekstitalls polutsalg.

Det utrolige ved dette er jo at det fortsatt finnes tilstrekkelige kvanta av en slik vin til å sende den til den andre siden av kloden og til en slik pris. For her må det være gitt store rabatter. Druematerialet kommer nemlig fra én enkelt vinmark, Murphy’s i Hunter Valley, som er en form for grand cru for semillondruen i Australia.

De Bortoli lager ikke lenger denne vinen. Kanskje er det derfor de har valgt å selge den til et marked så langt unna som Norge. Og det setter vi som er interessert i vin med historie pris på.

Druene fra Murphy-vinmarken med planter fra 1960-tallet, selges muligens til andre. I alle fall finnes det en annen produsent, Andrew Thomas, som fortsatt bruker vinmarkens navn. Han startet opp i 1997 og fikk sansen for Hunter Valleys unike vinarv gjennom vinmakerjobben hos Tyrrell’s. En lignende vin signert Tyrrell’s var i salg på polet for snart ti år siden. Utfra smaksnotatene fra den gang å dømme, og generell erfaring med denne druen, er Hunter-semillon en vinstil som trenger tid for å vise seg fra sin beste side.

Mens den er ung oppleves friskheten å være litt vel godt pakket inn i sødme og fedme. Etter noen år mister den valpefettet og mineralkarakteren samt druens typiske bivoksaromaer trer fram.

De Bortolis hvitvinsaktiviteter er nå primært i Riverina, og deres hvite flaggskip Noble One er en søt vin laget av botrytisangrepne semillondruer som ikke har vært i Norge på en stund, en vin i virkelig toppklasse.

Selv om De Bortoli Yarra Valley Estate Grown Cabernet Sauvignon 2015 er en blodfersk vin, er den så absolutt verd å ta med. For det første er den i salg i like mange polbutikker som den hvite, og for det andre byr den på en litt annen vinstil enn de fleste er vant med fra down under. Den er slank og frisk, nærmest europeisk i stilen. Druematerialet kommer fra De Bortolis eiendom i kjølige Yarra Valley, et område som er populært for «kjølige» druer som pinot noir, chardonnay og syrah.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

De Bortoli Murphy's Vineyard Hunter Valley Semillon 2007

Produsent:
De Bortoli
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Australia
Område:
New South Wales
Pris:
199,90 kr
Varenummer:
4874901
87 Poeng
Les smaksnotatene »

De Bortoli Yarra Valley Estate Grown Cabernet Sauvignon 2015

Produsent:
De Bortoli
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Australia
Område:
Victoria
Pris:
99,90 kr
Varenummer:
4874801
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen