Ukens vin
Knallgodt priset chianti

Knallgodt priset chianti

For utrolige 139,90 får du en herlig smak av chianti som kan bli din nye favoritt enten du trenger en vin til pasta, pizza, vegetar eller vinkosen.
Aase E. Jacobsen
22 Januar 2019 - 18:03
 

Castello del Trebbio Chianti Superiore 2017 byr på deilig kirsebærfrukt, flott syrlighet og snev av urter og tobakk. Et selvfølgelig valg til pasta, men et like godt følge til både lam og elg, men også vegetarretter.

Den smaker ikke helt som annen chianti, og årsaken er at den kommer fra underområdet Rufina i det nordlige Toscana, noen mil nordøst for Firenze. Dette er den kjøligste delen av Chianti, og Castello del Trebbio ligger dessuten i ytterkanten av Rufina, ved 400 m.o.h. ved foten av Appenninene som skiller Toscana fra Emilia-Romagna i øst. Snø er derfor ikke uvanlig her. Det var det under mitt besøk i påsken 2008.

Les mer om Rufina her

Den har i tillegg til seks måneder i ståltank, seks måneder i 2000 liters velbrukte fat, også kjent som botti,. Det gir altså ingen eikesmak, men åpner vinen og forbereder den på et liv i flasken. Dette er egentlig ikke en lagringsvin, men den tåler fint 5-6 år gitt dens gode struktur.

Ståltankversjonen av denne vinen kostet 120 kroner for 12 år siden, også da et veldig godt kjøp, men med dagens sterke euro, er den et ekstra godt kjøp, og tilhører ellers det aller mest prisgunstige sjiktet for toscansk vin.

Trebbio-borgen er fra 1184.

Forskjellen til sist den var tilgjengelig i Norge, da i 2015-årgang, er ifølge Anna Baj Macario som lager vinen sammen med mannen Stefano Casadei, at den er blitt Chianti Superiore, hvilket krever lavere avling og modning i fat. Hun mener vinen trenger det siden det kjøligere klimaet i Rufina gir tøffere tanniner enn i lavlandet og ellers i Chianti. De høyere temperaturene i 2017 ga for øvrig god modning, hvilket gjør at den fremstår som svært så myk og harmonisk allerede.

 

Anna Baj Macario og Stefano Casadei med barna i vinmarken. Foto: alessandro castiglioni

Årsaken til at det ikke står Rufina på etiketten er at halvparten av de 60 hektarene med vinmarker ligger utenfor Chianti Rufina DOCG. De lager kun en Rufina, en riserva fra vinmarken Lastricato, og som modnes i 30 måneder i botti. Den finnes ikke (ennå) på polet.

Utsikt fra borgen mot Appenninene.

Se utvalget av Chianti Rufina på polet

Siden jeg besøkte Anna i 2008 har mye skjedd. De har blant annet lansert konseptet BioIntegrale som innebærer utvikling av polykultur på den 350 hektar store eiendommen. Målet er å være mest mulig selvforsynte for sine mange aktiviteter, her drives både hotell/agriturismo, restaurant og matproduksjon som olivenolje, spelt, safran, ulike typer syltetøy og kosmetikk i tillegg til vin. BioIntegrale medfører også en mest mulig naturlig framstilling med spontangjæring og fravær av alle tilsetninger. Kun druer.

BioIntegrale sørger for selvforsyngrad når det kommer til (økologiske) grønnsaker.
Castello del TRebbio er ledende i Italia på safrandyrking.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

 

 
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul
Ukens kake
Sjokoladefudge med pinjekjerner

Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul

For sjokoladefudge er av typen guilty pleasures - søtsaker det er vanskelig å holde fingrene unna. Men da lager du bare nye porsjoner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul
Ukens kake
Sjokoladefudge med pinjekjerner

Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul

For sjokoladefudge er av typen guilty pleasures - søtsaker det er vanskelig å holde fingrene unna. Men da lager du bare nye porsjoner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 06. januar i Oslo

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert

Lær om vinens vidunderlige verden på kun to timer. Få en god innføring i hvordan du smaker og bedømmer vin, og unn deg selv herlige fremtidige vinopplevelser. Sjekk ut de 10 utvalgte vinene som blir servert!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her