UKENS VIN: Knallgodt priset chianti
Ukens vin

Knallgodt priset chianti

For utrolige 139,90 får du en herlig smak av chianti som kan bli din nye favoritt enten du trenger en vin til pasta, pizza, vegetar eller vinkosen.

 

Castello del Trebbio Chianti Superiore 2017 byr på deilig kirsebærfrukt, flott syrlighet og snev av urter og tobakk. Et selvfølgelig valg til pasta, men et like godt følge til både lam og elg, men også vegetarretter.

Den smaker ikke helt som annen chianti, og årsaken er at den kommer fra underområdet Rufina i det nordlige Toscana, noen mil nordøst for Firenze. Dette er den kjøligste delen av Chianti, og Castello del Trebbio ligger dessuten i ytterkanten av Rufina, ved 400 m.o.h. ved foten av Appenninene som skiller Toscana fra Emilia-Romagna i øst. Snø er derfor ikke uvanlig her. Det var det under mitt besøk i påsken 2008.

Les mer om Rufina her

Den har i tillegg til seks måneder i ståltank, seks måneder i 2000 liters velbrukte fat, også kjent som botti,. Det gir altså ingen eikesmak, men åpner vinen og forbereder den på et liv i flasken. Dette er egentlig ikke en lagringsvin, men den tåler fint 5-6 år gitt dens gode struktur.

Ståltankversjonen av denne vinen kostet 120 kroner for 12 år siden, også da et veldig godt kjøp, men med dagens sterke euro, er den et ekstra godt kjøp, og tilhører ellers det aller mest prisgunstige sjiktet for toscansk vin.

Trebbio-borgen er fra 1184.

Forskjellen til sist den var tilgjengelig i Norge, da i 2015-årgang, er ifølge Anna Baj Macario som lager vinen sammen med mannen Stefano Casadei, at den er blitt Chianti Superiore, hvilket krever lavere avling og modning i fat. Hun mener vinen trenger det siden det kjøligere klimaet i Rufina gir tøffere tanniner enn i lavlandet og ellers i Chianti. De høyere temperaturene i 2017 ga for øvrig god modning, hvilket gjør at den fremstår som svært så myk og harmonisk allerede.

 

Anna Baj Macario og Stefano Casadei med barna i vinmarken. Foto: alessandro castiglioni

Årsaken til at det ikke står Rufina på etiketten er at halvparten av de 60 hektarene med vinmarker ligger utenfor Chianti Rufina DOCG. De lager kun en Rufina, en riserva fra vinmarken Lastricato, og som modnes i 30 måneder i botti. Den finnes ikke (ennå) på polet.

Utsikt fra borgen mot Appenninene.

Se utvalget av Chianti Rufina på polet

Siden jeg besøkte Anna i 2008 har mye skjedd. De har blant annet lansert konseptet BioIntegrale som innebærer utvikling av polykultur på den 350 hektar store eiendommen. Målet er å være mest mulig selvforsynte for sine mange aktiviteter, her drives både hotell/agriturismo, restaurant og matproduksjon som olivenolje, spelt, safran, ulike typer syltetøy og kosmetikk i tillegg til vin. BioIntegrale medfører også en mest mulig naturlig framstilling med spontangjæring og fravær av alle tilsetninger. Kun druer.

BioIntegrale sørger for selvforsyngrad når det kommer til (økologiske) grønnsaker.
Castello del TRebbio er ledende i Italia på safrandyrking.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Castello Trebbio Chianti Superiore

Produsent:
Cast. del Trebbio
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Toscana
Pris:
149,90 kr
Varenummer:
8312701
85 Poeng
Les smaksnotatene »

 

 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen