UKENS VIN: Dette vinkjøpet angrer du aldri på

Ukens vin Mantlerhof Grüner Veltliner 2015

Dette vinkjøpet angrer du aldri på

2015-årgangen av denne østerrikske hvitvinen gir veldig mye vin for pengene.

Mantlerhof Grüner Veltliner 2015 er en vin jeg ofte vender tilbake til. Først og fremst fordi den gir en veldig god vinopplevelse for en rimelig penge. Men også fordi den har kvaliteter som går utenpå det meste av andre viner i dette prissjiktet.

Tåler mye luft

Nå er den kommet i ny og super årgang som skiller seg fra forgjengeren ved å være ekstra konsentrert. Men ikke at den nødvendigvis er så mye bedre enn 2014 som jeg var virkelig begeistret for, bare typisk for hva naturen bød på i 2015.

Les mer om hva som gjør denne vinen stor

Vinene fra enkeltvinmarkene til Josef Mantler tåler lagring.

Det som gjør at den akkurat denne vinen har fått en slik status hos meg, er at den er så anvendelig for den type mat jeg liker å lage. Det betyr mye grønnsaker og fisk på bekostning av kjøtt. I en slik kontekst briljerer den med sin fine fedme, lette krydder- og urtetoner og rene klare eple- og pærefruktighet. Alt holdt oppe av god syrefriskhet.

Når det er sagt tilfredsstiller den også  behovet om du velger en mer kjøttdominert meny. Den er nemlig velegnet til pasta med kjøtt, til svin og kylling.

Ikke minst er den en super vin å ha stående i kjøleskapet, for selv om den har vært åpnet (den har skrukork) flere ganger, holder den seg bemerkelsesverdig frisk til siste dråpe. Selvsagt ikke inn i evigheten, men en uke er ikke noe problem for en så solid vin som denne.

Naturlig vinmaking

Faktisk er 2015-utgaven så konsentrert at den har godt av å helles i karaffel en time før servering.

Ikke uventet er det en vin laget av økologisk dyrkete druer (demeter-sertifisert) og fremstillingen er gjort med minimale inngrep, bare hvis det trengs, ifølge Josef (Sepp) Mantler som står bak produsenten Mantlerhof i Kremstal. 

Josef Mantler.

Her dyrker han 14 hektar med druer i skråningene med mineralrikt og finkornet avleiringsjordsmonn (løss) som vender ned mot elven Krems. Halvparten er dyrket med grüner veltliner som er både Mantlerhofs og områdets viktigste drue. Den trives ekstra godt i disse forholdene som sikrer god modning. Ukens vin er hans «enkleste», mens toppgrüneren, fra enkeltvinmarken Spiegel (såkalt erste lage DAC reserve) lar vente på seg. En annen smak av Mantlerhof får du imidlertid gjennom hans supre rieslinger, hvorav en er i salg i Norge.

Og er du i tvil om at hans viner lagrer godt, kan jeg betrygge deg om at så er tilfelle. Hans Grüner Veltliner 1985 var da jeg smakte den i juni 2015, full av liv og med en spennende moden druekarakter, urter, krydder og blomster. En vin som fortsatt har mange år foran seg. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Mantlerhof Grüner Veltliner 2017

Produsent:
Weingut Mantlerhof
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Østerrike
Område:
Kremstal
Pris:
149,90 kr
Varenummer:
8044201
87 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen