Ukens vin
Disse vinene er utrolig billige – og ikke minst interessante

Disse vinene er utrolig billige – og ikke minst interessante

Viner som er laget etter alle kunstens regler og av best mulig råvarer, men som koster det samme som «fabrikkvin» er ukens gavepakke.
Aase E. Jacobsen
25 April 2017 - 14:45

Bod. Latúe Clearly Organic Tempranillo 2016 er saftig med fint parfymert bærpreg, leskende og frisk. En topp rødvin til pasta, kylling, svinesteik, kjøttboller, pizza, koldtbord, fest med mange rundt bordet. Ja, i det hele tatt, når du trenger en billig vin som har alle avkryssinger for smak, karakter og kvalitet, og som dessuten er økologisk.

Den kommer også i en veldig interessant utgave som koster en tier mer. Bod. Latúe Clearly Organic Tempranillo No Sulphur Added 2016 er sågar laget uten tilsetting av svovel og dermed ekstra trendy.

Se alt vi har skrevet om vin og svovel

Er du ikke så opptatt av om du får i deg litt ekstra svovel (noe som for øvrig dannes naturlig under gjæringsprosessen), er det likevel en spennende øvelse siden vinene i utgangspunktet er ganske like. Den eneste forskjellen er at den siste er laget av druer fra litt eldre vinstokker og at den ikke er tilsatt noen som helst svovel under fremstillingen, heller ikke før flasketapping, som for den andre.  

Smaksmessig er de imidlertid forskjellige. Den uten svoveltilsetting oppleves noe mer strukturert enn den med svoveltilsetning som på sin side er åpnere og bløtere, men med den samme stofflige avslutningen. Alderen på vinstokkene er muligens viktigste forklaringsfaktor, men at mangelen på svoveltilsetning også har noe å si er hevet over en hver tvil. 

At disse vinene er så billige, skyldes at de er laget uten veldig mye innsats i vinkjelleren, ingen tilsetning av gjær eller kjemi og ingen fatlagring. Aller viktigst for prisen er imidlertid at de kommer fra et område hvor det er stort overskudd på vinmarker. Nemlig Castilla La Mancha i Spania.

Les mer om det som kjennetegner La Mancha

 

Dessuten er de signert et stort kooperativ, men et kooperativ som åpenbart vil noe mer enn å pøse intetsigende viner ut på markedet. I hvert fall satses det mye på økologisk jordbruk hos de 600 vinbøndene som leverer druer fra til sammen 6200 hektar vinmarker til kooperativet. Ikke småtterier med andre ord, og helt klart i klasse med det som normalt kvalifiserer for fabrikkstempel. Men det er altså mulig å lage viner med egenkarakter selv innenfor så stor skala.

 

 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Skal du virkelig overraske så vel gane som lommebok, gjør du det med denne vinen
Godbiter i pollisten

Skal du virkelig overraske så vel gane som lommebok, gjør du det med denne vinen

Den er intet mindre enn det aller beste vinkjøpet i basis på tvers av alle farger og vinstiler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne vinen byr på mye karakter til biffen - og en artig historie
+
Ukens vin

Denne vinen byr på mye karakter til biffen - og en artig historie

Conero er ikke det mest kjente vinområdet i Italia, men det betyr lite når vinen skiller seg ut som i dette tilfellet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Høstens deiligste ost har kommet og vinmatchene er uten like
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Høstens deiligste ost har kommet og vinmatchene er uten like

Mange sparker i gang oktober med å kjøpe denne smeltedigelen av en ost. Det finnes ikke en hipp og trendy vinbar i Oslo som ikke har denne på menyen i sesong. Og hvorfor skulle de la være? Det er en helt magisk ost når den kommer fra ovnen

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med en slik suppe blir oktobermandagen både lun, trivelig og smaksrik
Dagens rett
Toscansk bønnesuppe

Med en slik suppe blir oktobermandagen både lun, trivelig og smaksrik

Toscansk bønnesuppe er perfekt høstmat. Men selv om originalen krever god planlegging, kan du jukse med ferdigkokte hvite bønner. Dermed blir det mulig å skape lun stemning også på en mandag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Skal du virkelig overraske så vel gane som lommebok, gjør du det med denne vinen
Godbiter i pollisten

Skal du virkelig overraske så vel gane som lommebok, gjør du det med denne vinen

Den er intet mindre enn det aller beste vinkjøpet i basis på tvers av alle farger og vinstiler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne vinen byr på mye karakter til biffen - og en artig historie
+
Ukens vin

Denne vinen byr på mye karakter til biffen - og en artig historie

Conero er ikke det mest kjente vinområdet i Italia, men det betyr lite når vinen skiller seg ut som i dette tilfellet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

7 lagringsdyktige, varmende viner - og en hemmelighet - fra Dourodalen. Er du abonnent får du i tillegg superrabatt
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking Oslo 01.november

7 lagringsdyktige, varmende viner - og en hemmelighet - fra Dourodalen. Er du abonnent får du i tillegg superrabatt

Møt legendariske Casa Ferreirinha og få nye favoritter fra Portugals vinregion nummer én. Som abonnent sparer du 245 kroner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne retten kan alle klare
Dagens rett
Pølseform med purre

Denne retten kan alle klare

Selv en så enkel rett som dette, kan vekke matglede hos alle familiens medlemmer. Og hvem som helst kan lage den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk
Dagens rett
Enkel lasagne

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk

Det vil si: Lasagne må få lov å få en tur innom ovnen. Men det er vanskelig å få til en bedre hjemmelaget lasagne rett etter jobb, enn denne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Høstens deiligste ost har kommet og vinmatchene er uten like
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Høstens deiligste ost har kommet og vinmatchene er uten like

Mange sparker i gang oktober med å kjøpe denne smeltedigelen av en ost. Det finnes ikke en hipp og trendy vinbar i Oslo som ikke har denne på menyen i sesong. Og hvorfor skulle de la være? Det er en helt magisk ost når den kommer fra ovnen

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her